De heerschappij van de maskers (Vuur & As #1) – Sabaa Tahir

Geplaatst op 7 oktober 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 9 Comments

De heerschappij van de maskers (Vuur & As #1) – Sabaa TahirDe heerschappij van de maskers door Sabaa Tahir
Ook door deze auteur: Een fakkel tegen het duister
Serie: Vuur en as #1
Uitgever: LS Amsterdam | oktober 2015
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 464
ISBN: 9789024565924
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-half-stars

Laia leeft met haar broer en grootouders onder het wrede regime van het Imperium. Wanneer haar broer wordt opgepakt wegens verraad, moet ze uit de schaduw treden. In ruil voor hulp bij het bevrijden van haar broer waagt Laia haar leven, door te spioneren op de grootste militaire academie van het Imperium.

Daar ontmoet ze Elias, een elitesoldaat: de beste van zijn opleiding. Maar het enige wat Elias wil is ontsnappen aan het tirannieke regime. Beiden ontdekken al snel dat hun lot...

De heerschappij van de maskers

Als er een boek is waar ik dit jaar naar uit heb gekeken, dan is het wel naar de Nederlandse editie van An Ember in the Ashes: De heerschappij van de maskers: vuur en as. LS Amsterdam heeft dit boek naar Nederland gehaald en dat is een hele goede keuze. Dit boek bevat namelijk net zo’n bijzondere sfeer als de Vuurwens, maar is toch net wat minder fantasy. Dat maakt het boek een boek voor alle YA fans.

Al snel had ik door dat dit boek me zou meeslepen en neer zou gaan steken. Dit boek zou vol pijn en hardheid zitten, maar ook vol hoop en overleveringsdrang. Je maakt kennis met Laia, die na de dood van haar grootouders en arrestatie van haar broer, niet anders kan dan aankloppen bij het verzet. Zij bezorgen haar een baantje als slaaf bij de commandant van Blackcliffs, de school waar de maskers worden opgeleid. En daar maken we kennis met Elias, een net afgestudeerde masker die het liefst alles achter zich zou verbranden om een nieuw leven te stichten. Maar het noodlot heeft bepaald dat hij moet meedoen aan de Beproevingen. De winnaar? Die wordt de nieuwe keizer.

Jullie snappen al wel; dit boek zit vol intrige, geweld en moord, maar ook vol met liefde en het houden van hoop. De balans daarin was goed aanwezig, evenals de afwisseling tussen de twee hoofdpersonages.

Ik vond de wereld die Sabaa Tahir heeft geschapen ook erg bijzonder. Hoewel ze duidelijk elementen van haar eigen afkomst heeft gebruikt, had ik niet perse de indruk dat dit zich afspeelde in een land dat wij kennen. Ja het had woestijninvloeden en ja er zaten verhalen in die je kan linken aan de Islam, maar het is vooral heel eigen. Naar mijn mening voelde het soms ook heel erg aan alsof de maskers een soort Gladiatoren waren. De verschillende volkeren, de verhalen, de mythologie verschillende geloven en kleine feitjes maken het een goed uitgedachte setting. Toch denk ik niet dat dit verhaal zijn volle potentieel al heeft bereikt. Sommige stukken vond ik best voorspelbaar en bepaalde gebeurtenissen met betrekking tot overlevers hadden wat mij betreft nog net iets schokkender gemogen.

Toch werd ik langzaamaan verliefd op het boek z’n bijzondere sfeer. De constante dreiging en de persoonlijke benadering lieten me meeleven met de personages en liet me op het puntje van mijn stoel zitten. Ik verzon de een na de andere dramatische wending en voor ik het wist was ik bang dat iedereen die ik in mijn hart had gesloten, het lootje zou gaan leggen. Die spanning lag als gloeiende sintels op mijn maag en het was alsof ik de warme woestijnwind over mijn huid voelde glijden.

Hoewel ik nog geen pretty hardcover (LS, jullie zijn helden) in de kast heb staan, is dat wel al een grote motivatie om dat boek te kopen. Hij is zó mooi en straalt zo’n bijzondere sfeer uit. Dat boek roept: hebben! hebben! NU hebben! Gelukkig is de rug van mijn vooruitexemplaar wel erg mooi en hoef ik niet jaloers te worden op iedereen die straks die mooie kaft heeft.

Mijn eindbeoordeling zal jullie vast niet verrassen. Ik vond De heerschappij van de maskers echt een heel tof boek wat de hype zeker waard is. Ik kijk nu al ontzettend uit naar het tweede deel en welke gevaren Laia en Elias dan op hun bordje krijgen.

Foto 29-09-15 14 52 56

four-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

9 responses to “De heerschappij van de maskers (Vuur & As #1) – Sabaa Tahir

  1. Monica

    Mooi boek en ’t gaat zeker op m’n leeslijst… Mooie foto van het masker ook, maar uh – vast niet het masker voor de LS-winactie (want de vervolg link staat er niet bij)… ik neem dus aan dat ik verde rmoet zoeken op je site?

  2. Nicole

    Ik heb het boek ook al gelezen, via een win actie kon je een vooruitexemplaar winnen.
    Ik had al een paar Engelse recensies gelezen, en die waren allemaal erg positief, dat ik toch wel heel nieuwsgierig werd. En vond het verhaal erg spannend.
    En de hardcover ziet er erg mooi uit 😀

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.