Cinderella Is Dead – Kalynn Bayron

Geplaatst op 28 augustus 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Cinderella Is Dead – Kalynn BayronCinderella is dead door Kalynn Bayron
Ook door deze auteur: This poison heart
Uitgever: Bloomsbury | Augustus 2020
Genres: Fantasy, Young Adult
Aantal pagina's: 389
ISBN: 9781526621979
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

It's 200 years since Cinderella found her prince, but the fairytale is over.

Sophia knows the story though, off by heart. Because every girl has to recite it daily, from when she's tiny until the night she's sent to the royal ball for choosing. And every girl knows that she has only one chance. For the lives of those not chosen by a man at the ball . are forfeit.

But Sophia doesn't want to be chosen - she's in love with her best friend, Erin, and hates the idea of being traded like cattle. And when Sophia's night at the ball goes horribly wrong, she must run for her life. Alone and terrified, she finds herself hiding in Cinderella's tomb. And there she meets someone who will show her that she has the power to remake her world.

Ik ben dol op hertellingen en Cinderella werd me al een aantal keer aangeraden, met name omdat er queer romance in zit. Ik was erg nieuwsgierig en besloot het boek te bestellen. Ik ben altijd in voor een f/f romance en als het ook nog eens een standalone sprookje is, dan heb je mij al overtuigd.

In de wereld waarin Sophia leeft worden vrouwen onderdrukt: ze moeten trouwen, gehoorzamen en mogen vooral hun mond niet opentrekken. Dat vindt Sophia helemaal niks natuurlijk: zij wil trouwen met wie zij wil, vooral omdat ze verliefd wordt op meisjes. Ze wil dan ook niets liever dan onder het bal uitkomen. Of eigenlijk nog beter: de koning afzetten en de stad bevrijden.

Cinderella is dead vond ik een erg leuke hertelling. Ik heb het boek met veel plezier gelezen en vond het ook erg fijn dat het een standalone is. Hierdoor zaten er geen onnodige dingen in en werd het verhaal ook niet onnodig gerekt. Wel denk ik dat er meer uit de plot en de worldbuilding gehaald kon worden.

Hoewel ik het concept leuk vond, kan ik niet ontkennen dat er wat minpunten aan het boek zijn. Zo zit het vol toevalligheden. Sophia ontsnapt gemakkelijk, ontmoet ’toevallig’ de juiste persoon en ’toevallig’ lukt het allemaal vrij vlekkeloos om dingen op te lossen. De slachtoffers die vallen zijn voornamelijk om te illustreren hoe kwaadaardig de koning is. Een aantal dingen waren ook gewoon niet logisch: waarom zou de koning achter Sophia aangaan? Ze is toch ‘maar een meisje’. Sophia vindt vervolgens een van de vermiste meisjes, waardoor er al helemaal duidelijk is hoe alles in elkaar zit.

Uiteindelijk leren we hoe alles in elkaar zit en dit vond ik niet bijzonder origineel. Ik had al meteen door hoe het werkte. En ondanks dat ik er echt van genoot, vond ik dat wel jammer. Ik had graag wat minder toevalligheden tegengekomen.

Sophia vond ik aardig. Ze was vooral… boos. En dat past bij tieners, maar ik miste een bepaald innerlijk vuur. De randpersonages vond ik aardig, maar niet bijzonder. Het had ze goed gedaan als ze meer pagina’s hadden gekregen. Er werd ons vanalles verteld, maar ik voelde het niet. Constance en de romance tussen haar en Sophia was leuk en schattig, maar behoorlijk gehaast.

Dit boek had meer kunnen zijn. De randpersonages hadden tot een hoger niveau getild mogen worden en dan was het echt awesome geweest. Ik snakte naar wat meer gelaagdheid, wat meer logica en wat meer verrassing. Er zaten echter ook elementen in Cinderella is dead die me wél enorm aanspraken.

three-half-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.