Honderd uur nacht – Anna Woltz

Geplaatst op 27 augustus 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Honderd uur nacht – Anna WoltzHonderd uur nacht door Anna Woltz
Ook door deze auteur: De tunnel
Uitgever: Querido | April 2014
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 214
ISBN: 9789045116396
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

De veertienjarige Emilia ontdekt iets vreselijks over haar vader. Zonder dat iemand het weet, vliegt ze in haar eentje naar New York. Maar het appartement dat ze via internet huurde bestaat. En er komt een verwoestende orkaan op de stad af. Samen met twee Amerikaanse jongens en een heldhaftig klein meisje bereidt Emilia zich voor op de storm van haar leven.

Dit boek werd mij meerdere malen door verschillende mensen aangeraden en het leek me nuttig om er eens naar te luisteren. Anna Woltz is echt een begrip in het onderwijs qua leesbevordering en veel leerlingen hebben interesse in haar boeken. Het concept van Honderd uur nacht trok me aan omdat Anna Woltz in een zelfde soort situatie heeft gezeten.

Als de 14-jarige Emilia vreselijk nieuws over haar vader verneemt, besluit ze weg te lopen. Ze stapt in het vliegtuig naar New York waar ze een kamer heeft gehuurd via internet. Eenmaal daar blijkt de kamer niet te bestaan.. En dat terwijl er net een verwoestende orkaan op de stad afkomt! Samen met twee Amerikaanse jongens en een heldhaftig jong meisje bereidt Emilia zich voor op de storm. Ze zijn helemaal op elkaar aangewezen.

Ik heb wel wat ervaring met de boeken van Anna Woltz en die ervaringen waren een beetje wisselend. Ze schrijft jeugdboeken met meerdere lagen, die in eerste instantie vaak niet opvallen. In het geval van Honderd uur nacht is dit ook zo. Emilia moet om zien te gaan met een aantal zaken en trekt dit niet. Ze vlucht en gaat in haar eentje op stap. Ze maakt hierin een stap naar volwassenheid en zelfstandigheid, maar durft toch niet helemaal alleen te zijn.

Haar nieuwe vrienden zijn stuk voor stuk interessant. De personages hadden allemaal wat in te brengen in het verhaal en een duidelijke persoonlijkheid. Hierdoor was het niet moeilijk om de hele setting als een film tot leven te laten komen.

Ik vond het vrij filmisch, maar ook zintuigelijk geschreven. Ja, het verhaal is op sommige vlakken wat ongeloofwaardig, maar dat deed niet onder voor het leesplezier. Ik denk oprecht dat veel lezers zullen smullen van dit buitenlandse avontuur. Ik denk dat iedereen zich wel eens voorstelt hoe het is om in een ramp vast te komen zitten en wat daar allemaal bij komt kijken.

Honderd uur nacht is vooral geschikt voor de wat jongere YA lezer. Het boek leest prima weg voor jonge tieners, spreekt tot de verbeelding en heeft een prettig tempo. De schrijfstijl is niet moeilijk en gemakkelijk te begrijpen.

Honderd uur nacht is spannend, meeslepend en zet je aan het denken wat internet met ons doet en hoe afhankelijk we zijn van elektriciteit.

Naast dat Honderd uur nacht een spannend avontuur is, gaat het boek ook over wat cyberpesten met jongeren kan doen. Het boek heeft meerdere lagen en wakkert interessante discussies aan.

three-half-stars

Tags: , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.