Aydin, het waargebeurde verhaal van een beloega – Olaf Koens

Geplaatst op 8 november 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Aydin, het waargebeurde verhaal van een beloega – Olaf KoensAydin, het waargebeurde verhaal van een beloega door Olaf Koens
Illustrator: Mark Janssen
Uitgever: Volt | September 2021
Genres: Prentenboek
Aantal pagina's: 61
ISBN: 9789021426471
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Soms kan een herinnering je een leven lang bijblijven. Een kleine jongen raakt gefascineerd door walvissen na het zien van de witte beloega Aydin op het Jeugdjournaal. Zou hij er ooit zelf een zien in de Waddenzee?

Pas jaren later drijft de herinnering aan Aydin weer boven: wat zou er toch gebeurd zijn met de witte beloega? Het Turkse dorp waar Aydin voor het laatst gezien is blijkt nog steeds in de ban van de bijna mythische witte walvis. Van de visser Kemal, de burgemeester en de kleine jongen zelf: allemaal vertellen ze bevlogen over het magische, maar bovenal waargebeurde verhaal van beloega Aydin. Leeftijd: 6+

Het was alweer een tijdje geleden dat ik het boekje Aydin ontving. Ik wilde het graag met Lily lezen, maar Lily vond Nijntje interessanter, dus las ik het zelf en lees ik het later wel een keertje voor. Het boek zag er in ieder geval prachtig uit met mooie illustraties en prachtige landschappen. En tja, zeedieren doen het natuurlijk altijd goed! En dat dit een waargebeurd verhaal is, maakt het alleen maar mooier.

Olaf zit een bijzondere witte walvis (beloega) op het jeugdjournaal en raakt gefascineerd. In dit boek wordt het verhaal van Aydin verteld vanuit de jongen, de burgemeester en de visser.

Het is prachtig hoe een jeugdherinnering zo’n mooi boek teweeg kan brengen. Vooral als het waargebeurd blijkt te zijn. Achterin het boek staan bijvoorbeeld foto’s van de Turkse badplaats, de visser, de burgemeester en Olaf zelf. Zo leuk. Dit geeft het boek nog meer dimensie.

De illustraties van het boek vond ik echt prachtig. Zo ontzettend sfeervol: ik kon er naar blijven kijken. De details waren echt ongelofelijk en alles paste zo goed bij het thema van het boek. Alleen al de afbeeldingen bekijken was al een heel verhaal volgen.

Het verhaal zelf is opgedeeld in korte hoofdstukken. Dat was prettig, want bij het voorlezen neem je sneller pauze. Ik vond de hoofdstukken soms wel wat springen, waardoor het me niet altijd duidelijk was hoe en wat. Maar dat kan ook aan mijn concentratie liggen, want die is momenteel zo’n beetje op hetzelfde niveau als de gemiddelde goudvis.

Het taalgebruik is helder en beeldend, wat ook weer voor een fijne harmonie zorgt met de tekeningen.

Al met al is Aydin een sprookjesachtig verhaal over verbeelding, vriendschap en hoe een verhaal kan gaan leven voor een kind, ook al hebben ze het zelf niet echt meegemaakt. Ik kijk er oprecht naar uit dit boek voor te kunnen lezen aan Lily en dan hoop ik dat ze af en toe komt vragen: mama, vertel eens over Aydin.

four-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.