Column | Wat is dat met boeken in twee stukjes film?

Geplaatst op 12 april 2014 door Emmy in Column / 23 Comments

Gisteren stond heel facebook en twitter vol met nieuwtjes. Niet zo vreemd, want dat gebeurd natuurlijk elke dag. Toch werd ik van dit nieuwtje nou niet bepaald vrolijk, ook al ging het over Divergent, waar ik ontzettend over kan fangirlen (OMG. Four). Het nieuws is namelijk dat Allegiant wordt opgesplits in.. jawel… twee films. JIPPIE. OLE. FEEST. Not.

Ik ben er namelijk ergens wel klaar mee, dat elk laatste boek wordt opgesplitst in twee films. Het is toch helemaal niet nodig? Boek 1, die in de meeste gevallen de meeste spanning en actie bevat, wordt toch ook maar in een film gegoten? Toch lijkt het een trend te zijn in filmakersland.

Ergens is het begonnen met Lord of the Rings, al mogen we dat niet meetellen. In principe is het namelijk een groot boek, al is het in drie delen verschenen. Drie films. Prima. Eerlijk. Als de LotR nu zou verschijnen, zouden ze er 9 van maken. Negen hele jaren geld verdienen. Slim bedacht hoor!

Nee, het was Harry Potter and the Deathly Hallows, die echt verscheen als 7 deel 1 en 7 deel 2. Ik was er toen helemaal lyrisch over, want ik vond dat er zo ontzettend veel in het boek gebeurde dat dit de enige logische keus was. Het gevolg is dat we moeten kijken naar uitgesmeerde scenes en lange helicopter views van ons favoriete trio die over het Engelse landschap lopen. Was het echt nodig of had een 3,5 uur durende film ook voldoende geweest (dan wel met plaspauze). Harry Potter was een succes, maar het gevolg daarvan is lichtelijk tenenkrommend.

Het zo-verdienen-we-extra-veel-geld-en-kunnen-we-de-fans-nog-langer-blij-maken (ook al is het gewoon een smerige marketingtruc en moeten ze een jaar extra wachten (en merchandice kopen)) werd zich ook geuit in Twilight, wat ik sowieso echt verschrikkelijk vind. Was het deel 2 of deel 3 waar ik 5 minuten lang heb moeten kijken naar een dweil die depressief uit het raam kijkt terwijl de seizoenen veranderen? Brrr. In Breaking Dawn gebeurd echt heel weinig, behalve een ontzettend gore bevalling en drama om een kind dat wel of niet vampier is. Twee films die ik met een twitch in mijn ogen heb bekeken alleen maar omdat ik dan toch wist hoe ze het hebben geflikt. Sorry Twilight fans, maar echt.. Dit is mijn ingezoute mening, gooi er maar wat zout bij. Geef nou zelf toe.. had dat boek in twee films gemoeten?! Even denken: The Host (ook van Stephanie Meyer red.) is ook een filnk boek met mega veel gebeurtenissen.. maar dat is wel 1 film! En die is vast prima!

Natuurlijk konden ook de volgende YA verfilmingen niet uitblijven. Beautiful creatures & City of Bones, bij beide films weet men niet of het verderuitgebracht gaat worden, dus daar hoeven we nog niet bang te zijn voor uitgesmeerde films. Nee, ik wil het natuurlijk over The Hunger Games hebben. Zelf ben ik met die trilogie begonnen terwijl de eerste film verscheen. Tegen het einde van het boek hield ik het niet meer en MOEST ik die film zien. Half lezend en half kijkend heb ik die middag doorgebracht. Zo. Ik was fan. Deel 1 is en blijft voor mij het best en ik vond de film erg goed gedaan, net zoals Catching Fire, maar toen.. BAM. Mockingjay in twee delen. Hoppa. Alsjeblieft. Ik vond dat boek echt tegenvallen en nu is het weer dat we nog twee jaar moeten wachten alvorens we de complete filmervaring achter de rug hebben. Kreun. Het lijkt wel alsof de filmmakers bij elke extra nul die ze op hun inkomsten zien verschijnen een extra film voor ogen zien. Hou daar nou eens mee op. Alsjeblieft.

En nu we weten dat ook de Divergenttrilogie een vierde film gaat krijgen, loopt het stoom haast uit mijn oren. Ook in dit boek gebeurd er echt niet genoeg om er twee films van te maken, zonder dingen ontzettend langdradig (lees dit woord extra langzaam) op te zetten. Echt niet. Ik kan maar een zin uitroepen: Een trilogie is niet voor niets een trilogie!!!!

Zo, en wat vinden jullie van een opgesplitst boek?

Ps. Voor de extra beeldvorming: als ik dit berichtje aan het typen ben (zo lekker rauw) is het gewoon zaterdagochtend kwart voor 9 en zit in in mijn pyjama en coupe vogelnest met een ontzettend moeilijk gezicht te typen.

Tags: , , , ,

Divider

23 responses to “Column | Wat is dat met boeken in twee stukjes film?

 1. Ik ben het helemaal met je eens! Ik ben nog maar bezig in Opstand, dus ik weet niet of Samensmelting de moeite waard is om in twee delen te filmen, maar wat mij betreft hadden ze Divergent zelf wel in twee delen mogen filmen, omdat er nog best wel wat miste.

