Ongehoorzaam – Whitney Gardner

Geplaatst op 5 maart 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Ongehoorzaam – Whitney GardnerOngehoorzaam door Whitney Gardner
Ook door deze auteur: Chaotic Good
Uitgever: Uitgeverij Q | November 2017
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 304
ISBN: 9789021408439
Uitgave: eBook
Goodreads
four-stars

Als Julia ziet dat iemand iets beledigends over haar beste vriendin op een muur van haar school heeft geschreven, spuit ze er met graffiti een mooie (en ietwat illegale) tekening overheen. Door deze goedbedoelde actie wordt ze van school gestuurd. Dat is een groot probleem voor Julia: ze moet nu naar een school waar ze de enige dove leerling zal zijn.

Dat valt Julia niet mee. Het enige waar ze nog plezier uit haalt is haar kunst. Ze heeft haar twee moeders beloofd niet meer te taggen, maar ze gaat stiekem door. Dan blijkt dat ze niet de enige vandaal in de stad is. Iemand verandert haar kunstwerken en voegt dingen toe. Voor ze het weet zit ze midden in een graffitioorlog met de politie op haar hielen.

Pas nadat ik een ander boek van Whitney Gardner had gelezen, drong het tot me door dat een van haar boeken ook gewoon vertaald is, Ongehoorzaam. En omdat onze eerdere kennismaking naar meer smaakte, besloot ik dat ik het boek ooit wilde lezen. Uiteindelijk las ik het digitaal via de Online Bibliotheek.

Julia probeert het alleen maar voor haar bestie op te nemen als ze de belediging probeert over te schilderen met een toffe graffiti tekening. Deze goedbedoelde actie komt haar echter duur te staan, want ze wordt van school gestuurd! Hierdoor moet ze naar een normale school, waar ze de enige dove leerling zal zijn en elke dag een tolk meekrijgt die op haar zal passen.

Haar moeders, haar tolk en ook haar docenten houden haar scherp in de gaten, zodat ze niet meer zal taggen. Kunst zit Julia echter in het bloed, dus ze plaatst stiekem nieuwe tekeningen. Maar dan begint iemand dingen aan haar kunstwerken toe te voegen en raakt ze verstrikt in een graffiti oorlog. Ze wil koste wat kost uitzoeken wie hier voor verantwoordelijk is. Maar niemand mag natuurlijk weten waar ze mee bezig is…

Wat ik tof vind aan het boek is dat het over graffiti gaat en dat er ook bijpassende illustraties bijzitten. Dit maakt zoiets toch een stuk overtuigender!

De hoofdpersoon is doof en er komt meer diversiteit in voor en aan het begin was ik toch een beetje bang dat dit too much zou worden, maar het werkte uiteindelijk juist erg goed. Julia is een heel fijn personage dat zich niet laat tegenhouden door haar handicap en ook absoluut niet zielig is. Ze loopt wel tegen problemen aan, maar anderen maken hier een groter probleem van dan zijzelf. Anderen tonen een soort medelijden die mensen soms juist helemaal niet willen hebben.

Vriendschap speelt een grote rol in het boek en dat beviel me. Julia is een vrij boze tiener die het gevoel heeft de wereld zelf wel aan te kunnen, maar je merkt ook dat ze eenzaam is en kwetsbaar. Ik gunde haar enorm de vriendschap met Yogabroek en ik baalde dan ook stevig toen Julia eigenwijs bleef.

Naast dat Ongehoorzaam en lekker luchtig boek voor tussendoor is, genoot ik ook van de zoektocht naar de mysterieuze spuiter die zich met Julia’s tags bemoeid. Ik verdacht iedereen en zocht constant naar bewijs. Heerlijk!

In Ongehoorzaam is er veel tijd besteed aan de vormgeving van het boek. Er staan illustraties in en elk hoofdstuk heeft een eigen emoticon, wat meteen de sfeer meegaf. Gardner heeft ze allemaal zelf gemaakt, waardoor er veel persoonlijkheid in het boek zat. Ook het gebruik van jargon gaf me de indruk dat de schrijfster weet waar ze het over heeft!

De sfeer was fijn, ik vond het verhaal leuker dan ik had verwacht en de diversiteit in Ongehoorzaam is daadwerkelijk van nut. Dit boek was verrassend leuk en zeker een aanrader voor creatieve contemporary lovers. Dit boek verdiend meer aandacht dan het heeft gekregen en dat is zonde!

Ongehoorzaam is een kunstzinnig, luchtig en meeslepend verhaal waarin je een kijkje in het leven van een dove tiener krijgt.

Ik vond het goed om eens te lezen over een dove tiener, die ondanks haar handicap prima meedraait met de maatschappij. Hoewel ik Julia af en toe door elkaar wilde rammelen, vond ik haar liefde voor kunst fantastisch en genoot ik van het feit dat het boek voorzien is van illustraties.

Bestel Ongehoorzaam hier

four-stars

Tags: , , ,

Divider

3 responses to “Ongehoorzaam – Whitney Gardner

  1. Roos

    Ik kon niet door dit boek heen komen. Het onderwerp vond ik heel interessant, de graffiti ook echt heel tof in het boek verwerkt maar ik vond Julia gewoon echt een heel vervellend personage waardoor ik er gewoon niet doorheen kwam helaas.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.