De schroeiproeven (The Maze Runner #2) – James Dashner

Geplaatst op 14 december 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

De schroeiproeven (The Maze Runner #2) – James DashnerDe schroeiproeven Serie: The Maze Runner #2
Andere boeken in deze serie: De Labyrintrenner
| 11 november 2014
Aantal pagina's: 384
ISBN: 9789021456591
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Thomas, Teresa en de andere overlevenden van het labyrint zijn ontsnapt. Maar zijn hun beproevingen nu echt voorbij? Kunnen ze nog terugkeren naar hun oude levens, waarvan ze zich niets meer herinneren? Zijn hun redders te vertrouwen? Teresa wordt van de groep gescheiden. Om haar terug te vinden staat Thomas en de anderen een aantal zware opgaven te wachten.

Na het lezen van De Labyrintrenner, moest ik bekennen dat ik een nogal moeilijke relatie had met dit boek. Aan de ene kant vond ik hem heel erg tof vol met heerlijke actie, maar aan de andere kant kon ik maar met moeite binden aan de personages. Ik vergat steeds wie wie was, omdat ze voor mij onvoldoende ‘uniek’ waren om op te vallen tussen de rest. Behalve Thomas natuurlijk, en Teresa.

Toch had ik erg veel zin om de Schroeiproeven te gaan lezen. Ik had namelijk al veel over dit boek gehoord. De meesten vonden het niet zo leuk, maar dat waren vooral mensen die het eerste deel fantastisch vonden. Ik was benieuwd: zou ik hetzelfde vinden?

Laat ik meteen bekennen dat ik er echt veel moeite mee had om weer in het verhaal te komen. Hoewel ik het gekke taaltje uit de Laar nu veel beter snapte (en zelfs wel aardig wist te herleiden uit welke taal ze kwamen), had ik echt amper een idee meer wie wie was. De focus lag ook voornamelijk op Thomas en de rest leek ergens een beetje vergeten te worden. Ook nieuwe personages die gedurende het boek naar voren kwamen, sprongen er voor mij niet uit.

Wat wel positief is aan het verhaal is dat het ontzettend vlot leest: je bent er zo doorheen en je hoeft niet echt na te denken. Ik vond het lekker om het verhaal gewoon zijn beloop te laten gaan en om het te beleven als een film. Soms las het voor mij net te vlot, waardoor ik stukken leek te missen.

Over het algemeen mis ik wat touwtjes die de gebeurtenissen logisch aan elkaar verbinden. Naar mijn mening is het Dashner niet gelukt om het onderste uit de kan te halen om een compleet verhaal neer te zetten. De actie verdiend voornamelijk de aandacht, waardoor ik de diepgang in de personages miste. Diepgang waar ik juist altijd enorm naar verlang!

Toch is het einde weer voldoende spannend om verder te willen lezen. Er wordt een nieuw probleem gesteld en als lezer word je lekkergemaakt om dit verhaal ook te willen lezen. Hoewel ik dus weinig voelde voor wat de personages overkomt, wil ik toch weten hoe het uiteindelijk met hen af zou lopen. Is dat gek? Doet het me dan ergens toch iets? Ik ben in ieder geval erg benieuwd of het derde deel me wel weet te overtuigen qua personageontwikkeling.

Ondanks de op het eerste gezicht vreemde vertaling van de titel, vind ik de Nederlandse editie prima lezen en vind ik het een erg slimme zet dat Uitgeverij Q de boeken zo snel achter elkaar uitbrengt voor zo’n nette prijs: dan ben je als lezer ook meer geneigd te wachten op het vervolg.

Kortom: voor sommigen zal de Schroeiproeven een enorme aanrader zijn. Mij wist het niet helemaal te raken, maar als je meer van spanning houdt dan van de ontwikkeling van personages, dan is dit helemaal jouw boek!

Andere delen in deze serie: De Labyrintrenner

three-stars

Tags: , , , , , , , , , , ,

Divider

5 responses to “De schroeiproeven (The Maze Runner #2) – James Dashner

  1. Amy

    Hmm omdat ik er nu zo veel verschillende dingen over hoor ga ik weet twijfelen…Gisteren nog de film gezien, toen dacht ik echt : “Ja! Deel twee maar eens rap gaan lezen!” Ondanks dat je zelf niet (heel) enthausiast er over was breng je je resencie wel heel leuk! 😀

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.