De liefdesbrieven van Abelard en Lily – Laura Creedle

Geplaatst op 26 september 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De liefdesbrieven van Abelard en Lily – Laura CreedleDe liefdesbrieven van Abelard en Lily door Laura Creedle
Uitgever: Gottmer | Augustus 2018
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 336
ISBN: 9789025769635
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Als ADHD'er Lily en autist Abelard per ongeluk een klaslokaal beschadigen, moeten ze nablijven. Dat vindt Lily geen straf; Abelard is slim, knap en loopt dertig seconden achter op de rest van de wereld. Perfect, want zij loopt juist dertig seconden voor. Ze vallen voor elkaar, maar hun relatie is niet zonder moeilijkheden. Is hun liefde sterk genoeg om de verschillen tussen hun persoonlijkheden te overbruggen?

Ik werd een tijdje terug benaderd door uitgeverij Gottmer of ik interesse had in het lezen van De liefdesbrieven van Abelard en Lily. Nu is dit in eerste instantie misschien niet een boek wat ik zelf snel uit zou zoeken, maar toch intrigeerde de omschrijving me wel, omdat het ging om personages met een label. Dit kan twee kanten op gaan; heel erg realistisch, of juist te extreem, waardoor mensen die dit label daadwerkelijk hebben zich niet kunnen identificeren. Nu heb ik zelf geen label passend bij de hoofdpersonages uit dit boek, maar vind ik het wel heel interessant om te zien of ik me goed in kon leven.

Lily heeft ADHD en heeft het gevoel dat dingen alleen maar kapot kan maken. Als ze samen met de autistische Abelard perongeluk een klaslokaal beschadigd, met ze samen met hem nablijven. Ze beginnen wat voor elkaar te voelen, maar hun relatie verloopt niet zonder slag of stoot. Hoe doe je dat, wanneer je allebei in een ander tempo over de wereld wandelt? Is hun liefde sterk genoeg om hun verschillen te overwinnen?

Wat ik mooi vond aan dit boek is dat je een heel goed inzicht kreeg in hoe het is om te moeten leven in een maatschappij waar we vooral niet mogen afwijken. Lily heeft een ander tempo, is eigenlijk heel erg slim, maar worstelt met de regels op school. En Abelard heeft natuurlijk ook een handleiding. Juist daarom vond ik ze samen zo sterk. En hun eigenaardigheden maakten hen juist prachtige mensen. Mensen waar je meer over wilt lezen.

De liefdesbrieven van Abalard en Lily zit vol twijfels; kunnen we dit aan? moet ik mezelf aanpassen? Moeten we elkaar loslaten om door te kunnen? Ik vond die twijfels erg overtuigend overgebracht en ik vond de uiteindelijke keuzes die gemaakt werden erg mooi en bijzonder goed passen bij het verhaal.

Hoewel ik zelf geen label heb gekregen, kon ik me goed in de personages inleven. Lily kwam overtuigend over als meisje dat niet stil kan zitten en last heeft van veel te veel ideeën, zonder de concentratie te hebben ze goed uit te kunnen werken. Ik kon haar frustratie gewoon voelen! Dan is ze misschien niet heel sympathiek, ik vond haar wel heel leuk om over te lezen. Abalard vond ik aandoenlijk. En samen vond ik ze een fantastisch stel. Hun communicatie was echt on point.

De personages maakten De liefdesbrieven van Abelard en Lily een overtuigend verhaal, niet de plot. Hoewel dit ook interessante gebeurtenissen had, was het vooral de relatie tussen deze twee en met de rest van de wereld hetgeen wat het verhaal droeg. En dit is echt fantastisch gelukt.

De liefdesbrieven van Abelard en Lily weet op aantrekkelijke wijze te spelen met diversiteit en wist deze tieners tot leven te wekken.

Al met al vond ik De liefdesbrieven van Abelard en Lily een erg mooi boek om te lezen. Ik heb er meer van genoten dan ik in eerste instantie had verwacht. Abelard en Lily zijn twee tieners die ik in mijn hart heb gesloten en waar ik enorm van genoten heb om hun verhaal te mogen lezen. Als er een nadeel is aan het boek, is dat ik aan het eind dolgraag wilde weten hoe het nou verder zou gaan…

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.