Clean – Juno Dawson

Geplaatst op 26 maart 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Clean – Juno DawsonClean door Juno Dawson
Ook door deze auteur: Her majesty's royal coven
Uitgever: Karakter Uitgevers | December 2018
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 377
ISBN: 9789045217215
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Als socialite Lexi Volkov bijna bezwijkt aan een overdosis, denkt ze haar absolute dieptepunt bereikt te hebben. Maar dat ziet ze verkeerd. Dat dieptepunt komt pas bij de gedwongen opname in een exclusieve afkickkliniek. Hier leert Lexi weer uit het diepe dal omhoog te klimmen, samen met haar medepatiënten, waaronder de geheimzinnige Brady. Terwijl ze haar demonen onder ogen ziet, komt Lexi tot het besef dat liefde misschien wel de krachtigste drug is van allemaal…

Het was eerlijk een verrassing dat Clean van Juno Dawson op mijn deurmat viel. Uitgeverij Karakter was zo lief om mij een exemplaar toe te sturen. Wel wist ik meteen dat ik echt trek moest hebben in zo’n soort boek voor ik het zou lezen: het klonk namelijk als een mix tussen de schone schijn van rijkdom en de heftige gevolgen van drugs.

Lexi Volkov is een it-girl. Ze heeft alles wat ze wil: rijke ouders, een leven vol feestjes en een tof vriendje. Maar ze heeft ook een schaduwkant. Als ze een overdosis heeft gehad, wordt ze door haar broer afgeleverd bij een exclusieve kliniek die haar zullen helpen beter te worden. Hier leert Lexi wat ze echt wil met haar leven en haar demonen onder ogen te zien. Wat heeft Lexi meegemaakt voordat ze aan de drugs raakte? En waarom voelt ze zich zo aangetrokken tot een van haar medepatiënten?

Ik moest erg wennen aan Lexi. Zij is een persoon waar ik niet zo snel mee om zou gaan: arrogant, ondankbaar en met een veel te hoge muur om zich heen. Gaandeweg wordt ze sympathieker. Ze blijkt slim te zijn en wat nerdy trekjes te hebben. Dit laatste vond ik echter totaal niet bij haar passen en kwam ook behoorlijk uit de lucht vallen. Het voelde alsof het een laatste redmiddel van de auteur was om haar hoofdpersoon toch nog een beetje likable te maken. Toch intrigeerde haar verhaal me wel; ik wilde dat het goed met haar kwam en ook weten welke onderliggende problemen nu echt bepalend waren voor haar gedrag.

Als er iets is wat ik zelf het afgelopen jaar heb geleerd, is dat gedrag echt voorkomt uit bepaalde gebeurtenissen of gevoelens die je geen plekje hebt kunnen geven. Mensen willen geen pijn voelen en proberen dit dan op een manier een plaats te geven of te vergeten. Helaas lukt het sommige mensen niet om dit op een gezonde manier te doen. Zelf heb ik geen ervaring met drugs, maar ik heb het wel van dichtbij meegemaakt, dus het was best heftig om zo’n verhaal te lezen.

Clean is geen vernieuwend verhaal, maar wel prettig geschreven en goed doordacht. Toch miste ik wat. Misschien vind ik her jammer dat bepaalde plotlijnen niet verder werden uitgediept en dat de focus teveel op romantiek kwam te liggen. Het einde vond ik daardoor erg tam en ook behoorlijk onwaarschijnlijk. Ik denk dat er meer groei in Lexi had kunnen zitten.

Ondanks dat ik het dus niet vernieuwend noem, vond ik het wel fijn weglezen. De personages intrigeerde me, evenals het feit dat er niet laconiek werd gedaan over hoe een verslaving tot stand kan komen. Er kwamen echte gevolgen van echte problemen aan bod. Of dit nou prestatiedruk, gescheiden ouders of een andere traumatische gebeurtenis is. Dit aspect vond ik goed overkomen en ook belangrijk. Het maakte dat dit boek het zeker waard is om gelezen te worden.

Cleanis geen heel heftig verhaal, maar er wel een die je aan het denken zet.

Hoewel ik Lexi eerst geen prettig personage vond, vond ik haar tijdens het lezen van Clean steeds sympatieker worden. Ik vond het ook geslaagd dat Lexi niet van de een op de andere dag perfect is, maar fouten blijft maken en daar langzaamaan ook van leert. Toch miste ik ook weer wat, maar wat dit precies is, daar kan ik niet precies mijn vinger op leggen.

three-half-stars

Tags: , ,

Divider

One response to “Clean – Juno Dawson

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.