DIY Hardcover defacen

Geplaatst op 12 april 2017 door Emmy in DIY / 14 Comments

Een nieuwe trend in boekenland lijkt het ‘defacen’ van hardcovers te zijn. Zoals jullie weten worden de meeste boeken in Amerika als hardcovers uitgegeven. Hardcovers met een dustcover. En onder die dustcover zit meestal een kaal boek. Hoe tof is het dan om fanart op je boeken te tekenen/schilderen.

Ook ik zag dit steeds vaker langskomen en toen Soraya op facebook liet zien dat ze er ook mee bezig was, besloot ik me door haar te laten inspireren en om ook aan de slag te gaan. Doodeng! Maar ik wil jullie graag meenemen in een DIY hoe je dit nu aanpakt.

Wat heb je nodig?

 • Een hardcover met een dustcover
 • Acrylverf
 • gelpennen of decoratiestiften (HEMA)
 • carbonpapier
 • een pen of potlood
 • een tof ontwerp
 • kwasten
 • water
 • (glitters)
 • vernis

Hoe begin je?

Alle begin is moeilijk, waar je ook op gaat tekenen. Het lastige aan een boek is dat je het vrijwel meteen ‘voor het echie’ moet doen. Schetsen is vrij lastig en zal meteen permanent op je boek staan. Ik besloot daarom om eerst onderzoek te gaan doen. Ik wist wel ongeveer wat ik wilde, maar ik wilde er graag voorbeelden bij zien ter inspiratie. Toen ik een aantal afbeeldingen had, besloot ik ze mentaal in elkaar te schuiven en gewoon aan de slag te gaan. Ik had er plots zรณ veel zin in. Maar ik moest bijna weg, dus het lukte me alleen om het embleem van het nachthof te tekenen. Hiervoor heb ik een afbeelding gebruikt wat ik heb overgetrokken met carbonpapier. Hierdoor verschijnt er een afbeelding op je boek, welke ik weer heb overgetrokken met wit potlood en later met een witte stift.

Daarna heb ik de letters op het boek geschreven…. Uiteindelijk is het weer helemaal anders geworden, omdat ik ben gaan schilderen.

Schilderen

Ik heb acrylverf gebruikt om de nachtlucht op het boek te zitten. Ik heb wit, zwart, donkerblauw, lichtblauw en geel gebruikt. Wolken bestaan immers uit verschillende kleuren. Ik heb eerst de nachthemel geschilderd en daarna ben ik er met wolken overheen gegaan. Terwijl de verf nog nat was, heb ik witte glitters over de sterrenhemel gestrooid.

Tot slot heb ik het embleem nogmaals overgetrokken (en een deel van de cirkel weggelaten) en de tekst er opnieuw opgeschreven. Hij is zeker anders dan de eerste keer, maar zo vind ik hem wel mooi. Ook heb ik extra sterren toegevoegd. De sterren bestaan uit glitters, verfstippen en stifstippen.

ย 

Ik ben superblij met het resultaat en kan niet wachten om Six of Crows ook aan te gaan pakken. Nadeel is nog wel dat ik ACOMAF nog wil lezen, dus ik heb hem tot slot behandeld met vernis, zodat hij mooi blijft en de verf waterafstotend wordt.

Durf jij het aan om een boek te beschilderen?

Tags: ,

Divider

14 responses to “DIY Hardcover defacen

 1. Ik zie dit echt heel erg vaak voorbij komen maar zelf durf ik het niet te proberen (al zou ik het wel erg graag eens willen doen), ben bang dat ik dan het boek beschadig/verpest. Bij jou is het echt ontzettend goed gelukt!!! Ben benieuwd hoe SIx of Crows eruit gaat zien ๐Ÿ™‚

 2. Do

  Wauw, erg mooi! Zelf ben ik niet echt supercreatief en ik zou daarom bang zijn dat het gaat mislukken.. Misschien een keertje op een oud boek of een boek dat ik niet zo leuk vond proberen..

 3. Kim

  Superleuk gedaan!! Het ziet er echt prachtig uit! Zelf riskeer ik het toch nog niet … ik wil m’n boek niet verpesten met m’n ‘onkunde’ ha ha. Eerst maar eens oefenen op een oud boek of zo ๐Ÿ˜€

 4. Chantal Schepers

  Het resultaat is echt prachtig geworden. Ik zou het zelf niet aandurven maar ik ben dan ook totaal niet creatief.

 5. Zelf ben ik hier echt niet creatief genoeg voor, maar ik vind het super leuk om bij anderen te zien. Het is echt mooi geworden ๐Ÿ˜€ en tof, zo’n persoonlijk exemplaar!

 6. Ik zie het me zelf niet snel doen maar vind jouw resultaat wel prachtig. Dat je er meteen een uniek exxemplaar door bezit maakt het nog specialer. Ik vraag me af wat Sarah J.Maas er van zou zeggen indien je haar dit ooit zou kunnen laten zien. Vermoedelijk krijg je er dan meteen nog een unieke inscriptie bovenop. ๐Ÿ™‚

 7. Nicole

  Wat gaaf! Het is erg mooi geworden. ๐Ÿ˜€
  Ik had dit nog niet eerder gezien, maar zo maak je een (favoriet) boek wel persoonlijker.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.