De Beer en de Nachtegaal (Winternight Trilogy #1) – Katherine Arden

Geplaatst op 10 juli 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

De Beer en de Nachtegaal (Winternight Trilogy #1) – Katherine ArdenDe beer en de nachtegaal door Katherine Arden
Serie: Winternight Trilogy #1
Uitgever: LS Amsterdam | Oktober 2017
Genres: Fantasy, Historische fictie
Aantal pagina's: 352
ISBN: 9789024577958
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Een sfeervol, betoverend en fascinerend avontuur in het besneeuwde landschap van het oude Rusland. De Beer en de Nachtegaal van Katherine Arden is perfect voor lezers van Erin Morgenstern en Neil Gaiman.

In een dorp op het randje van de wildernis in het noorden van Rusland, waar de ijskoude wind blaast en het altijd lijkt te sneeuwen, vertelt een oude min sprookjes over de Winterkoning. Verhalen over oude magie die worden verboden door de kerk.

Maar voor het jonge, wilde meisje Vasya zijn het meer dan alleen verhalen. Alleen zij ziet de geesten rondom het huis die haar beschermen. Alleen zij voelt de groeiende krachten van een duistere vorm van magie in het bos...

Een aantal boeken in mijn kast staan er al jaren ongelezen, terwijl ik ze wel echt heel graag wil lezen. De Beer en de Nachtegaal was een van die boeken en dankzij de Leesbeesten Leesclub heb ik hem eindelijk op kunnen pakken. Misschien heb ik hem daarom ook wel geopperd. Uiteindelijk ben ik heel blij dat ik het boek eindelijk heb gelezen!

In het noorden van Rusland ligt een klein dorpje, waar een oude min sprookjes over de Winterkoning verteld. Verhalen die verboden zijn door de kerk. In dit dorp woont de jonge Vasya, de laatste dochter van haar moeder. Zij ziet de beschermers van haar dorp en dat is niet zonder gevaar. Alleen zij zal de groeiende duisternis kunnen stoppen.

De Beer en de Nachtegaal is een prachtig en sprookjesachtig verhaal vol Russische folklore en magie. Als je houdt van Het Nachtcircus of Zilvergaren, dan is dit echt jouw type boek!

Het duurde even voor ik er echt in zat en soms wat het behoorlijk schakelen waar in het verhaal we zaten en over wie we aan het lezen waren. Toch raakte ik met elke pagina meer geintrigeerd: wat een fantastische wereld en wat een magisch verhaal. De hoofdpersoon vond ik fantastisch en ik genoot echt van alle verhalen.

Het is wel complex en ik heb het zelf ook – voor mij doen – erg langzaam gelezen. Ik wilde er met mijn volle aandacht bij blijven, want anders had ik het idee de grip over het verhaal te verliezen en dat is zonde.

Ik raakte echt gehecht aan de personages en de fantastische sfeer in het boek. Met vlagen is het boek ook echt creepy en dat vond ik heerlijk. Het oude Rusland kwam tot leven en hoewel ik er dus wel echt in moest komen, had ik er moeite mee om afscheid te nemen van het verhaal. Ik heb deel twee dan ook meteen gereserveerd.

Er verstrijkt aardig wat tijd in het verhaal en ik kan me voorstellen dat dit soms lastig te volgen is. Veel young adults zijn immers geschreven met een hoog verteltempo. De beer en de nachtegaal zal dan ook door velen ervaren worden als traag. Ik vond dit zelf niet storend, maar juist erg passend bij het verhaal. Het is ook geen young adult, natuurlijk, al kan het zeker wel veel young adult lezers aanspreken.

De beer en de nachtegaal is magisch, sprookjesachtig en duister en ik vond het daarom een heerlijk boek. Ik kan niet wachten om verder te kunnen lezen over deze bijzondere wereld vol aantrekkelijke personages. Eigenlijk wil ik het gewoon niet loslaten.

Heb jij dit prachtige boek al gelezen?four-stars

Tags: , ,

Divider

2 responses to “De Beer en de Nachtegaal (Winternight Trilogy #1) – Katherine Arden

  1. Titia

    Toevallig net begonnen met dit boek, zelfde ervaring: lees ik door…? Ook vanwege de mooie taal langzamer aan het lezen, om goed in de sfeer te komen en met de personages te kunnen meeleven.
    Dank voor je recensies. Er gaat een wereld voor me open.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.