Bijdehand – Hyshil Sander

Geplaatst op 22 december 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Bijdehand – Hyshil SanderBijdehand door Hyshil Sander
Uitgever: Spectrum | November 2016
Genres: Doeboek, Non-fictie
Aantal pagina's: 127
ISBN: 9789000347377
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-half-stars

Leer handletteren en vind je eigen stijl

Handlettering is een trend.
Of je nu je agenda of je notitieboek wilt verfraaien, enveloppen of servies: handletteren kan op alles. Zelfs op kleding. In dit boek neemt illustrator Hyshil Sander, bekend van onder andere de prachtig geïllustreerde styleguide New York Londen Milaan Parijs je mee door de vier seizoenen van het jaar. Ze laat je niet alleen zien hoe je kunt handletteren, ze laat ook zien hoe je inspiratie omzet in iets tastbaars, zoals uitnodigingen maken voor de feestdagen, of hoe je je schoolspullen eigenhandig decoreert. Ontdek hoe je de meest alledaagse voorwerpen om je heen eenvoudig kunt omtoveren tot iets persoonlijks en bijzonders.
De instructies in dit boek zijn er niet om je eigen creativiteit uit te schakelen. Integendeel, ze zijn bedoeld als leidraad. Want juist dat wat ons uniek maakt, zorgt voor mooie creaties die ons doen verwonderen.
Dus lees de tips en trucs, maar breek de regels. Wees bijdehand.

Over de auteur

Hyshil Sander is een illustrator en graphic designer uit Amsterdam. Ze studeerde af aan de kunstacademie in Groningen en werkte voor o.a. Elle en Vogue. Haar werk is heel gedetailleerd, en altijd zoveel mogelijk met de hand getekend, zonder veel digitale aanpassingen. Ze werkte onder andere voor Wendy Magazine, Nationale Opera & Ballet, VolksHotel en Brandt & Levie. Ook maakte ze een getekende animatie voor De Wereld Draait Door en maakte ze een raamtekening in het tv-programma VTwonen. In 2016 illustreerde zij haar eerste boek, de reisgids New York Londen Milaan Parijs. Op dit moment werkt ze aan haar eerste kinderboek.

Handletteren is helemaal hip en ik vind het heel tof om te zien hoe steeds meer mensen achter hun beeldschermen vandaan kruipen om weer iets met de hand te gaan maken. Of dit nou tekeningen zijn of letters, ik kan er echt blij van worden als mensen vol trots hun werk laten zien. En wat ik ook helemaal fantastisch vind, zijn alle boeken die er bij deze creatieve uitingsvorm verschijnen. Zo ook Bijdehand, van de Nederlandse vormgeefster Hyshil Sander.

Kunst bestaat er eigenlijk in twee vormen, waarvan één de toegepaste kunst is. Oftewel alles wat vormgegeven is wat je kunt gebruiken. Iets wat meer heeft dan enkel esthetische waarde. Bijdehand speelt daar op in, want Hyshil laat in vier delen zien hoe elk seizoen je kan inspireren in het tekenen en het maken van handlettering. Op zowel papier als op andere voorwerpen als mokken, t-shirts en ga zo maar door. Niet alleen krijg je zo een heel goed idee van wat er allemaal mogelijk is, maar ook wat een bepaalde vorm of stijl over kan brengen.

Naast dat Bijdehand heel duidelijk alle stappen beschrijft en dit vooral in beeld ook laat zien, is het ook nog eens een heel divers boek. Het beperkt zich niet alleen tot handletteren op papier, maar bespreek ook raamschilderingen, het versieren van mokken en het maken van cadeaupapier. Voor ieder wat wils. En wat ik daarnaast heel fijn vind, is dat er ook duidelijk wordt uitgelegd welk materiaal er wordt gebruikt en hoe je dit het beste kunt toepassen.

Ik vind Hyshil’s stijl heel gedetailleerd en speels. Het is niet te over bewerkt; je ziet duidelijk de ambacht nog terug. Bijdehand voelt als één geheel, maar ook als een verzameling van toffe tutorials. Ik kreeg er in ieder geval erg veel inspiratie van en zin om er mee aan de slag te gaan.

Het enige wat ik jammer vind is dat je niet echt in het boekje zelf kunt oefenen. Achterin zitten wel enkele oefenbladen, maar dit is lang niet genoeg voor alle mogelijkheden die Bijdehand weet te bieden. Ik raad dan ook aan om de achterste pagina’s te kopiëren.

Bijdehand is wat mij betreft een van de meest veelzijdige boeken over handlettering op de huidige markt.

Ik vind Bijdehand een van de beste boeken over handlettering op de markt omdat het zo divers is. Het beperkt zich niet tot een manier van werken, maar geef juist door heel toepasbare voorbeelden inspiratie tot het aan de slag gaan. Het is divers en voorzien van Hyshil’s toffe stijl. Ik ben er erg blij mee dat ik dit boek heb mogen lezen.

four-half-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

2 responses to “Bijdehand – Hyshil Sander

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.