Cress (The Lunar Chronicles #3) – Marissa Meyer

Geplaatst op 20 juli 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Cress (The Lunar Chronicles #3) – Marissa MeyerCress door Marissa Meyer
Ook door deze auteur: Cinder
Serie: The Lunar Chronicles #3
Andere boeken in deze serie: Cinder
Uitgever: Blossom Books | Maart 2017
Genres: Young Adult, Fantasy, Sciencefiction, Hertelling
Aantal pagina's: 600
ISBN: 9789020678925
Uitgave: Hardcover
Goodreads
five-stars

Lukt het Cinder en Scarlet om nieuwe bondgenoten te vinden in de strijd tegen koningin Levana? Je leest het in dit derde deel van The Lunar Chronicles.

Cress zit al zeven jaar opgesloten in een satelliet met alleen haar netschermen als gezelschap. Ze wordt gedwongen voor koningin Levana te werken, maar haar loyaliteit ligt ergens anders…
Cinder, kapitein Thorne, Scarlet en Wolf zijn ondertussen op de vlucht. Ze zullen een plan moeten bedenken om te voorkomen dat koningin Levana ook op Aarde de macht overneemt. Kan Cress hen daar misschien bij helpen?

Als de poging om Cress te redden niet zo loopt als gepland, valt de groep uiteen. Cress is eindelijk vrij, maar betaalt daarvoor een hoge prijs. Ondertussen is koningin Levana vastbesloten niets of niemand tussen haar geplande huwelijk met keizer Kai te laten komen – zeker geen ontsnapt cyborgmeisje.

Cress, Scarlet en Cinder hadden misschien niet gedacht dat ze ooit de wereld zouden moeten redden, maar het lot van de Aarde ligt nu toch echt in hun handen.

Hoewel ik zelden een serie vrij snel achter elkaar lees, nodigen de kort op elkaar verschijnende delen van The Lunar Chronicles daar ontzettend toe uit. Blossom Books heeft er werkelijk prachtige hardcovers van gemaakt en ik kon na het uitlezen van Scarlet dan ook niet laten om meteen ook Cress van de plank te pakken.

Cinder, Scarlet, kapitein Thorne en Wolf zijn op te vlucht. Ze hebben bondgenoten nodig, want de kwaadaardige koningin Levana staat op het punt om te trouwen met Keizer Kai. Ze besluiten Cress te gaan redden, een meisje dat al 7 jaar opgesloten zit in een satelliet en voor de koningin werkt. Maar Cress heeft haar loyaliteit bij de echte prinses van Luna liggen. Na een mislukte ontsnappingspoging hebben onze helden het benauwder dan ooit. Maar het lot van de wereld ligt toch echt in hun handen.

Cress is onze derde kickass heldin en we konden al kort kennis met haar maken in de eerdere delen. Het boek is gebaseerd op Rapunzel; Cresent Moon zit namelijk opgesloten in een satelliet om als spion/hacker voor de koningin te werken. Haar ouders denken dat ze dood is, want ze is namelijk Onbegaafd.

Ik vond Cress altijd al heel schattig. Ze doet me echt denken aan een nog schattigere versie van Rapunzel uit de Disneyfilm Tangled; onschuldig, naïef, maar met een hart voor avontuur.  Voor het eerst in 7 jaar mag zij eindelijk de wereld gaan verkennen en ook nog even redden.

Het avontuur gaat voor iedereen door en tegen het einde van het boek voelde het een beetje gek; de serie is gewoon al bijna voorbij, terwijl ik het gevoel heb er nog helemaal middenin te zitten. Gelukkig weet ik dat Winter een knoeperd van een boek is.

Ik vind het zo knap hoe Marissa Meyer er wederom in geslaagd is om sciencefiction te combineren met romantiek, avontuur en een haast dystopisch toekomstbeeld. Het is fantasierijk, heeft een vleugje van de hertellingen van het sprookje in zich en blijft lekker origineel. Ondanks de vele personages blijft het verhaal ontzettend duidelijk en heel erg verslavend. Dit is precies waar Young Adult om draait; tieners die het onmogelijke aangaan en hun hart volgen en gaandeweg zichzelf leren kennen.

Wat ik mis aan dit boek? Dat Scarlet een minder grote rol heeft.

Hoewel ik me kan voorstellen dat de dikte van de boeken naarmate de serie vordert alleen maar intimiderender wordt, merk je daar tijdens het lezen heel weinig van. De schrijfstijl is meeslepend en de plot is spannend en wordt afgewisseld door z’n hilarische (Iko!) en romantische momenten. Voor ieder wat wils en een dikke aanrader.

Cress was weer een heel avontuur. Wat een verslaving. Maar weinig auteurs slagen er in om zo’n overtuigend boek neer te zetten.

The Lunar Chronicles is een grote aanrader voor liefhebbers van het Young Adult genre. Cress zorgt er wederom voor – zelf bij deze reread – voor dat ik weer helemaal verliefd ben geworden op dit soort boeken. Maar weinig auteurs weten de combinatie tussen spanning, sciencefiction, romantiek, fantasie en humor op zo’n overtuigende manier te combineren.

five-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

One response to “Cress (The Lunar Chronicles #3) – Marissa Meyer

  1. Femke

    Een heerlijke serie! Ik heb nu tot en met Levana gelezen en ik ben echt hooked! Iko en Thorne vind ik geweldig! ❤

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.