De Naamloze Koningin – Rebecca McLaughlin

Geplaatst op 5 september 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De Naamloze Koningin – Rebecca McLaughlinDe naamloze koningin door Rebecca McLaughlin
Uitgever: Volt | Mei 2020
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 352
ISBN: 9789021404233
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Iedereen verwachtte dat de dochter van de koning troonopvolgster zou zijn. Niemand had gedacht dat ík het werd.

Op zich ook wel logisch, want wie ben ik nou helemaal? Een Naamloze, iemand die hoort bij de laagste kaste in de maatschappij. Iemand die niet eens gemist zou worden als ze verdwijnt – zoals zo velen van ons de laatste tijd doen.

De kroontatoeage op mijn arm is echter onmiskenbaar. En die betekent dat ik de nieuwe koningin zal zijn. Ik zal moeten regeren in een paleis waarin de gangen gevaarlijker zijn dan de straat. Omringd door mensen die me liever dood zien, die me dwingen de troon af te staan, of anders... Maar wat gebeurt er met alle andere Naamlozen als ik hen hun zin geef?

Een royal fantasy met een dystopisch tintje, een wereld waarin zelfs je beste vrienden je verraden voor de juiste prijs.

Zodra De naamloze koningin verscheen, wist ik dat ik het boek wilde lezen. Het klonk namelijk als een heerlijke typische YA fantasy: vol clichés, maar toch heerlijk verslavend. Ik mocht een exemplaar ontvangen van Uitgeverij Volt en het duurde niet lang voordat ik aan het boek begon.

de naamloze koningin

Niemand had verwacht dat in plaats van de dochter van de koning, de naam van een naamloze genoemd zou worden. Niet alleen is dat onmogelijk, omdat Coin haar eigen naar zelf niet weet, het zal ook een bittere pil zijn om te accepteren. Toch heeft zij echt de magische tattoo gekregen bij de dood van de koning. Helaas voor Coin zijn er meer mensen die het op haar nieuw verworven kroon hebben voorzien.

Zoals ik al aangaf verwachtte ik een klassieke young adult: hiermee bedoel ik vooral dat het plotwendingen en karakters zal hebben die we vaker tegenkomen. Deze verwachtingen kwamen uit en hoewel dit in sommige gevallen kan zorgen dat de leesbeleving tegenvalt, vond ik het zelf juist fijn. Ik heb namelijk wel behoefte aan zo’n soort boek. Ik kan er namelijk altijd wel van genieten als het goed is uitgewerkt.

De naamloze koningin was prima uitgewerkt. Natuurlijk moest ik wel een beetje lachen om Coin. Zij is een typische YA-heldin: ze wist er eerst niks van, maar nu ze magische krachten heeft is ze meteen erg krachtig en heeft ze ook maar weinig flaws. Ik vond haar attitude wel lekker, ondanks dat ze dus het zoveelste special snowflake is.

Ik vind het type YA’s als De naamloze koningin ook altijd interessant omdat het gaat over minderheden die ervoor strijden om gelijk behandeld te worden. In een fictief verhaal worden thema’s besproken die nog altijd een grote rol spelen in onze maatschappij. In dit geval komt er dus een naamloze, iemand die letterlijk niks is en zelf geen naam heeft, opeens aan de macht en dat pikt de adel natuurlijk niet. Hierdoor krijg je een interessante dynamiek. Zo’n boek zegt heel veel over hoe wij minderheden behandelen. Zo verdwijnen er in het verhaal naamloze mensen en het boeit de hogere mensen gewoon niet, omdat ze lager zijn. Dit raakte me en dit maakt het naast gewoon een fijne fantasy, ook wel echt een boek dat je aan het denken zet.

Het verhaal qua plot is niet heel origineel en het zit vol voorspelbare wendingen. Op een gegeven moment shipte ik twee personages enorm, maar helaas werd daar niks mee gedaan. Ik denk dat dit wel een enorme toevoeging had kunnen hebben en ook een verrassing had kunnen zijn en ik baalde er van dat de auteur koos voor het voor de hand liggende antwoord.

Het volgende punt wat ik wat tegen vond vallen is het kastensysteem. Het systeem zelf kwam goed naar voren: maar ik had graag meer resultaat gezien. Ik had gehoopt dat er ook echt wat zou verbeteren. Misschien krijgen we die antwoorden in het vervolg! Ik hoop het, want ik wil toch graag meer lezen over deze wereld en Coin.

Al met al vond ik De naamloze koningin een erg leuk verhaal waar ik moet goed mee vermaakt heeft. Ik verwachte een vrij standaard YA fantasy en dat kreeg ik ook. Aan de ene kant was dat puur genieten en aan de andere kant vond ik het jammer dat de auteur geen verrassendere wendingen wist te maken. De mogelijkheden lagen er namelijk voor het oprapen!

de naamloze koningin

three-half-stars

Tags: , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.