Creativiteit voor dummies – David Cox

Geplaatst op 13 juli 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Creativiteit voor dummies – David CoxCreativiteit voor Dummies door David Cox
Uitgever: BBNC | Juli 2015
Genres: Non-fictie
Aantal pagina's: 363
ISBN: 9789045350998
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Creatief denken, dat doe je niet zomaar op commando. Hoe bedenk je, onder druk, de beste ideeën? 'Creatief denken voor Dummies' helpt je op weg! Of het nu gaat om die roman die je altijd al hebt willen schrijven of het eigen bedrijf dat je wil opzetten, dit praktische, hands-on boek brengt je inspiratie, tips en technieken om het beste uit je creativiteit te halen! 'Creatief denken voor Dummies' leert je je creatief potentieel aan te spreken door onder meer te brainstormen, out-of-the-box te denken, te mindmappen, te tekenen of te mediteren - en dat allemaal met maar één doel: jouw beste idee boven tafel krijgen. Je zult de wereld op een nieuwe manier leren bekijken - en je realiseren dat de inspiratie overal om je heen voor het oprapen ligt. Stel je open voor de gerenommeerde technieken in dit boek en ontdek dat je veel creatiever bent dan je denkt. Of je nu professioneel of persoonlijk op zoek bent naar creativiteit, 'Creatief denken voor Dummies' is dé gids!

David Cox is een creative business consultant die al sinds 1970 succesvolle ideeën bedenkt, opzet en verkoopt. Hij is behalve marketingprofessional ook gekwalificeerd NLP'er. Hij heeft een achtergrond in zowel kunst als psychologie en weet beide disciplines fantastisch te verbinden in zijn veelgeprezen boeken.

Het was al een aantal maanden geleden dat ik van BBNC uitgevers het boek Creativiteit voor dummies ontving. Ik had nog niet veel ‘voor dummies’ boeken gelezen, maar de titel van het boek trok mij om verschillende redenen aan. Niet alleen had een van mijn afstudeerscripties het begrip creativiteit als een van de hoofdonderwerpen, ook komt het natuurlijk veelvuldig voor in mijn vakgebied. Ik dacht dat ik dit boek misschien wel kon gebruiken om mijn kennis bij te spijkeren en om leerlingen te overtuigen dat creativiteit meer is dan alleen tekenen en handvaardigheid. Ik ben namelijk van mening dat creativiteit een onmisbaar talent is en dat het bij iedereen aanwezig is, zij het misschien in een vakgebied waarbij je je er niet van bewust van bent dat je er creatief mee om kunt gaan.

creatief2

David Cox, schrijver van Creativiteit voor dummies, heeft een nuttig naslagwerk samengesteld wat ik zeker nog eens zal gebruiken om later nog eens door te bladeren. Het bevat een tal van praktische tips om creativiteit toe te passen, wat ondersteund wordt door duidelijk geschreven theorie. Omdat er heel concrete voorbeelden worden gegeven, is het niet moeilijk om je voor te stellen hoe je de tips meteen kunt toepassen. Deze voorbeelden zijn zowel op individueel vlak, als op bedrijfsniveau. Tips van beroemdheden, Disney, Apple enz. Ik hou er wel van als voorbeelden concreet zijn; zo komt het veel beter over wat er bedoeld wordt en blijft het begrip niet zo abstract. Creativiteit is namelijk een begrip wat door veel mensen moeilijk te omschrijven is. Probeer het maar eens. Wat is creativiteit?

creatief3

Alle tips zijn goed toepasbaar, zonder dat het boek zweverig wordt. Het is vooral gericht op de praktijk. Omdat het boek erg goed leesbaar is (voor een non-fictie), verveeld het niet snel. Wel raad ik aan om het boek in delen te lezen, omdat het toch een behoorlijke kluif aan informatie is en het teveel lezen achter elkaar wel saai zou kunnen worden. Het is voor mij niet zozeer heel veel nieuwe informatie, maar wel veel op een andere manier belicht en dat is leerzaam.

Vooral het out-of-the-box denken heeft mij gestimuleerd, net als het ‘Wat als ik iets zo zou doen?’ denken. Ik stelde me tijdens het lezen steeds voor hoe ik het toe zou passen. Ik zou zeggen; doel bereikt.

Creativiteit voor dummies is een prima naslagwerk voor iedereen die zich bewust wil worden van creativiteit. Je leert dat creativiteit zich niet alleen maar uit in de kunsten, maar dat ieder mens in een bepaalde mate creatief is. Ik zal dit boek in de toekomst zeker nog gebruiken in mijn werkveld. Al is het alleen al ter inspiratie.

creatief

four-stars

Tags: , , ,

Divider

One response to “Creativiteit voor dummies – David Cox

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.