Het boek van voorheen – Jen Minkman

Geplaatst op 26 mei 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Het boek van voorheen – Jen MinkmanHet boek van voorheen door Jen Minkman
Ook door deze auteur: Schaduw van de Tijd
Uitgever: Storm Publishers | April 2016
Genres: Young Adult, Dystopia
Aantal pagina's: 290
ISBN: 9789492098139
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

De zestienjarige Leia woont al sinds haar tiende in het landhuis en leidt daar een geïsoleerd leven, samen met de rest van de jongeren. Diep vanbinnen is ze altijd nieuwsgierig geweest naar wat er schuilt achter de Muur die het eiland in tweeën deelt.
Wanneer ze op een avond wegrent van Sol, hun wrede leider, ontmoet ze Walt, een van de Dwazen van achter de Muur. Hij vertelt een heel andere waarheid dan waarmee ze is opgegroeid. Wat blijft er nog over van haar wereld als de Muur uiteenvalt?
Het Boek van Voorheen zet de lezers aan het denken over hun cultuur, de wereld waarin ze leven en de plek die ze innemen. Hoeveel van die wereld neem je aan zonder het in twijfel te trekken?

Al een paar jaar volg ik Jen Minkman’s Nederlandse boeken op de voet. En af en toe krijg ik de geweldige kans om ze van te voren of bij verschijning te lezen. Zo ontving ik Het boek van voorheen als ebook en heb ik het vorige week in één ruk uitgelezen.

voorheen3

Het verhaal gaat over Leah, een meisje dat samen met haar tweelingbroer in een soort kamp voor jongeren woont. Leider Sol terroriseert hen allemaal en al snel beginnen Leah en haar vrienden te twijfelen of dat wat hij voorleest uit Het Boek wel klopt. En dan heb je ook nog Walt, een jongen die aan de andere kant van de muur woont en twijfelt in zijn geloof in Annabel, de Godin die heb zou moeten komen redden.

Laat ik voorop stellen dat ik de novelle Het eiland al gelezen had en dus de grote clou achter het boek al kende. Dit nam natuurlijk niet weg dat ik wel ontzettend heb genoten van het verhaal. Ik vind zelf dat de clou een enorme bijdrage levert aan de overtuigingskracht van het verhaal. Jen tilt daarmee een gewoon leuke dystopische setting naar een wereld die je aan het denken zet. Wat zou er immers gebeuren als er een groep kinderen op een eiland werd gezet met enkel een boek als gids? Maakt het dan uit welk boek dit is, of is er een verschil als het om een boek met een cultstatus gaat? Het zijn ideeën waar ik echt mee bezig kan zijn en wat ik ook machtig interessant vindt; de invloed van verhalen op de samenleving.

voorheen2

De setting was me al bij voorbaat al bekend en dat stoorde me niet. Op deze manier kon ik mezelf volledig focussen op het verhaal. Ik hoefde niet meer te wennen aan de dystopische wereld rondom het eiland. Van die wereld om het eiland had ik ook wel meer willen weten. Ik weet dat het verhaal verder gaat in het Engels, dus ik hoop stiekem dat wij daar ooit ook op de Nederlandse markt van kunnen genieten. Al vraag ik me af of de personages wel voldoende persoonlijkheid hebben om nog een verhaal te kunnen dragen. In dit verhaal draait het namelijk vooral om ‘wat geloof je wel en wat niet en wanneer ga je twijfelen’, en dat is voldoende voor een boek maar niet voor meerderen. Al weet ik zeker dat Jen Minkman voldoende fantasie heeft om zoiets op te lossen.

Ik vind het knap dat Jen van twee novellen één boek heeft weten te maken en dat dit ook prima loopt. De stukken van Leia en de stukken van Walt passen heel goed samen en ze wisselen elkaar steeds op een goed moment af. Niks duurt te lang of te kort. Het is precies goed. Ook de randpersonages vond ik voldoende interessant en ze bleven me goed bij.

Eerder noemde ik Jen Minkman al de Nederlandse koningin van de paranormal romance en daar blijf ik bij. Hoewel ik Het boek van voorheen oprecht een heerlijk boek vond met een vlotte pen, vind ik Jen’s paranormal romance verhalen net een stukje leuker. Misschien omdat zij daar nog meer kan spelen met de setting en de plaatselijke legenden.

Al met al is Het boek van voorheen een aanrader voor alle liefhebbers van het dystopische genre. Het is een speels verhaal vol herkenningspunten. Een aantrekkelijke leesbeleving.

voorheen

four-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

3 responses to “Het boek van voorheen – Jen Minkman

  1. Wat grappig dat jij ook echt na ging denken over wat nou als dit echt zou gebeuren. Dus er echt maar één boek is waar kinderen uit geloven. Ik ging daar door dit boek ook over nadenken. Echt ontzettend knap gedaan!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.