De oorsprong (Outlander 0.5) – Diana Gabaldon

Geplaatst op 3 maart 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De oorsprong (Outlander 0.5) – Diana GabaldonDe oorsprong door Diana Gabaldon
Ook door deze auteur: De reiziger
Serie: Outlander #0.5, De Reiziger Cyclus #0.5
Andere boeken in deze serie: De reiziger
Uitgever: Boekerij | November 2016
Genres: Historische fictie, Novelle
Aantal pagina's: 134
ISBN: 9789022579107
Uitgave: Paperback
Goodreads
two-half-stars

Jamie Frasers hart en lijf doen pijn nadat zijn vader is overleden en hij het zwaar aan de stok heeft gehad met de Engelsen. Op het Franse platteland wordt hij herenigd met zijn oude vriend Ian Murray. Beiden hebben hun eigen redenen om niet snel naar Schotland terug te keren en besluiten het geluk voorlopig ergens anders te zoeken.

Jamies liefdesleven krijgt een enorme boost als hij voor een joodse dokter gaat werken. De twee vrienden krijgen de opdracht twee waardevolle schatten naar Parijs te brengen: een oud gebedenboek én zijn kleindochter, die daar is uitgehuwelijkt. Jamie en Ian vallen allebei voor de beeldschone Rebekah, maar beseffen niet wat de consequenties van hun gevoelens zijn totdat het te laat is.

Hoewel ik al voor de serie van De reiziger serie (Outlander) ben gaan houden, hielp de tv-serie wel enorm om door te blijven lezen. Langzaam maar zeker probeer ik alles bij elkaar te verzamelen. Dus ook novelles als De oorsprong. Ik vond dit boek echter in eerste instantie te duur, maar toen ik hem voor nog geen vijf euro op het boekenfestijn zag liggen, besloot ik hem toch mee te nemen.

Jamie Frasers vader is overleden en hij heeft mot gehad met de Engelsen. Gelukkig wordt hij op het Franse platteland herendigd met zijn goede vriend Ian Murray. Samen besluiten ze nog even samen rond te reizen. En dan ontmoeten ze een joodse dokter die hen een belangrijke opdracht geeft: twee schatten naar Parijs brengen. Een oud gebedenboek én zijn kleindochter, Rebekah. Rebekah is echter niet wie ze lijkt te zijn…

In eerste instantie was ik best teleurgesteld met dit boek. Het verhaal heeft geen hoofdstukken – wat ik erg irritant vind lezen, en bleek ook nog eens maar de helft van het boekje te vinden! De andere helft van het boek was een kennismaking met De reiziger. Ik voelde me best genept en ik kan me voorstellen dat wanneer je hier de volle mep voor hebt betaald, je echt baalt.

Van Diana Gabaldon ben ik gewend dat ze romantische historische verhalen schrijft die me compleet weten mee te sleuren. Ik denk dat iedereen wel een beetje een crush op Jamie heeft en dan vind ik de herhaling en de uitvoerig besproken details in het boek plots een stuk minder storend. De oorsprong zou over Jamie’s vroegere leven gaan en dat sprak me aan.

Dat het feitelijk maar een heel klein stukje is, zonder een heel boeiend plot, vond ik daarom extra jammer. Ik had er zo wat anders van verwacht! Korte fragmenten of juist belangrijke punten in zijn leven die hem gevormd hebben. Ik werd daardoor toch een beetje teleurgesteld. Het is leuk voor tussendoor, maar echt geen eis om de rest van de serie te snappen.

Ik zou willen zeggen dat die-hard fans misschien helemaal weg zullen zwijmelen bij dit verhaal, maar eigenlijk betwijfel ik dit een beetje. Het is geen noemenswaardige toevoeging en het voelt een beetje als een losse flodder binnen de serie. Oke, het is leuk en leerzaam om te lezen over de Joodse gemeenschap in de 18e eeuw en Gabaldon laat hier meteen haar kracht voor details zien, maar vond ik het geweldig? Nope.

De Oorsprong is een novelle vol historische details.

Aardig voor tussendoor, maar zorg dat je er niet zo veel van verwacht. Ik raad aan om De oorsprong alleen te kopen als je 1. van geschiedenis houdt. 2. keihard fan bent en 3. Hem ergens heel voordelig kan scoren. Ik vind het boek de prijs namelijk niet waard. Ik ben alleen maar zo mild qua sterren omdat ik het historische element wel erg sterk vind uitgewerkt en ik niet met tegenzin heb gelezen.

Bestel De Oorsprong hier
two-half-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.