De eliminatie – Daniëlle Bakhuis

Geplaatst op 27 juli 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De eliminatie – Daniëlle BakhuisDe eliminatie door Daniëlle Bakhuis
Ook door deze auteur: Zes Seconden
Uitgever: Van Goor | November 2017
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 272
ISBN: 9789000359066
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Over de hele breedte van de muur zijn gifgroene letters opgelicht. Met elke tel zwelt het groen feller aan totdat het een zachte gloed de ruimte in werpt en nalaat op op onze gezichten. Ik lees de woorden op de muur één, tien, honderd keer, maar ze krijgen geen betekenis in mijn hoofd.

ELIMINEER DE HELFT OM DE ANDEREN TE LATEN LEVEN.

Ik kijk naar de andere personen en voel mijn huid in een harnas veranderen. Ik kan niet dood. Ik mag niet dood. Ik heb nauwelijks geleefd. Wanneer de zestienjarige Chleo van Doren wakker wordt in een vochtige garage weet ze meteen dat het mis is. Ze is opgesloten met negen anderen, waaronder een junk, een oude man in een rolstoel en een baby. Elimineer de helft om de anderen te laten leven, luidt de boodschap. Maar hoe overtuig je anderen ervan dat je de moeite waard bent, als je dat zelf eigenlijk niet vindt?

De eliminatie van Danielle Bakhuis was een van de boeken die ik ooit wel eens wilde lezen en dankzij de mediatheek kreeg ik die kans. Het was een van de eerste boeken van de gigantische stapel die ik heb opgepakt, omdat ik toch wel erg benieuwd was. Zou dit boek net zo spannend zijn als de andere YA thrillers van Nederlands talent?

Chleo heeft het gevoel dat ze niks voorstelt. Maar als ze samen met 9 anderen in een loods wakker wordt met de gifgroene letters ‘Elimineer de helft om de anderen te laten leven’, beseft ze dat ze helemaal niet dood wil. Maar hoe bepaal je in hemelsnaam wie het waard is om te blijven leven?

Al vanaf het begin van De eliminatie vroeg ik me af hoe ver dit verhaal zou gaan. Zouden deze tien mensen elkaar echt dood gaan maken, vanwege de druk. Hoe ver zal een mens gaan? Dat is een vraag die wij ons ook in het echt stellen. Ik denk namelijk dat de mens in gruwelijke daden in staat is, zodra je in het nauw gedreven wordt. Ik vind het mooi hoe Danielle Bakhuis er in slaagt om deze kritische gedachtegang in een boek voor jongeren weet te verwerken. Het is wat dat betreft een ideaal boek om de discussie mee aan te gaan.

Ik vond het hele boek erg beklemmend aanvoelen. Ik voelde een constante dreiging en dat voelde erg spannend aan. Dit kwam de sfeer van het boek absoluut ten goede.

Toch vond ik niet elk personage even sterk uitgewerkt. Het is namelijk niet een geheel vernieuwend concept en ik denk dat wat extra mysteries rondom wat personages het net wat spannender hadden kunnen maken.

Daarnaast vond ik de twist op het einde niet heel verrassend, juist omdat het een concept is dat echt al veel vaker is langsgekomen.

De eliminatie zal velen op het puntje van hun stoel laten zitten tijdens het lezen.

Wat ik dus zo goed vind aan dit verhaal is dat we aan het denken worden gezet waar wij de waarde van een menselijk leven inschalen. Zieke en zwakke mensen worden lager neergezet en dat is niet oké. Ik vond dat een erg sterke observatie die de discussie bij jongeren zeker aan kan wakkeren.

three-half-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.