 2. Nancy

  Ja ik ben het helemaal met je eens. The hunger games het laatste deel gebeurt gewoon te weinig voor 2 films. plus dat je langer moet wachten. Nee ben geen fan van opgesplitste delen. Dank je voor de beeldvorming ik zag je al helemaal druk typen op de zaterdagochtend in coupe vogelnest haha. ( “Was het deel 2 of deel 3 waar ik 5 minuten lang heb moeten kijken naar een dweil die depressief uit het raam kijkt terwijl de seizoenen veranderen? Brrr”) haha hilarisch. Ik vind je schrijfstijl altijd ontzetten leuk
  , helemaal top.

 3. Janita

  Geweldige column, Emmy! Sommige boeken moeten inderdaad gewoon opgesplitst worden omdat er zoveel in gebeurd, dit is echter niet bij alle boeken zo en dat is dan wel weer jammer… Voornamelijk omdat het dan veel langer duurt en meer geld kost. Dan ga ik voor een langere film! (By the way: die depressieve dweil was deel 2) 😀

 4. Oh help, doe er nog een lading zout bij. Ik hou echt van jouw ongezouten mening, haha.
  Ik heb er zelf ook echt de pest in de Samensmelting nu in 2 delen verfilmd gaat worden. Het slaat absoluut, helemaal, zonder enige twijfel nergens op. Bij Twilight vond ik het nog terecht, van Mockingjay zou ik het niet weten, maar Samensmelting? NEE. Gewoon NEE. Echt niet, kan niet, moet niet. Dat boek is onmogelijk doormidden te hakken.
  Ik start een petitie: Wij willen Samensmelting als één film.

 5. Ik ben het helemaal met je eens! Mockingjay in twee delen en ze gaan dus ook Allegiant in twee delen doen.. What’s wrong with those moviemakers.. Ik ben wel een Twilight fan, de boeken dan, de eerste film hebben ze verpest, de tweede film was ik alleen blij dat ze niet de hele film een depressieve dweil lieten zien (in het boek is het nog 20 keer erger namelijk). Ik vind Kirsten Steward echt een vreselijke actrice, ze hadden beter een ander voor die rol kunnen nemen.
  De derde film klopte volgens mij de helft niet van en de 2 delen van Breaking dawn heb ik nog niet gezien, volgens mij heb ik het een beetje opgegeven.
  Ik vind zo ie zo de meeste boek verfilmingen zwaar tegenvallen, al vond ik The Hunger Games wel heel erg goed verfilmd!

  • Lisa

   Ik snap dat je de hoop opgegeven hebt met de Twilight films. Het wordt alleen maar erger. Het laatste deel hebben mijn moeder en ik met onze onderkaak hangend tot aan de grond bekeken. Gewoon nee. Het leek namelijk alsof ze de hele plot veranderd hadden, maar achteraf was dat een visioen van Alice… Heel vaag.
   De boeken vind ik prachtig, al was ik wel iets teleurgesteld in het einde, aangezien het zo vreselijk happy is. “O joepie, we zijn allemaal onsterfelijk en blijven eeuwig samen leven!”

   • Haha ik vond de boeken zelf ook al tegenvallen, zeker het laatste deel. Die vond ik gewoon pervers en goor.. Maar ja, dat vind ik. Terwijl ik toch wel een heleboel kan hebben!

 6. De eeuwige discussie over het boek en de film. Tja, soms heeft een regisseur het recht. Daarnaast levert het natuurlijk veel meer geld op. Commercie werkt wat anders bij films dan bij boeken.

 7. Ja, ik ben niet de enige die ontgoocheld was in Mockingjay. Heb lange tijd gedacht dat het aan mij lag, maar ik vond dat einde echt niet bij de karakters van het boek passen. De verfilmingen van zowel ‘The Hunger Games’ als ‘Catching Fire’ vond ik dan weer wel heel goed, maar ik kijk er niet naar uit dat ze net het minst goede boek in twee films gieten.

  • Lisa

   Precies, het laatste boek voelde aan alsof het met heel veel haast geschreven is. Er werd geen tijd vrij gemaakt om de gebeurtenissen te bevatten en te rouwen om degenen die omkomen. Ik bleef helemaal droog in dit boek. O nee, niet waar! Ik moest huilen toen Katniss zich herinnerde wat Peeta tegen haar zei in deel twee, dat hij altijd bij haar zou blijven. Au, dat was pijnlijk.
   Nu hoop ik dat de film het allemaal goed maakt, al vrees ik het ergste.

 8. Ik vond Deathly Hallows en Breaking Dawn wel oké, ook vanwege de dikte van de boeken. Maar The Hunger Games en Divergent? Nope… niet echt. Erg jammer! Maar wat ik nóg meer jammer vind, is dat ze van The Hobbit een trilogie maken.

 9. Bij Harry Potter en Twilight vond ik het goed gedaan en stoorde de splitsing me niet. Bovendien wou ik afscheid nemen van deze 2 filmreeksen ook gewoon zo lang mogelijk uitstellen 😉
  Maar wat Mockingjay en Allegiant betreft is het inderdaad compleeeeeet onnodig. Snap ook niet waar ze Allegiant gaan splitsen eerlijk gezegd? Achja, wie zien wel zeker!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.