De Wandelhoer (De Wandelhoer 1) – Iny Lorentz

Geplaatst op 6 mei 2014 door Emmy in Boeken / 2 Comments

De Wandelhoer (De Wandelhoer 1) – Iny LorentzDe Wandelhoer Serie: De Wandelhoer #1
Andere boeken in deze serie: De wraak van de wandelhoer
| augustus 2013
Aantal pagina's: 504
ISBN: 9789401601917
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Konstanz, het jaar 1414. De beeldschone Marie Schärer leidt een onbezorgd leven. Tot haar vader haar wil laten trouwen met Ruppertus, de zoon van de Graaf von Keilburg. Maar Marie’s grote liefde is Michel Adler, die vanwege zijn lage sociale status niet aan de verwachtingen van haar vader voldoet. Als Ruppertus merkt dat Marie hem eigenlijk niet wil, zint op wraak. Hij beschuldigt Marie van ontucht en ze wordt gemarteld en verbannen uit de stad. De rondreizende prostituee Hiltrud vindt Marie en verzorgt haar. Maar die hulp is niet gratis. Om te overleven moet Marie daarna haar lichaam verkopen… De Wandelhoer is een oprechte roman die het hart van miljoenen lezers al wist te raken.
Diep ontroerende roman over een krachtige vrouw die strijdt voor haar eer.

Koop dit boek bij Bol.com

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik De Wandelhoer en het vervolg mocht winnen en hoewel ik natuurlijk kan roepen dat dikte van boeken mij niet afschrikt, gebeurt dat toch wel eens. Want meer dunnere boeken lezen is natuurlijk gemakkelijker dan een dikke. Ook meenemen onderweg levert het alleen maar veel gewicht op.. Smoesjes, smoesjes, waarvan ik vond dat ik er maar eens mee moest kappen. Ik besloot dan ook dat dit een van de boeken zou worden die ik ging lezen voor de BK Read-a-thon, die in het teken van dikkere boeken stond. En met z’n 504 pagina’s, valt het onder een aardige pil

Ik had heel gemengde woorden gehoord over dit boek. De een vind het fantastisch, de ander vond het niks. Door de heftigheid van gebeurtenissen, of door de schrijfstijl. Ik heb me daar niet door laten afschrikken, want ik heb erg van het boek genoten. Ondanks dat er behoorlijk heftige situaties voorkomen in het boek, vind ik dat schrijversechtpaar Iny Lorentz er in is geslaagd het in een net malletje te gieten. Eentje die erg past bij de tijdgeest.

De sfeer van de middeleeuwen in de 15e eeuw zit er goed in. De spanningen van het Heilige Roomse Rijk wordt heel netjes in het verhaal verweven en je krijgt als lezen een goed idee hoe de samenleving in die tijd was opgebouwd. Natuurlijk is dit boek fictie, maar toch zijn de feiten goed verwerkt waardoor er een realistisch verhaal ontstaat. Wel had ik af en toe het idee dat elke man als een verkrachtend, geil konijn werd neergezet, maar als je daar een beetje doorheen kijkt, klopt het beeld wel ongeveer. Het laat de duistere kant van de middeleeuwen zien en tja.. Die tijd vind ik nu eenmaal erg interessant.

Een grote plus vind ik dat dit verhaal zich eindelijk niet eens afspeelt in voor de hand liggende landen als Frankrijk, Engeland of Italië, die toch wel erg belangrijk waren in die tijd. Het Heilige Roomse Rijk, wat een enorm oppervlakte beslaat, wordt vaak een beetje (onterecht) vergeten en ik ben dan ook blij dat het verhaal zich daar afspeelt. Dat de schrijvers van Duitse komaf zijn, maakt het alleen maar nog beter.

Ik vond Marie een interessant personage, die veranderd van een hulpeloos en vrome burgerdochter tot een hoer met girlpower, die ondanks haar angsten, haar vrouwtje weet te staan. De middeleeuwen waren immers niet de tijd voor de vrouw om haar stem te laten horen, dus ik ben erg blij dat juist die onderste laag uit de maatschappij – die van de hoeren – een stem krijgen. Dat in contrast met een machtige kasteelvrouwe, vind ik erg leuk om over te lezen.

Al met al heb ik erg genoten van dit boek en ben ik blij dat er af en toe een sprong in de tijd wordt gemaakt, zodat het verhaal in beweging blijft. Mensen die bang zijn dat dit verhaal te goor is en teveel seksuele details bevatten, kan ik verzekeren dat dit allemaal wel meevalt en dat het ondanks de heftige gebeurtenissen toch een heel sterk verhaal is.

Liefhebbers van geschiedenis zullen genieten van De Wandelhoer. De sterke titel en het gedetailleerde verhaal zullen zorgen voor een aantal uren vermaak.

four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

2 responses to “De Wandelhoer (De Wandelhoer 1) – Iny Lorentz

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.