De tunnel – Anna Woltz

Geplaatst op 18 augustus 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De tunnel – Anna WoltzDe tunnel door Anna Woltz
Ook door deze auteur: Honderd uur nacht
Uitgever: Querido | Mei 2021
Genres: Jeugd, Oorlog
Aantal pagina's: 232
ISBN: 9789045125084
Uitgave: Paperback
Source: Bibliotheek
Goodreads
four-stars

September 1940: de Blitz begint. Maandenlang wordt Londen gebombardeerd. Elke nacht schuilen tienduizenden mensen in de Ondergrondse: ze slapen op de perrons, op stilstaande roltrappen, naast het spoor. Daar, diep onder de grond, leren vier jongeren elkaar kennen.

Quinn is vijftien. Ze is van huis weggelopen met een tas vol juwelen en ze wil de wereld veranderen. Jay is alles kwijt, dus regels kunnen hem gestolen worden. Sebastian is Quinns grote broer, maar ze noemt zijn naam niet. Voor zijn familie bestaat hij niet meer. Ella van veertien vertelt het verhaal. Ze is net een jaar ziek geweest en voelt zich onzichtbaar – maar dan komt de tunnel.

De jeugdboeken van Anna Woltz behoren tot de mooiste en allerbeste op de Nederlandse markt. Ik heb er een aantal gelezen en deze vond ik stuk voor stuk indrukwekkend, pakkend en sterk. De tunnel, haar nieuwste boek, wilde ik al een tijdje lezen, maar ik besloot hem pas mee te nemen toen de leerlingen al vakantie hadden. Zo ontnam ik geen van de kinderen de kans het boek te lezen.

De tunnel speelt zich af in 1940 tijdens de Blitz, in Londen. Je volgt vier tieners die elkaar leren kennen in de relatief veilige tunnels van de Londense metro. Ze hebben alle vier een verhaal te vertellen en een andere manier om om te gaan met de verschrikkingen van de oorlog.

Zelf hou ik van historische verhalen. Ik vind het bijzonder om in de huid te kruipen van iemand die vroeger leefde om een voorstelling te maken van hoe het leven toen was. Oorlogen zijn natuurlijk verschrikkelijk en daarom is het extra belangrijk om erover te blijven schrijven, zeker nu, wanneer oorlog plots weer heel dichtbij is. In De tunnel kruip je in de huid van vier jongeren die toen leefden. Je krijgt mee hoe het leven toen was en wat het met je deed. Hoe het is om jong te zijn en je machteloos te voelen. Om constant in gevaar te zijn, of juist degene die je dierbaar zijn.

Ik vond dit een prachtig boek. Een confronterend boek ook. Het zet je even op je plaats. Er zijn wereldwijd veel te veel jongeren die ook nu nog in deze angst moeten leven. Die het leven verliezen door bommen die niet voor hen bedoeld zijn. De tunnel is dan ook een ingrijpend verhaal. Vooral nu. Juist nu.

Hoewel de personages soms erg modern overkwamen, denk ik wel dat Woltz daar goed aan heeft gedaan. Ik denk dat jongeren zich daardoor eerder met de personages verbonden voelen.

Daarnaast is De tunnel ook gewoon een verhaal met een lekker tempo. Precies goed voor de doelgroep en daarom een uitstekend boek voor jongeren. Ook met educatieve doeleinden. Aanrader!

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.