De prijs van water – Kelly van der Laan

Geplaatst op 19 november 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De prijs van water – Kelly van der LaanDe prijs van water door Kelly van der Laan
Ook door deze auteur: Stof & Schitteringen
Serie: Paraiso #1
Uitgever: Zilverspoor | Juli 2022
Genres: Fantasy, Sciencefiction
ISBN: 9789463084543
Uitgave: Paperback
Source: Recensie-exemplaar
Goodreads
four-stars

De tachtig verdiepingen tellende, hypermoderne Hydrontoren is het juweel van de woestijnstad Paraiso. Het huist de tienduizend medewerkers van het bedrijf Hydron, een hebzuchtige monopolist die ieder jaar de prijs van water verhoogt. De situatie wordt steeds wanhopiger voor de stad en haar bewoners en spanningen lopen snel op.

Tot op een morgen de toren wordt aangevallen. Rebellen trekken een magisch schild op zodat niemand kan ontsnappen. Tegelijkertijd wordt er in de kelder een portaal geopend naar de schaduwdimensie, van waaruit bloeddorstige wezens de toren binnendringen.

De radeloze inwoners van Paraiso zien het als de ultieme wraakactie, maar voor Ilsa, Kai, Monika, Sergio en Xavi, die er ook maar gewoon werken, is het de ultieme nachtmerrie.

Opgesloten met moorddadige monsters, moeten zij vanaf de tachtigste verdieping beneden zien te komen en te ontsnappen… maar is dat wel een optie als het gevaar zich van beneden naar boven werkt?
Bereid je voor op actie, spanning, bloed, en rebellie!

Kelly van der Laan is één van mijn favoriete Nederlandse sciencefiction auteurs. Haar toffe personages, spannende settingen en vlotte pen zorgen er keer op keer voor dat ik geniet van haar verhalen. De prijs van water is haar nieuwste boek. Een verhaal waarin water niet meer vanzelfsprekend is.

Stel je voor: water is schaars en wordt beheerd door een hebzuchtig monopolist: Hydron. Tienduizend medewerkers van het bedrijf werken in een hypermoderne toren. En dan… wordt de toren aangevallen! Rebellen hebben een magisch schild rondom de toren geplaatst en in de kelder een portaal geopend waar bloeddorstige monsters uit een andere dimensie uit kunnen ontsnappen. Voor Ilsa, Kai, Monika, Sergio en Xavi is het één grote nachtmerrie. Kunnen ze ontsnappen?

De prijs van water is een zinderend spannend boek. Het speelt zich allemaal af op één locatie (de toren) op een haast filmische manier. Vanaf de allereerste pagina spat de actie er vanaf en weet je dat je te maken gaat hebben met een boek waar echt niet iedereen zonder kleerscheuren uit gaat komen.

Op sommige momenten is het ook echt wel heftig wat de personages overkomt. Toch wilde ik graag doorlezen. De personages zijn allemaal namelijk erg interessant en hoewel het er best veel zijn, komen ze allemaal voldoende uit de verf. Hun dillema’s komen goed naar voren.

Dit verhaal kent eigenlijk meerdere aspecten. Zo komen er monsters uit een andere dimensie langs. Die andere dimensie blijft denk ik over voor het vervolg. De monsters waren niet in your face, maar waren haast verstopt. Als een soort stilte voor de storm. En als ze dan toesloegen, dan was het meteen een bloedbad. Daar hou ik van, die onderhuidse spanning.

Vervolgens hebben we het stukje magie. Elementenmagie is niet nieuw, maar toch vond ik het erg passen in het verhaal. Het is logisch verwerkt, nam niet de overhand, maar had wel een sleutelrol in het verhaal.

Tot slot heb je het stukje water, energie en andere essentiële voorzieningen. In deze futuristische wereld is water op rantsoen en haast onbetaalbaar. Er heerst droogte. Het zou zo maar eens de toekomst van onze eigen aarde kunnen zijn. De vraag is dan: wat gaan wij als mens doen? Kelly van der Laan kaart op deze wijze heel actuele thema’s aan.

Als lezer kan je hierdoor ook vrij gemakkelijk sympathie oproepen voor de rebellen. Ze gaan ontzettend ver, maar hoe ver kan en mag je gaan? Wederom een interessant vraagstuk.

De prijs van water is een boek vol duivelse dillema’s, actie en avontuur en het smaakt absoluut naar meer. Gelukkig is het een tweeluik en kunnen we nog een boek verwachten!

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.