De eeuwige tijd – Deborah Harkness

Geplaatst op 28 maart 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De eeuwige tijd – Deborah HarknessDe eeuwige tijd door Deborah Harkness
Ook door deze auteur: Allerzielen
Uitgever: Boekerij | Januari 2019
Genres: Fantasy, Historische fictie
Aantal pagina's: 448
ISBN: 9789022584767
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Op het slagveld van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog ontmoet de jonge chirurg Marcus MacNeil de mysterieuze Matthew Clairmont. Matthew doet Marcus een aanbod dat hij niet kan weigeren: een kans op een nieuw leven, een eeuwig leven. Marcus grijpt zijn kans, maar het leven van een vampier is niet zo zorgeloos als hij dacht.

Driehonderd jaar later valt hij als een blok voor de jonge Phoebe Taylor. Het lijkt het beste als Phoebe ook een vampier wordt, maar algauw blijkt dat het leven van een nieuwe vampier in het moderne Londen net zo zwaar is als in het Amerika van de 18e eeuw. Marcus realiseert zich dat de schaduwen waar hij driehonderd jaar geleden aan dacht te zijn ontsnapt, hen misschien wel eeuwig zullen achtervolgen.

Ik vond de Allerzielen trilogie fantastisch. Echt van die boeken die je vaker wil herlezen. De serie heb ik helaas nog niet gezien, maar daar kijk ik ook naar uit. Waar ik ook naar uitkeek was De eeuwige tijd, een nieuw boek in de reeks, waarin het verhaal verder gaat, maar waar me vooral beloofd werd dat ik meer zou leren over Marcus, een van Matthews zoons.

Tijdens de Amerikaanse Onafhankelijksoorlog ontmoet Marcus MacNeil de mysterieuze Matthew Clairmont. Uiteindelijk doet Matthew Marcus het aanbod op het eeuwige leven, maar het leven van een vampier is niet zo zorgeloos als Marcus in eerste instantie dacht. 300 jaar later wordt hij verliefd op Phoebe Taylor, een mens. Phoebe besluit een vampier te worden, al betekent dit dat zij even zonder hem zal moeten. Een vampier worden in deze tijd blijkt nog net zo lastig als vroeger.

Allereerst vind ik het heel tof dat je leest over Marcus, die ik altijd al boeiend vond en ook over Phoebe en hoe het is om vampier te worden. Daar had ik hoge verwachtingen bij. Ik verwacht een heden en verleden en dat kwam uit, maar De eeuwige tijd gaf me méér. Ook Diana en Matthew komen namelijk voor, inclusief hun eigen problemen als nieuw gezinnetje. Het was een feest om deze personages terug te zien en om te lezen over wat ze nu doormaken.

Omdat er dus verschillende plotlijnen zijn, maakt het dat dit boek – voor mijn gevoel – vlotter las dan de trilogie. Ik vond ook alle plotlijnen vrijwel even interessant, dus ik stoorde me er weinig aan als er gesprongen werd. De eeuwige tijd is verrassend levendig voor een boek over vampiers.

Wat ik dus vooral fijn vond was het terugzien van de personages en daar een nieuw avontuur van te zien en samen met hen ook nieuwe personages te leren kennen. Ik geniet namelijk heel erg van Deborah Harkness’ schrijfstijl en gedegen onderzoek. De geschiedenis komt letterlijk tot leven via haar pen. Van mij mag ze echt nog veel meer verhalen over deze wereld schrijven: ik lees ze allemaal met liefde!

Dit boek werkt niet alleen zo goed omdat het superveel achtergrondinformatie bevat in de plotlijnen (je leert hoe Marcus een vampier wordt en hoe Matthew vroeger leefde, maar ook hoe het vampier worden werkt in deze wereld), juist ook omdat Phoebe en Marcus van elkaar gescheiden zijn. Ik vond hun relatie daardoor veel uitgediepter dan ik had verwacht. Ik leerde eerste de personages kennen en toen snapte ik wat ze voelde. Daarnaast is het ook nog eens origineel om een romantiek boek op zo’n manier te laten werken: gescheiden van elkaar, maar wel verlangend naar elkaar.

Als er dan toch iets is wat ik als kritiek moet leveren is dat er niet echt naar een einddoel wordt gewerkt. Er zit niet veel actie in: het verhaal is vooral background en een soort aanloopje tot iets. Maar wat? Geen idee. Ik hoop dat er meer gaat komen in ieder geval!

De eeuwige tijd is verrassend levendig voor een boek over vampiers.

Deborah Harkness doet weer waar ze fantastisch in is: een historische setting tot leven laten brengen. Daarnaast zijn haar personages weer fantastisch en had ik echt de indruk dat ik alles mee beleefde. Ik ben verslaafd en ik wil meer!

four-stars

Tags: ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.