De executie – Daniëlle Bakhuis

Geplaatst op 15 augustus 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De executie – Daniëlle BakhuisDe executie door Daniëlle Bakhuis
Ook door deze auteur: Zes Seconden
Uitgever: Van Goor | April 2019
Genres: Young Adult, Thriller
Aantal pagina's: 248
ISBN: 9789000365975
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Het is 2048. Het Collectief is aan de macht. Om het land staat een Muur en de levens van alle inwoners zien er hetzelfde uit. Ze dragen dezelfde kleding, wonen in dezelfde huizen en eten iedere avond dezelfde maaltijd. Dat maakt iedereen gelijk, en het leven zorgeloos en voorspelbaar. Maar wie een misstap begaat, wordt keihard afgestraft. Sinds de doodstraf weer is ingevoerd, worden jongeren hangend in kooien boven een onpeilbare diepte terechtgesteld. Tijdens een spectaculaire show die live op televisie wordt uitgezonden, krijgen vijf tieners nog één kans om zichzelf te redden. Bij vier van hen zullen de bodems onder hun kooien worden weggeklapt. Het Collectief beslist wie er overblijft. Welkom bij De executie. Deze aflevering wil je niet missen!

Daniëlle Bakhuis is een van de toppers binnen het YA thriller genre in Nederland. Keer op keer weet zij spannende verhalen voor jongeren neer te zetten, waardoor ik er altijd wel naar uitkijk om haar boeken te lezen. Onlangs las ik haar nieuwste boek, De executie.

In 2048 is er een muur gebouwd rondom het land en is Het Collectief aan de macht. Iedereen heeft hetzelfde leven: ze dragen dezelfde kleding, wonen in dezelfde huizen en iedere dag moet iedereen hetzelfde eten. Iedereen is gelijk en het leven is voorspelbaar maar zorgeloos. Mocht je het wagen een misstap te maken, dan wordt dit keihard afgestraft met de doodstraf. Voor jongeren is dit nog een stapje erger: zij worden gedwongen om mee te doen met een spectaculaire liveshow. Vijf tieners worden opgehangen in kooien en slechts één van hen zal het overleven. Het Collectief beslist wie van hen het waard is om te blijven leven.

In De Executie volgen we een aantal tieners in de kooien. Ze zitten er voor uitlopende redenen waarbij je je kunt blijven afvragen of ze het wel verdiend hebben. Daniëlle Bakhuis durft hierbij gewaagde keuzes te maken en voegt spannende wendingen toe die je constant op het puntje van je stoel zullen laten zitten.

De kracht van dit boek is hoe maatschappij kritisch het is. Iets als Het Collectief klinkt misschien als een ver-van-ons-bed-show, maar ik denk dat er maar weinig hoeft te gebeuren tot zoiets echt van de grond komt. Het was dan ook erg interessant om het te bekijken vanuit het ‘wat als dit echt is’ perspectief. Wat moeten wij doen om te voorkomen dat het er echt zo uit gaat zien?

Ik vond het een erg indrukwekkend boek, maar het concept is niet helemaal nieuw. In Cel 7 wordt er ook middels een soort spelshow besloten of iemand mag blijven leven of niet. Tuurlijk, dat spel richt zich vooral op social media en hoe erg we oordelen over mensen die we niet kennen en De executie draait vooral om de maatschappij die ontstaan is. Toch hebben beide boeken overeenkomsten. Ik raad het zeker aan om beiden te lezen, want het zal je zeker aan het denken zetten.

Dit boek zou ik zeker aanraden om op scholen te lezen, omdat je er fantastische discussies uit kunt halen. Ik hoop dan ook van harte dat ik dit boek vaak mag aanraden het komende schooljaar. Ik ben ook erg benieuwd naar wat Bakhuis nu weer voor ons in petto heeft.

De Executie is zo heftig en toch zo dichtbij: het zet daarom ontzettend aan het denken. Hoe willen wij mensen met elkaar omgaan?

Hoewel het concept voor mij niet nieuw was, vond ik De Executie een erg sterk boek. Het is spannend, meeslepend en zit vol wendingen die mij wisten te verrassen. Ik weet zeker dat jongeren dit boek fantastisch zullen vinden.

four-stars

Tags: ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.