Book defacing : Lore

Geplaatst op 17 december 2021 door Emmy in Boeken / 1 Comment

Een aantal jaar geleden haalde ik de dustjacked van A court of mist and fury en beschilderde ik hem. Het maakte hem speciaal, als een soort schat onder het papier. En nu daagde Blossom Books mij uit om hetzelfde te doen met hun nieuwe fantasyboek Lore! Ik kreeg een zilverkleurig exemplaar toegestuurd en mocht helemaal losgaan. Durf jij ook aan de slag te gaan met een hardcover? Vlieg dan snel naar instagram, want Blossom Books begint met een hele toffe actie…

Wat is book defacing?

Natuurlijk is een perfect gaaf boek fantastisch, maar wanneer je in een boek schrijft of hem versierd, wordt hij helemaal ‘jij’. Een book defacing gebeurt vaak op de naakte harde kaft, dus onder het stofomslag van een boek. Men versiert het boek passend bij de inhoud. Je zou ook het blok (de snede) kunnen versieren, of alleen de schutbladen. Of gewoon het hele boek. GA LOS! Als je durft…

Hoe heb ik dit aangepakt?

Ik heb Lore dus voorzien van een illustratie. Dit vond ik een hele uitdaging en ik besloot eerst het boek te lezen om een goed beeld te krijgen van de inhoud. Al snel wist ik dat ik Lore wilde tekenen, met het schild. Maar ik liep tegen een dilemma aan: hoe zorgde ik ervoor dat het er natuurlijk zou uitzien in combinatie met al gedrukte plaatsing van het schild op het boek. Hiervoor moest ik het boek draaien. En eigenlijk werkte dit nog beter qua dynamiek!

Ik heb eerst de schets met potlood op het boek gezet. Foutjes kon ik gemakkelijk weggummen. Daarna heb ik de lijnen met watervaste fineliner gezet. En daarna ben ik met waterverf aan de slag gegaan. Ik gebruik graag gouache. Dit is dekkende waterverf. Dit medium bleek erg goed te werken op het toch wel gladde glimmende oppervlakte van het boek. Top! Ik maakte het af met verfspetters. Mijn vingers waren dagen zwart met rood, maar dit was het waard. Tot slot heb ik met witte en gouden gelpen een aantal details aangebracht.

Uiteraard werkt acrylverf ook erg goed, evenals krijt. Al zal je bij het laatste wel een vernislaag moeten aanbrengen om te voorkomen dat het afgeeft.

Ik ben erg blij met het resultaat en heb meteen zin gekregen om andere boeken ook aan te pakken. Ik weet dat veel mensen dit heel erg moeilijk zullen vinden, maar geloof me: het is een prachtige manier om een boek helemaal eigen te maken.

Tags: , ,

Divider

One response to “Book defacing : Lore

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.