Bibliotheek der zielen (De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine #3) – Ransom Riggs

Geplaatst op 11 september 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Bibliotheek der zielen (De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine #3) – Ransom RiggsBibliotheek der zielen door Ransom Riggs
Ook door deze auteur: De Bijzondere Kinderen van Mevrouw Peregrine
Serie: De Bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine #3
Andere boeken in deze serie: De kaart der dagen
Uitgever: Clavis | 9789044820577
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 507
ISBN: 9789044820577
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Jacob Portman ontdekt een krachtige nieuwe gave. Maar nog voor hij die echt onder controle heeft, moet hij al op een reddingsmissie vertrekken. Samen met Emma Bloom, het meisje dat vuur kan maken met haar handen, en de pratende hond Addison probeert hij zijn bijzondere vrienden te redden uit een zwaarbewaakt fort.

Het drietal reist van hedendaags Londen naar Devil’s Acre, de ellendigste achterbuurt die Engeland ooit heeft gehad. En uitgerekend op deze afgrijselijke plek wordt de laatste strijd geleverd. De strijd die het lot bepaalt van de bijzondere kinderen én hun geliefde schoolhoofd mevrouw Peregrine.

Ik keek er al heel erg naar uit om Bibliotheek der zielen van Ransom Riggs te kunnen lezen. Dus toen ik het boek voor mijn verjaardag kreeg, was ik er heel erg blij mee. Want wat is het een mooie uitgave, vol foto’s, mooie kleuren en, niet geheel onbelangrijk, wat is hij lekker dik! Ik nam het boek mee naar de camping en las het in twee zuchten uit (soms moet je ook even slapen, zeg maar).

zielen3

In Bibliotheek der zielen is Jacob samen met Emma en pratende hond Addison op reddingsmissie. Het doel; de andere Bijzondere kinderen en hun juf bevrijden. De tocht brengt hen naar hedendaags Londen, waar zij in de grimmige buurt Devil’s Acre de eindstrijd zullen leveren. Meer wil ik eigenlijk niet vertellen, want dan verklap ik teveel elementen.

Het zou gek zijn als ik zei dat Bibliotheek der zielen niet ontzettend vlot las, want dat deed het zeker. Ondanks dat het boek een kleine 500 pagina’s dik is, ervoer ik nooit dat het te veel was. Het is prima gebalanceerd en het boek lijkt al die pagina’s ook echt nodig te hebben. Dat komt omdat er nog best veel zijplotten gebruikt worden en dat is alleen maar positief. Ik vond het oprecht een leuk boek met een prachtige schrijfstijl. Ransom Riggs heeft een heel mooi taalgebruik en dat vond ik om te smullen. Tja, Ransom en Tahereh zijn niet voor niets getrouwd.

zielen2

Toch heeft dit boek me minder weten te overtuigen dan de eerste twee delen. Het voelde soms meer als een achtervolging. Ik wilde meer rust en voelde me soms wat gejaagd. Ook vond ik de foto’s minder goed passen, alsof het verhaal soms bewust een extra stukje kreeg, zodat de foto er maar bij paste. Jammer, want vooral bij het eerste boek vond ik de symfonie tussen tekst en beeld perfect. Nu was het af en toe een beetje vals, alsof de leukste foto’s al gebruikt waren. Zonde! Het had af en toe geen toegevoegde waarde meer.

Waar ik dan wel weer enorm over te spreken ben is het laatste gedeelte, waarbij we echt de afronding van het verhaal krijgen. Dit voelde compleet en erg sterk. Ik voelde me echt voldaan toen ik het boek uit had. Zelden wordt een trilogie zo goed afgrond; vaak blijven er toch wel erg veel vragen hangen. In Bibliotheek der zielen had ik daar absoluut geen last van. Ik werd er blij van!

Bibliotheek der zielen is weer een heerlijk abstract verhaal, precies zoals we van Ranson Riggs gewend zijn. En niet geheel onbelangrijk; het voelt ook echt als een slot.

De prachtige taal en het fijne einde maken het dat ik erg genoten heb van Bibliotheek der zielen. Ransom Riggs heeft een erg fijne trilogie neergezet vol abstractie en bijzondere figuren. Zelf vond ik de foto’s minder bij het verhaal passen en soms wat vergezocht in dit deel, maar dat doet natuurlijk niet af aan de sfeer. De Bijzondere kinderen is binnen de Young Adult literatuur anders dan anders en daarom een echte aanrader.

zielen

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

4 responses to “Bibliotheek der zielen (De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine #3) – Ransom Riggs

  1. Het derde deel vond ik ook heel mooi afgerond, al brak het einde helaas mijn hart. Omdat ik afscheid moest nemen van de bijzondere kinderen. Mooie review! De Bijzondere Kinderen zullen trouwens altijd in mijn hart blijven! xxx

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.