De beminde (The Betrothed #1) – Kiera Cass

Geplaatst op 4 mei 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

De beminde (The Betrothed #1) – Kiera CassDe Beminde door Kiera Cass
Ook door deze auteur: De Selectie
Serie: The Betrothed #1
Uitgever: Van Goor | Mei 2020
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 256
ISBN: 9789000372751
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Hollis Brite is opgegroeid in Keresken Castle, samen met de andere dochters van adel, in de hoop de aandacht van de toekomstige koning te trekken. De jonge koning Jameson van Coroa is eigenlijk nooit op zoek geweest naar een echtgenote, totdat hij Hollis ontmoet. Als Jameson haar de liefde verklaart, is Hollis dolblij. Maar terwijl hij haar het hof maakt, realiseert Hollis zich dat de eindeloze stroom cadeaus en aandacht gepaard gaan met torenhoge verwachtingen.

Met een bezoek van de koning van Isolte in het vooruitzicht, ziet Hollis een kans om aan Jameson – en zichzelf – te bewijzen dat ze een geschikte koningin is. Maar wanneer ze een vreemdeling ontmoet die recht in haar hart lijkt te kijken, vraagt Hollis zich af of een leven met Jameson in het paleis een droom is die uitkomt, of een nachtmerrie die nooit eindigt.

Er zijn van die boeken… eeuwige guily pleasures! De Selectie van Kiera Cass behoorde daar ook toe, dus toen Kiera aankondigde om na jaren eindelijk weer met een nieuw boek te komen, was ik meteen nieuwsgierig! Zou De Beminde weer net zo smullen worden? Ik mocht een leesexemplaar ontvangen van uitgeverij Best of YA zodat ik het boek voor de release al kon lezen.

Samen met veel andere jonge meiden van adel hoopt Hollis de aandacht van de aantrekkelijke en jonge koning Jameson van Coroa te trekken. Jameson had eigenlijk geen zin om een echtgenoot te vinden, maar toen hij Hollis ontmoette, veranderde zijn mening. Als hij dan moet trouwen, dan alleen met haar! Hollis is dolblij, maar vindt het ook lastig om aan de torenhoge verwachtingen van iedereen te voldoen. En dan ontmoet ze Sillas…

Net als de verwachtingen die de adel van Hollis hadden, had ik ook hoge verwachtingen. De Selectie zat namelijk heerlijk in elkaar en was ontzettend verslavend. Ik ging er klakkeloos van uit dat dit nog meeslepender zou zijn dan De Selectie en dat De beminde nóg beter zou zijn. Het is immers een paar boeken later en Kiera Cass heeft ruimschoots de tijd gehad om aan dit verhaal te werken en zich te ontwikkelen als auteur. Misschien voel je de bui aan de hand van mijn toon al hangen: ik was iets wat teleurgesteld.

Ik vond De beminde namelijk zo ontzettend vlak geschreven, dat ik bij elke pauze die ik van het lezen nam eigenlijk maar weinig motivatie voelde om het boek weer op te pakken dan dat ik beloofd had hem voor een bepaalde datum uit te hebben. Ik voelde geen druk want ik wist dat ik het ruimschoots zou halen, maar ik baalde wel. Waar was het verslavende boek waar ik op had gehoopt!? Dit was eigenlijk een soort herhaling van De Selectie, maar dan de b-versie: minder goed, minder verslavend… En damn, wat baalde ik daar van. Ik wilde dit boek FANTASTISCH vinden. Ik wilde verdrinken in mooie jurken, juwelen en honderd duizend intriges aan het hof. Begrijp me niet verkeerd: dit zit er echt allemaal in.. maar het was vlak.

Ik kon alles voor me zien: van de prachtige jurken tot aan de personages (mijn favorieten waren de koningin van Isolte en de moeder van Sillas). Helaas ging het mis bij de personages zelf. Ik vond dat het ontbrak aan chemie. Tussen elkaar, maar ook vanuit zichzelf. Er was geen sprankeling, geen bezieling. Ze bestonden, maar ook weer niet. Hierdoor had ik enorm veel moeite om in het verhaal te komen.

Omdat ik geen klik met de personages had (en het gevoel had dat alle personages ook geen klik met elkaar hadden), duurde het uberhaupt lang voordat ik in het verhaal zat. Ook vroeg ik me tijdens het lezen (te) lang af welk doel Hollis had. Het was alsof het gewoon een beschrijving van de situatie was, zonder hobbels of problemen die de personages moesten zien op te lossen. In mijn ervaring werd Hollis alles op een presenteerblaadje aangereikt en daar stoorde ik me aan. Waar America zich vanaf het begin aan moest bewijzen, had Hollis wat mij betreft alles al bereikt. Gelukkig kwam daar later in het verhaal verandering in en werd het qua karakters én plot steeds beter.

Hoewel ik de romantiek in dit boek zacht gezegd voorspelbaar vond, zorgde het er uiteindelijk wel voor dat Hollis een doel krijgt en er een interessant verhaal ontstaat. Helaas dus wel pas laat in het verhaal. Aan het einde wilde ik echt zoooo graag door willen kunnen lezen. Het was nu juist zo interessant! De beminde voelde daardoor als een introductie en daar hou ik niet van: een boek moet voor mij op zichzelf ook een interessant plot hebben.

De Beminde heeft een sterk einde en dat maakte dit boek een beetje goed.

Ik vond De beminde geen slecht boek, maar het was ook niet wat ik er van verwacht had. Het was als De Selectie, maar dan zonder persoonlijkheid. De laatste 50 pagina’s konden het nog een beetje goedmaken, maar eigenlijk is dat natuurlijk véél te laat. Ik miste vooral overtuiging in de motieven van de personages, persoonlijkheid en een doel: het boek leek eerst gewoon een goed excuus om te lezen over mooie jurken. En voor alleen dat komen young adult lezers hun bed niet meer uit! Ik ben toch wel benieuwd naar het vervolg, maar ik zal daar met minder verwachtingen naar uitkijken.

three-stars

Tags: , , ,

Divider

One response to “De beminde (The Betrothed #1) – Kiera Cass

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.