De kaart der dagen (Miss Peregrine’s Peculiar Children #4) – Ransom Riggs

Geplaatst op 12 februari 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

De kaart der dagen (Miss Peregrine’s Peculiar Children #4) – Ransom RiggsDe kaart der dagen door Ransom Riggs
Ook door deze auteur: De Bijzondere Kinderen van Mevrouw Peregrine
Serie: De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine
Uitgever: Clavis | 2018
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 527
ISBN: 9789044831146
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Een nieuw boek van Ransom Riggs, in de successerie over de bijzondere kinderen. Een zenuwslopende young adult.
* Eerste deel in een nieuwe trilogie.
* Voor het eerst met kleurenfoto's.
* Met bekende (én nieuwe) bijzondere kinderen.
* Ook te lezen voor wie de eerste trilogie niet kent.
* Duik in de geschiedenis van Jacob en zijn grootvader.

de bijzondere wereld en de gewone wereld lijken eindelijk te versmelten. Jacobs Portman is terug in zijn eigen Florida, maar ditmaal samen met zijn vrienden en mevrouw Peregrine. De jongen die zich altijd een outsider heeft gevoeld, moet er nu voor zorgen dat de bijzondere kinderen onopvallend opgaan in het normale bestaan.

Maar dan ontdekt het stel dat Jacobs overleden grootvader Abe een geheim had. Een verborgen bunker, maar vooral een verborgen verleden. Jacobs en de kinderen zien geen andere optie dan opnieuw in het avontuur te springen. Ook als ze daarvoor dwars door Amerika moeten reizen. En ook als dat volstrekt tegen de zin van mevrouw Peregrine is.

Al sinds het allereerste boek wist ik dat Ransom Riggs’ bijzondere kinderen serie ook iets bijzonders was. Het was best jammer om de toen nog trilogie af te sluiten. Gelukkig werd er later bekendgemaakt dat er toch nog nieuwe boeken zouden verschijnen. De kaart der dagen is het eerste deel van een nieuwe trilogie en tevens het vierde deel in de serie. Ben jij benieuwd wat Emma en Jacob verder zullen meemaken?

In De kaart der dagen ontdekt Jacob met behulp met de bijzondere kinderen dat zijn opa Abe veel geheimen had. Zo vinden ze een verborgen bunker onder zijn huis en dat Jacobs opa een soort geheim agent was. Jacob, die al een tijdje probeert zo onopvallend te leven, beseft dat dit niet langer zo gaat. Jacob en zijn vrienden willen meer over dit verleden van Abe weten en duiken in een nieuw avontuur dat ze dwars door Amerika zal laten reizen, ook al is dit volledig tegen de zin van mevrouw Peregrine in.

De kaart der dagen is een vervolg op de trilogie, maar tevens een eerste boek van een nieuwe trilogie. Je zou in theorie de trilogie kunnen overslaan, maar zelf zou ik dit niet aanraden. Er zitten wel echt duidelijk verschillen tussen dit boek en z’n voorgangers. Het is net zo goed geschreven, maar gaat qua inhoud een heel andere richting op. Riggs verkend de mogelijkheden die zijn wereld biedt op een andere manier en dat is verfrissend. Het verhaal speelt zich meer af in het nu en gaat in mijn beleving nog meer over jezelf vinden omdat Jacob op zoek gaat naar het verleden van zijn opa, op wie hij zo veel lijkt. Het is echt een coming-of-age verhaal.

Het boek is net zo sfeervol als ik van Ransom Riggs gewend ben, maar voelde toch anders. Er staan wat minder foto’s in en ze voelde ook wat minder relevant. Soms voelde het soms zelfs een beetje erbij gezocht, maar dit had ik al bij de eerdere boeken. Alleen bij boek één heb ik echt het gevoel gehad dat de foto’s het startpunt waren.

Misschien is het het feit dat er kleurenfoto’s tussen zitten en het daardoor wat minder authentiek aanvoelde?

De vormgeving is in ieder geval wel weer prachtig. Dit keer is de kleur blauw, waardoor je wel echt kunt zien dat het om een nieuw verhaal gaat.

Ik vond de roadtrip tof en er is goed aan gedaan om een groot verschil tussen Europa en Amerika te creëren. Hierdoor voelt er toch heel wat nieuw en kan je als lezer weer van alles ontdekken. Die nieuwe mogelijkheden vormen nieuwe problemen voor de personages en dat is natuurlijk wel een eis.

Ook de missies spraken me aan; ze hielden de vaart in het verhaal en maakte De kaart der dagen een meeslepend boek.

Ga jij met Jacob mee op zoek naar de geheimen van zijn grootvader? Zo ja, lees dan De kaart der dagen.

Alles bij elkaar heb ik me vermaakt met het sfeervolle De kaart der dagen. Hoewel ik de foto’s minder toegevoegde waarde vond hebben dan de eerdere boeken, maar het het boek wel prachtig qua vormgeving. Het was ook goed om te zien dat er echt een nieuw avontuur wordt aangeboord en dat het geen herhaling van de eerdere boeken is geworden. Ga jij mee met Jacob op zoek naar het verleden van zijn grootvader?

Bestel De kaart der dagen hier
four-stars

Tags: , ,

Divider

2 responses to “De kaart der dagen (Miss Peregrine’s Peculiar Children #4) – Ransom Riggs

  1. chardonay

    Ik las het boek toen hij uitkwam, en realiseerde mij daarna dat ik heeeeel lang nu moet wachten op het vervolg 🙁 echt weer een tof boek!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.