De genezer van Zalindov – Lynette Noni

Geplaatst op 19 juli 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De genezer van Zalindov – Lynette NoniDe genezer van Zalindov door Lynette Noni
Ook door deze auteur: De gevangene van Vallenia
Serie: The Prison Healer #1
Andere boeken in deze serie: De gevangene van Vallenia
Uitgever: Boekerij | Juli 2021
Genres: Fantasy, Young Adult
Aantal pagina's: 384
ISBN: 9789022593509
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-half-stars

Deel 1 van de Genezer-serie, voor de lezers van Sarah J. Maas, Holly Black en De hongerspelen van Suzanne Collins

De zeventienjarige Kiva Meridan zit al tien jaar vast in Zalindov: de beruchtste gevangenis van Wenderall, waar slechts weinigen levend uit komen. Iedere dag vecht ze, als enige genezer, voor haar leven en dat van haar medegevangenen. Als de terminaal zieke koningin van de rebellenbeweging Zalindov wordt binnengebracht, krijgt Kiva de taak om haar lang genoeg in leven te houden voor een Trial by Ordeal: een toernooi van vier proeven die gebaseerd zijn op de elementen. Alleen de gevaarlijkste criminelen krijgen deze straf: ze zullen onder de meest extreme omstandigheden lucht, vuur, water en aarde moeten trotseren om vrijgesproken te worden.

Gebukt onder deze verantwoordelijkheid ontvangt Kiva een gecodeerd bericht van haar familie, met één duidelijke boodschap: ‘Hou haar in leven. We komen eraan.’ De rebellenkoningin kan met geen mogelijkheid meedoen aan het toernooi zonder te sterven en Kiva besluit haar eigen leven op het spel te zetten door in haar plaats mee te doen. Als ze wint zal niet alleen de koningin, maar ook zijzelf haar vrijheid terugkrijgen. Alleen heeft niemand het toernooi ooit overleefd.

Best of Fantasy, de fantasytak van Boekerij is on fire. De genezer van Zalindov van Lynette Noni is het nieuwste boek in de familie en zou perfect zijn voor fans van Sarah J. Maas. Mijn interesse was meteen gewekt en toen ik de kans kreeg het boek voor verschijning al te lezen was ik HYPED. Mijn verwachtingen waren behoorlijk hoog, mede door de achterflap, maar vooral ook door de vergelijking met mevrouw Maas. Zou dit boek het waar kunnen maken?

Kiva zit al 10 jaar opgesloten in Zalindov, een gigantische gevangenis waar bijna niemand het langer volhoud dan een jaar. Ze heeft zich opgewerkt tot genezer, waar haar relatief veilig houdt voor alle gevaren. Als de rebellenkoningin doodziek binnen wordt gebracht en zij de taak krijgt haar in leven te houden, staat ze voor een moeilijke opdracht. Vooral als van de koningin verwacht wordt dat ze meedoen aan de proeven. Kiva besluit zichzelf op te offeren en ik haar plaats de proeven te doen. Eén probleem: nog nooit heeft iemand alle vier de elementproeven overleefd.

Ja. Ja dit boek maakt het helemaal waar. De genezer van Zalindov is een fantastisch boek. Waar SJM zich wel eens lijkt te verliezen in herhaling en overmatig gebruik van intieme scenes, slaagt Lynette Noni er in om een stevige fantasy neer te zetten.

Het boek speelt zich weliswaar voornamelijk af in de gevangenis Zalindov, als lezer krijg je kleine snufjes mee van de (complexe) wereld erbuiten. En dat smaakte naar meer. Desondanks wordt er ook heel veel aandacht besteed aan het leven in de gevangenis: de onderlinge verhoudingen tussen diens inwoners, de verschillende locaties binnen de muren en het spel van macht. Ik smulde ervan. Ik voelde het gevaar en de dreiging, ondanks dat je vanaf pagina één weet dat er iets bijzonders met Kiva moet zijn.

Het is overduidelijk dat er meer aan de hand moet zijn met haar. Toch bleek zij niet de overdreven Mary Sue waar ik in eerste instantie bang voor was. Ja, er blijft haar best wel wat leed bespaard, toch vond ik haar interessant. Ik wilde achterhalen hoe alles in elkaar stak en ik werd absoluut niet teleurgesteld door de ontknoping.

Ook de andere personages interesseerde me. Ze waren intrigerend en mysterieus. Ze namen me mee het verhaal in en gaven me af en toe een kruimel. Hongerig leesbeest dat ik ben, moest ik alles verslinden.

De setting van De genezer van Zalindov vond ik interessant, vooral omdat het zich vooral centreert op de gevangenis. Dit geeft zowel auteur als lezer de ruimte om alles te ontdekken. De magie vond ik meteen tof, al mag het van mij wel wat meer uitgediept worden: waar komen de krachten vandaan? Waarom alleen bij royals? Hoe werkte het allemaal? Ik verwacht dat dit in het vervolg meer naar voren komt, want de focus ligt natuurlijk vooral op de proeven.

Hoewel het te verwachten was welke rol Kiva in die proeven zou krijgen, stoorde het me niet, evenals dat het zich allemaal vrij makkelijk oploste. Wederom: het stoorde me niet want ik zat er helemaal in.

Ik snap wel waarom er gezegd wordt dat fans van Sarah J. Maas dit boek zullen waarderen. Er zitten overeenkomsten in de manier van schrijven en ook in de schrijfstijl. Die is met vlagen even herhalend. Ook dit vond ik geen groot probleem omdat het verhaal spannend en meeslepend is. Ik wilde meer en meer en vond het oprecht jammer dat het boek uit was. Het einde was niet het meest originele, maar kwam wel met een flinke knal. En dat waardeer ik in een boek: ik wil toch een soort van verrast worden.

Kortom: De genezer van Zalindov mag je niet missen. Het is een spannend en meeslepend boek vol intriges, machtspelletjes en magie en wat smulde ik er enorm van!

Wel wil ik nog even een triggerwarning meegeven voor automutilatie.

four-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.