“Blijf je werken?”

Geplaatst op 17 januari 2020 door Emmy in Persoonlijk, Zwangerschap / 9 Comments

Een van de meest gestelde vragen die ik op mijn werk heb gekregen is of ik na mijn verlof terugkom. Verontwaardigd reageerde ik dan met ‘natuurlijk!’. Ik moet er namelijk niet aan denken om alleen maar thuis te zitten en we hebben mijn loon financieel gezien ook gewoon nodig. Daarnaast hou ik ook gewoon heel erg van mijn werk. Hoe kon iemand dan denken dat ik zou stoppen?

Pas later begon ik te snappen waarom mensen het vragen. Niet elke baan is goed te combineren met kinderen: de gebroken nachten, de enorme verandering in je leven en eventueel ook de werkdruk. Het drong bijvoorbeeld tot me door dat wanneer ik nog bij de bibliotheek had gewerkt, ik waarschijnlijk al in de ziektewet had gezeten omdat ik het lichamelijk vrij zware werk van de hele dag boeken tillen niet meer aan had gekund. Gelukkig zit ik niet meer in die situatie en heb ik nu heel afwisselend werk. Ik kan zitten wanneer ik wil, til zo min mogelijk en heb een liftsleutel.

Daarnaast vind ik het ook wel een beetje gek dat we nog steeds in de veronderstelling leven dat vrouwen hun werk wel even opofferen en mannen gewoon blijven werken. Kom op, we leven in 2020! Ik ben heel blij dat mijn man straks een dag in de week vast vrij is, zodat hij ook een dag met de kleine is. Niet alleen omdat dit financieel aantrekkelijker is met betrekking tot de kinderopvang, maar ook omdat ik het echt heel erg belangrijk vindt dat de band tussen vader en dochter sterk is. Daarnaast heeft Rob ook zijn webshop en zou hij zichzelf anders helemaal naar de klote werken. Niet handig wanneer je een kleine baby hebt. Ik denk dat we zo veel meer balans in huis weten te krijgen. Je krijgt samen een kind, dus ik vind ook dat je samen de verantwoordelijkheid daarvoor hebt en dat de opvoeding niet voornamelijk op maar een van de ouders komt te liggen.

Maar om toch antwoord te geven op de vraag ‘blijf je werken?’. Ja. Ik blijf werken. Ik ga eind mei weer aan de slag op school (en heb enkele weken later zomervakantie, chilll!) en hoop gaandeweg ook weer wat nieuwe producten te kunnen maken voor mijn webshop, illustraties te maken en opdrachten binnen te harken. Allemaal in mijn eigen tempo: ik heb namelijk geen enkel idee hoe het kindje gaat zijn en hoeveel aandacht ze op gaat eisen. Dus hoe alles er precies uit gaat zien na haar komst weet ik niet.. Ik weet alleen dat ik niet stil kan en wil zitten en dat het moederschap me vast ook heel veel energie en inspiratie op gaat leveren.

Daarnaast werk ik natuurlijk ook richting de publicatie van mijn debuut Supernerd toe. Dit vind ik heel spannend en leuk en ik weet zeker dat 2020 een heel bijzonder jaar gaat worden.

Tags:

Divider

9 responses to ““Blijf je werken?”

 1. Leuk artikel om te lezen! Ook ik ben lekker blijven werken, wel een hoop minder (aangezien ik 5 dagen van ’s ochtends tot ’s avonds maakte) maar het lekker werken vind ik heerlijk naast het moederschap!

 2. Ik denk dat wanneer mensen je die vraag stellen ze vooral bedoelen of je van plan bent net zo veel te blijven werken als nu. Die vraag snap ik wel omdat je zo’n bezige bij bent dat ik me soms afvraag of je ergens een time turner hebt weten te bemachtigen om voldoende tijd te hebben voor al je toffe projecten.

