Dans van schaduwen (Dance of Shadows #1) – Yelena Black

Geplaatst op 30 mei 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Dans van schaduwen (Dance of Shadows #1) – Yelena BlackDans van schaduwen door Yelena Black
Serie: Dance of shadows #1
Uitgever: Moon | April 2016
Genres: Young Adult, Bovennatuurlijk, Fantasy, Romantiek
Aantal pagina's: 320
ISBN: 9789048830640
Uitgave: Paperback
Goodreads
two-half-stars

Dansen met iemand draait om vertrouwen. Mooi en intiem; dichtbij genoeg om de hartslag van de ander te voelen. Maar voor Vanessa is dansen dodelijk - wie kan ze nog vertrouwen?

Vanessa danst op een exclusieve balletacademie - dezelfde academie waar haar oudere zus Margaret naartoe ging voordat ze op mysterieuze wijze verdween. Nu is Vanessa vastbesloten om te achterhalen wat er met haar zus is gebeurd.

Al snel trekt ze de aandacht van drie mannen: de superknappe Zep, de geheimzinnige Justin en de charmante balletmeester Josef. Wanneer Josef haar vraagt voor de hoofdrol in De Vuurvogel, heeft Vanessa geen idee van het gevaar dat voor haar ligt en de krachten die op het punt staan te worden ontketend.

Ik ben ontzettend gevoelig voor mooie omslagen en meestal schept dit ook hoge verwachtingen bij het boek. Als ik in de bieb boeken wegzet, dan kan ik het bij mooie omslagen niet laten om de achterflap te lezen, terwijl saaie kaften zo, hop, de kast in gaan. Dans van schaduwen vond ik een hele mooie omslag hebben. Typisch Amerikaans, dat wel, maar dan wel geslaagd. Toch schiep dit ook enorme verwachtingen van het boek.

dans2

Dans van schaduwen gaat over de 15-jarige Vanessa die eigenlijk niet zo heel veel passie voor ballet had, totdat haar zus verdween. Ze gooide zichzelf er helemaal in en blijkt fantastisch goed te zijn. Zo goed zelfs, dat ze wordt toegelaten tot de pretentieuze dansschool in New York. Hoewel ze daar tot de besten behoort, is het vooral Vanessa’s plan om het geheim van haar zus te achterhalen. Maar zo veilig is dat niet…

Naast dat Vanessa als een bezetene moet trainen (maar toch de hoofdrol krijgt), naar school moet en haar zus moet zoeken, krijgt ze ook de aandacht van drie mannen. Allereerst haar balletmeester (zij het niet romantisch) en vervolgens nog twee andere jongens. Het snoepje van de school, Zep, en de badguy Justin. Misschien merken jullie aan mijn bittere toon al dat ik daar niet helemaal blij van werd. Niet alleen past Zep niet in zijn ‘populaire’ jongensrol, Justin voelt helemaal niet zo mysterieus als hij moet voorkomen. Samen met Vanessa en haar vrienden is het allemaal behoorlijk stereotype. De personages zijn eendimensionaal en groeien niet in hun rol. Haar vrienden zijn ook allemaal een bij elkaar geraapt politiek correct zooitje waar je absoluut niet emotioneel bij betrokken raakt.

dans3

Wat dat betreft wist Dans van schaduwen absoluut niet aan mijn verwachtingen te voldoen. Ik had een zinderend spannende paranormale thriller verwacht, maar de eerste helft van het boek voelde als een gewone tiener highschooldrama waarin de hoofdpersonages vooral even breekbaar zijn als de tenen van een prima ballerina. Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op ballet. Ik kijk er graag naar en vind de elegantie en het doorzettingsvermogen van de dansers echt inspirerend. Helaas voelde Vanessa voor mij niet als een prima ballerina. Ze was niet geïnspireerd. Ze zit om verkeerde redenen op die school en haar passie voor dansen kwam maar af en toe tevoorschijn. Waar waren de tranen, waar was de emotie? Niet in dit boek. Wat dat betreft is Vanessa een typische mary sue; perfect in alles. Mooi, talentvol, het beste, krijgt alle aandacht van jongens. Het is om vermoeiend van te worden.

Waar een balletvoorstelling mij tot tranen toe kan raken, is dit boek dat niet gelukt. Ik vond het allemaal maar oppervlakkig worden, vol  gebeurtenissen die niet altijd een doel lijken te hebben. Bijvoorbeeld de ontgroening. Wat was de functie daarvan?

Gelukkig werd het boek gedurende de tweede helft wel beter. De spanning werd wat beter opgebouwd en de magie die werd beloofd kwam langzaam tot lezen. Dit werd alsnog niet het spannende danssprookje waar ik op hoopte (ik vind ballet altijd erg sprookjesachtig), maar het was in ieder geval iets. Wel was het allemaal zeer voorspelbaar. En dat terwijl ik het idee dat je met een dans magie op kunt roepen echt heel goed gevonden vind.

Helaas kreeg ik geen rillingen van Dans van schaduwen. Ik vond het maar een oppervlakkig boek vol eendimensionale personages. De romance had van mij helemaal weg gemogen en de magie kwam echt te laat op gang. Toch is het concept erg goed bedacht en de omslag om van te smullen. Ik ben wel benieuwd naar het vervolg, maar mijn verwachtingen zullen nu zeker lager zijn. Helaas heeft de ontbrekende klik met de hoofdpersoon mij bij dit boek de das om gedaan.

dans

 

two-half-stars

Tags: , , , , , , , , ,

Divider

4 responses to “Dans van schaduwen (Dance of Shadows #1) – Yelena Black

  1. Isabelle

    Wat jammer dat dit boek zo tegenviel, ik keek er ook best naar uit. De cover is inderdaad prachtig en het concept klinkt veelbelovend. Maar hij duikelt nu toch wel hard omlaag op m’n tbr….

  2. Gaia

    Zo jammer dat het boek tegenviel. Ik heb de Engelse versie in mijn boekenkast. De cover is mooi, maar jammer dat het boek zelf niet zo leuk was. Ik zal hem niet binnenkort gaan lezen. Eindigt het boek op een enorme cliffhanger of heeft het wel een beetje een afgerond einde? Ik begin namelijk niet graag aan een serie als het op een enorme cliffhanger eindigt, tenzij ik de rest van de boeken ook heb in de serie (maar dit boek is de enige die gepubliceerd is voor zover ik weet).

  3. Ik heb dit boek al een tijd terug in het Engels gelezen. Ik kan me wel vinden in wat je zegt over de personages, maar vond het verhaal desondanks toch wel heel goed. Ben benieuwd wat je van het volgende deel gaat vinden!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.