De Sleutel, het begin (Engelsfors #3A) – M. Strandberg & S. B. Elfgren

Geplaatst op 29 december 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

De Sleutel, het begin (Engelsfors #3A) – M. Strandberg & S. B. ElfgrenDe sleutel, het begin door Mats Strandberg, Sara B. Elfgren
Ook door deze auteur: De cirkel
Uitgever: A.W. Bruna | November 2015
Genres: Young Adult, Fantasy, Urban Fantasy
Aantal pagina's: 432
ISBN: 9789400501485
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Deel 1 van het langverwachte sluitstuk van de Engelsfors-trilogie

Het is een maand na de tragedie op het Engelsfors Gymnasium. De Uitverkorenen hebben nog geen tijd gehad te herstellen als hun wereld opnieuw op zijn kop wordt gezet.
Vragen worden beantwoord, geheimen worden prijsgegeven, en loyaliteiten worden getest... De tijd dringt en uiteindelijk kunnen de Uitverkorenen slechts van één ding op aan: alles zal veranderen.
Dodelijke spanning in Engelsfors... De sleutel - het begin is het eerste deel van het omvangrijke, bloedspannende slot van de Engelsforstrilogie, de thrillersensatie voor jongeren waarvan in Zweden een miljoen exemplaren over de toonbank gingen.

Ik verslond de eerste twee boeken van de Engelforstrilogie met veel plezier. Nu heb ik spijt dat ik ze van de bieb heb geleend. Deze boeken zitten namelijk zo vol details en zo vol jeugd sentiment (W.i.t.c.h.) dat ik er geen genoeg van kan krijgen. Onlangs ontving ik van A.W. Bruna het eerste deel van het slot, De sleutel, het begin. Het slot is namelijk zó dik, dat de uitgever heeft besloten het in twee boeken op te splitsen. En dat is prima, het is namelijk niet zo dat je het gevoel hebt dat je een climax mist.

Het voordeel, wat voor sommigen misschien meteen een nadeel is, is dat deze bovennatuurlijk Zweedse YA thriller ontzettend vol met details zit. Verwacht geen luchtig boekje; met een groot aantal hoofdpersonages is dit boek een web van plotlijnen. Ik moest daar aan het begin van de trilogie erg aan wennen, maar nu ben ik echt helemaal fan! Ik heb het idee dat – naarmate je verder in de trilogie komt – alles nog intensiever beleefd wordt. Nog heftiger. Nog magischer. Misschien komt het omdat we steeds meer naar de kern van het verhaal komen, misschien is het omdat de personages grip krijgen op hun vaardigheden, ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat het heerlijk is.

De uitverkorene krijgen steeds meer over hun noodlot te weten en voelen dat het einde eraan komt. Maar naast de groei van hun magische vaardigheden, hebben ze ook gewoon een heel leven wat door blijft draaien. Net zoals alle tienermeisjes zijn bepaalde zaken nu eenmaal heel heftig op die leeftijd; verliefdheid, eenzaamheid en eigenwaarde. Ik vind dat de schrijvers van dit boek dit heel netjes hebben verwerkt. Voor mij kwamen de personages echt tot leven en ik zie deze trilogie nog wel eens verschijnen op tv. Niet zo gek, want de Elfgren is niet nieuw in televisieland.

Maar, zoals ik al aangaf, kunnen die vele details ook een nadeel zijn. Soms voelt het net alsof alles even belangrijk is, en is het lastig om hoofd- en bijzaken van elkaar gescheiden te houden. Heftige gebeurtenissen zijn even opgeblazen als de kleine, waardoor ik niet altijd het gevoel had dat ik emotioneel gezien kapotgeslagen had moeten worden. Er gebeuren echt heftige dingen, maar ik heb het als minder heftig ervaren omdat er zo veel gebeurt. Alles krijgt aandacht, en dat is veel. Toch heb ik er van genoten, omdat ik door de eerdere boeken al wist wat ik er van kon verwachten. Wat mij betreft mag het laatste boek snel komen. Ik vind het heerlijk!

Dit boek zit vol spanning en magie, maar bevat vooral een kundig uitgewerkt web van plotlijnen. Ik heb erg van het verhaal genoten en de personages kwamen voor mijn ogen tot leven, alsof ik echt bevriend met ze ben. Wel word je als lezer zo overspoeld, dat het kan lijken dat alle gebeurtenissen even belangrijk zijn. Een dikke aanrader voor iedereen die vroeger fan was van W.i.t.c.h., of gewoon houdt van tieners die magische krachten ontwikkelen.

de sleutel

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

4 responses to “De Sleutel, het begin (Engelsfors #3A) – M. Strandberg & S. B. Elfgren

  1. Isabelle

    Ik heb het laatste deel in het Engels gelezen zodat ik nergens op hoefde te wachten. Vond het echt een heel erg goed einde van de serie, heb er ontzettend van genoten! Ben benieuwd wat je van het laatste deel gaat vinden 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.