Chaotic Good – Whitney Gardner

Geplaatst op 16 mei 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Chaotic Good – Whitney GardnerChaotic Good door Whitney Gardner
Ook door deze auteur: Ongehoorzaam
Uitgever: Knopf Books for Young Readers | Maart 2018
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 256
ISBN: 9781524720803
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Cameron's cosplay--dressing like a fictional character--is finally starting to earn her attention--attention she hopes to use to get into the CalTech costume department for college. But when she wins a major competition, she inadvertently sets off a firestorm of angry comments from male fans.

When Cameron's family moves the summer before her senior year, she hopes to complete her costume portfolio in peace and quiet away from the abuse. Unfortunately, the only comic shop in town--her main destination for character reference--is staffed by a dudebro owner who challenges every woman who comes into the shop.

At her twin brother's suggestion, Cameron borrows a set of his clothes and uses her costuming expertise to waltz into the shop as Boy Cameron, where she's shocked at how easily she's accepted into the nerd inner sanctum. Soon, Cameron finds herself drafted into a D&D campaign alongside the jerky shop-owner Brody, friendly (almost flirtatiously so) clerk Wyatt, handsome Lincoln, and her bro Cooper, dragged along for good measure.

But as her "secret identity" gets more and more entrenched, Cameron's portfolio falls by the wayside--and her feelings for Lincoln threaten to make a complicated situation even more precarious.

Misschien heb je al eens van Whitney Gardner gehoord, want haar boek Ongehoorzaam verscheen ook in het Nederlands. Omdat ik deze zelf nog niet gelezen had, was deze auteur mij eigenlijk nog niet bekend. Het was Annabel die mijn wees op haar nieuwste boek; Chaotic Good. Een boek over cosplay, D&D en hoe om te gaan met online kritieken. Dat klonk als mijn ding! Gelukkig was Annabel zo lief het boek aan mij uit te lenen. Ik las het vervolgens in één ruk uit.

Cameron (Cam) is heel erg goed in het maken van kleding; ze vindt het dan ook heerlijk om cosplay kostuums te maken en droomt er van om toegelaten te worden tot het kostuumafdeling van CalTech. Maar als ze een cosplaywedstrijd wint, wordt het vuur op haar geopend omdat ze geen fan is van het personage wat ze droeg. Cam heeft gelukkig andere dingen aan haar hoofd, zoals het maken van een portfolio voor haar toelating.

Als ze inspiratie wil gaan opdoen in de plaatselijke stripwinkel, wordt ze belachelijk gemaakt door de jongen achter de toonbank. Met behulp van haar tweelingbroer verkleed ze zich als jongen, waardoor ze meteen wordt geaccepteerd in de winkel. Die acceptatie zorgt ervoor dat ze wordt meegetrokken in de wereld van Dungeons & Dragons, waar ze leert personages te maken die haar kunnen helpen om een fantastisch portfolio op te bouwen. Maar hoe lang kan ze haar geheime identiteit vol houden?

Voor fans van Eliza and her Monsters en Geekerella. En mijn eigen Supernerd, natuurlijk!

Chaotic Good is het ideale tussendoortje voor meiden die een nerdy hobby hebben. Kan je je niet zo goed vinden in feestende meisjes of mierzoete romantiek? Of hou je van cosplay, gamen en andere nerdy dingen? Dan is dit echt een ideaal boek. Het nerdy randje is namelijk fantastisch uitgewerkt, maar niet onbegrijpelijk voor lezers die nog nooit van Dungeons & Dragons hebben gehoord. De kleine stripjes geven namelijk een leuk inzicht in hoe zoiets gaat.

Maar als je het wél kent, dan zijn al die referenties een feest van herkenning. Er komen meerdere personages uit de popcultuur langs. Denk aan x-men of Kingdom Hearts. Ik hou daarvan, omdat het goed past bij mijn eigen belevingswereld. Ik hou me daar ook mee bezig.

De plot van Chaotic Good is geen vernieuwend of verrassende bedoeling. Het is namelijk behoorlijk voorspelbaar met de drama om de logische plaatsen. Maar wat ik sterk vind, is dat Cam nergens een special snowflake wordt; het gaat niet allemaal goed en ze worstelt enorm met haar online reputatie, meer dan ze laat zien. Ook haar vrienden, die haar proberen te helpen maar het eigenlijk erger maken.. Dat soort dingen zijn behoorlijk herkenbaar. Maar het slaat Cam niet uit het veld en ze blijft haar dromen achterna jagen. Herkenbaar. Wat een held. Het is zo fijn om te lezen over een meid die haar nerdy hobby’s gebruikt om zich te ontwikkelen, in plaats van voor de hand liggende dingen die de maatschappij je oplegt.

Chaotic Good was op meerdere vlakken een feest van herkenning.

Het zal dan ook niet als een verrassing komen dat ik ontzettend heb genoten van dit boek. Ik las hem echt in één ruk uit; hij is namelijk niet dik, lekker vlot geschreven en bevat een goede dosis humor en drama. Daarnaast waren alle nerdy referenties een feest van herkenning. En tja.. Dungeons & Dragons is ook iets wat ik graag speel. Ik vind het heerlijk om samen met anderen verhalen te maken, terwijl ik een personage speel in datzelfde verhaal. Dagdroom jij daar ook van? Dan is Chaotic Good ook wat voor jou!

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

2 responses to “Chaotic Good – Whitney Gardner

  1. Petra W

    Klinkt interessant! Toevallig heb ik Ongehoorzaam op de TBR stapel liggen. En nee, ik heb niets met D&D of cosplay, maar dan nog kan het een interessant boek zijn. Ik hou er wel van om over karakters met totaal andere interesses dan die van mijzelf te lezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.