De pijn die wij verbergen – Monica Haak

Geplaatst op 19 september 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De pijn die wij verbergen – Monica HaakDe pijn die wij verbergen door Monica Haak
Ook door deze auteur: Voor verdriet heeft niemand tijd
Uitgever: Hamley Books | April 2022
Genres: Contemporary, Young Adult
Aantal pagina's: 320
ISBN: 9789464510164
Uitgave: Hardcover
Source: Recensie-exemplaar
Goodreads
three-half-stars

Als Fleur op haar Instagram-story een vervelende reactie krijgt van een anoniem account, neemt ze het eerst niet zo serieus. Maar als er steeds gemenere berichten volgen, wordt Fleur beetje bij beetje overgenomen door haar angsten. Hoe kunnen berichten zoveel pijn doen? Wie zit er achter dit account? Fleur heeft hulp nodig om de ballen in haar leven hoog te houden, maar als je niet meer weet op wie je kunt vertrouwen...

Fleurs beste vriend Matt heeft zijn eigen struggles. Zijn nieuwe vriendin lijkt het niet goed met Fleur te kunnen vinden en hij heeft veel studiekeuzestress. Matts strenge ouders hebben een andere toekomst voor hem voor ogen dan hijzelf. Ook bij hem bouwt er een hoop spanning op, maar hij weet niet hoe hij hiermee om moet gaan...

Een tijdje terug vroeg Monica Haak of haar boeken wilde lezen. Nu was ik al een tijd nieuwsgierig naar het werk van mijn destijds mede boekblogger, dus zei ik ja. In mijn vakantie heb ik De pijn die wij verbergen, Monica’s tweede boek, gelezen.

De pijn die wij verbergen gaat over twee beste vrienden: Fleur en Matt. Ze delen alles met elkaar, maar als Matt een vriendinnetje krijgt, begint hun vriendschap scheuren te vertonen. Fleur krijgt vreemde anonieme berichtjes op Instagram en Matt worstelt met zijn studiekeuze. Beiden bezwijken bijna onder de spanning en weten niet meer wie ze kunnen vertrouwen.

Net als haar vorige boek, weet Monica Haak ook in dit boek weer thema’s aan te kaarten die jongeren met regelmaat tegen kunnen komen. Anonieme berichtjes op social media, studiekeuzes, hoe om te gaan met vriendschappen wanneer je een relatie hebt etc. Dit zorgt voor herkenbare situaties.

De emotie zit er goed in bij de boeken. Zo krijgt de oma van Fleur te maken met dementie en dat is óók een onderwerp waar veel lezers mee te maken krijgen. Ik vind het erg goed dat er veel zaken spelen, maar dat er niet perse één onderwerp de boventoon voert of er juist opeens ergens geen aandacht meer aan besteed wordt. Desalniettemin komen sommige thema’s wel best uit de lucht vallen en had ik graag iets meer aanloop gehad. Of kleine hints.

Verder is de verloop en het opbouw van het boek prima. De schrijfstijl is fijn en alles leest prima weg. Echter is er ook iets waar ik echt moeite mee had en dat is dat er wat inhoudelijke fouten in zitten die er in mijn beleving echt niet nodig waren geweest. Ik weet niet of het komt of de uitgeverij het niet weet (want Vlaams) of dat er proeflezers hebben zitten slapen, maar het schoolsysteem klopt niet. Matt doet examen en zit op het VWO. Er wordt aan het begin gezegd dat Fleur in de vijfde zit op de havo. Fleur zit dus óók in haar examenjaar en zou dus óók bezig moeten zijn met vervolgopleidingen en examens. (Plus daar ben je eigenlijk vanaf je voorexamenjaar al mee bezig). Misschien denk je nu: ach Emmy, zeur niet zo. Maar contemporary moet in mijn beleving kloppen. Vooral als het kiezen van een opleiding zo’n grote rol speelt.

Desondanks vond ik de jongeren in dit boek sterk neergezet en het grootste gedeelte van het verhaal ook. De ontknoping vond ik een beetje vergezocht, maar dat ben ik. De emoties in het verhaal zijn in ieder geval sterk omschreven!

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.