  Maar ik sluit me helemaal aan bij wat je zegt over hoe stom het is dat papa’s die vraag niet krijgen en dat het nog altijd als zoiets vanzelfsprekends wordt gezien dat de moeder maar het meest thuis moet blijven.

  • Het zijn vooral de mensen die geen idee hebben wat ik allemaal doe die het vragen… Veelal ook mensen die nog uit een tijd komen waarbij vrouwen bij de kinderen blijven… dus misschien dat het er zo ingebakken zit… Stiekem heb ik natuurlijk gewoon een timeturner in mijn zak zitten, maar dat is een geheimpje. sssst.

 3. Als ik eerlijk ben, leek het me vanzelfsprekend. Alleen al omdat je zo van je werk houdt, waarom zou je dat opgeven? Ja oke, als het echt nodig is omdat je kindje veel zorg nodig heeft of zo, snap ik dat -een van jullie- minder gaat werken, en natuurlijk doe je alles voor je kindje. Maar dat betekent niet meteen stoppen met werken toch.

 4. Toen ik je kop zag dacht ik gelijk: Nee hoe durven ze dat te vragen. Dat vragen ze vast niet aan haar man. En het gaat ze niet aan.

  Fijn dat Rob ook een dag in de week gaat hebben. <3 Zo belangrijk. Dat merk ik hier wel. Maarten werkt gewoon 40 uur en ik ben wel thuis gebleven uiteindelijk (jaarcontract niet verlengd tijdens zwangerschap, postnatale depressie, en zoon die afgelopen jaar ook meer zorg nodig had qua gedrag). Maar dat is goed te merken. Merijn hangt echt aan mij en hij is bijna 3,5.

  • Goed om te horen dat je man een dag in de week de kleine heeft. Zal ze goed doen! Ik hoop dat jullie een goede balans kunnen vinden, want dat vind ik zelf een gevecht. De kleine veranderd steeds en we lopen constant naar nieuwe oplossingen te zoeken om in balans te blijven. Dus let goed op en ook op elkaar, jullie relatie zal ook een nieuw plekje moeten vinden.

   Toch moet ik zeggen dat ik zelf erg blij ben niet terug naar t werk te hoeven. Ik had na 3 maanden mijn kleine meid echt niet achter kunnen laten, zelfs niet bij mijn moeder. Ik ben een trotse huismoeder. Ja het lijkt ouderwets, maar mijn meisje krijgt alles wat ze nodig heeft en wil (momenteel 9 maanden en alles is mamamama ?). Ik wil haar graag een stabiele vertrouwde basis geven, zodat ze straks erop uit kan en weet dat ze altijd terug kan komen als het te spannend is. We hadden deze mogelijkheid en ik ben erg blij dat we deze kans hebben gegrepen, hoe ouderwets het ook klinkt dat ik alleen voor mijn kindje zorg (maar hey, biologie heeft me de dingen gegeven om het beste voor haar te zorgen, dus ik maak er gebruik van ?). Ik zorg voor mijn kind, mijn man en het huis, maar ouderwets voelt het niet. Trouwens mijn man neemt de baby voor een uur of twee op vrijdag middag zodat ik wat tijd voor mezelf heb en hij met haar kan spelen.

   Maar Emmy, jullie moeten doen wat bij jullie gezinnetje past! Gaat niemand wat aan hoe en waarom jullie bepaalde keuzes maken. Je doet wat jij denkt het beste is rn dat is alles wat je kunt doen. Neem het gewoon dag bij dag, week bij week en maand bij maand en je komt wel ergens. Veel succes en geluk, het wachten word korter en korter, ze is bijna hier! Geniet er van.

 5. Ik was echt net afgestudeerd toen ik zwanger raakte en het was geen noodzaak dat ik echt voluit ging werken, dus ik freelance wat vanuit huis als er tijd is… maar jouw baan klinkt zo leuk! Dat zou ik ook niet zomaar opgeven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.