Heks – Susan Smit

Geplaatst op 27 juni 2012 door Emmy in Boeken, Recensie, Spiritueel / 0 Comments

Heks – Susan SmitHeks | 2001
Aantal pagina's: 220
ISBN: 9789069744049
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Toen Susan Smit haar debuut Heks uitbracht, werd hekserij nog gezien als hype. Nu, zeven jaar later, duurt de belangstelling voor de oude Europese
natuurreligie voort en zijn magie, het vrouwelijke goddelijke en de kracht van de natuur populairder dan ooit. Susan Smit groeide in die jaren uit van 'nationale troetelheks' tot columniste en veelgevraagd spreekster die met een kritische blik en de nodige zelfspot haar licht over spirituele zaken laat schijnen.

Smit herschreef haar bestseller en voegde er een nieuw voorwoord aan toe. Hierin gaat ze in op de verwantschap van de principes van magie met die van The Secret, beantwoordt ze vragen die haar vaak worden gesteld en overdenkt ze haar eigen ontwikkeling als heks.

Als er iemand met een dosis humor over hekserij en het paganisme schrijft, is het Susan Smit wel. Zij is, als schrijfster en columnist misschien wel Nederlands ‘bekendste’ heks. Jaren terug leende ik uit de bieb haar boek ‘heks’ wat ik toen met veel vreugde las. Nu vond ik hem eindelijk voor een mooi prijsje op het boekenfestijn en heb ik hem dus eindelijk weer kunnen herlezen.
Heks is een fijn boek, omdat het een kijkje in de toverketel geeft hoe het is om de weg van hekserij te bewandelen. Ze verteld op een luchtige manier hoe zij het heeft aangepakt en wie ze heeft ontmoet.
Ze heeft in haar traditionele jaar en een dag enorm veel mensen mogen ontmoeten, waar vele andere beginners alleen maar van mogen dromen, maar wat vooral fijn is, is dat ze iedereen die ze tegenkomt in hun waarde laat. Ook wordt er positief gesproken over bijvoorbeeld tienermeisjes die door bekende tvseries zichzelf verdiepen in bijvoorbeeld wicca. Dit vind ik een goed gegeven, omdat je vaak leest dat ‘echte’ heksen dat soort tieners afkeuren. Ik ben blij dat Susan het in haar boek niet doet. Zij geeft juist eerder het gevoel dat iedereen de mogelijkheid moet hebben dit pad te mogen ontdekken.
Door de reis die ze beschrijft, haar zoektocht naar hekserij, haar fijne schrijfstijl en het overdreven zweefkees gepraat, maar dit een van mijn favoriete boeken over hekserij. Niet perse door de kennis die er in staat, maar juist door de zoektocht.
Ik denk dat dit boek voor iedereen die een beetje wil mee ervaren hoe zo’n zoektocht naar spiritualiteit kan zijn, erg geschikt is. Ook geeft het wat simpele tips om bijvoorbeeld jaarfeesten te vieren of andere bijeenkomsten te organiseren. Dat allemaal zonder te veel poespas, gewoon lekker puur.
four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.