Ash Princess (Ash Princess Trilogy #1) – Laura Sebastian

Geplaatst op 13 oktober 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Ash Princess (Ash Princess Trilogy #1) – Laura SebastianAsh Princess door Laura Sebastian
Ook door deze auteur: Lady Smoke
Serie: Ash Princess Trilogy #1
Uitgever: Young & Awesome | Augustus 2018
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 379
ISBN: 9789025874704
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Prinses Theodosia (Theo) is als kind beroofd van haar moeder en van haar kroon. Jarenlang heeft ze zich geschikt naar de wil van de Keizer die haar land heeft overgenomen - om te overleven. Als de Keizer haar laatste sprankje hoop op redding vernietigt, ontwaakt er echter een vlammetje van opstand diep binnenin haar...

Ash Princess was een van de boeken in 2018 waar ik echt enorm naar uitkeek. Ik was zo benieuwd of het binnen mijn straatje zou passen, vooral toen ik tegen de tijd van de Nederlandse vertaling verschillende uiterste had gehoord; van verschrikkelijk slecht tot verschrikkelijk goed. Tja.. Waar zou het boek dan voor mij onder vallen? Werd het een 13 in een dozijn boek of wist het me te verrassen?

Al tien jaar geleden is het dat de kaizer op bloeddorstige wijze de moeder van prinses Theodosia (Theo) vermoordde, haar land innam en diens inwoners afslachtte als beesten. Sindsdien geschikt ze naar zijn wil en woont ze als gevangene bij hem. Ze wil dolgraag ontsnappen, maar heeft geen enkel idee hoe. Maar dan ontstaat er een sprankje hoop in de vorm van een oude jeugdvriend. En die hoop verandert in een nieuwe mogelijkheid. Theo besluit te gaan rebelleren en bedenkt een plan om zichzelf, haar land en haar kroon te bedrijven. Maar dan heb je ook nog de kroonprinz die wel heel veel toenadering zoekt…

Ik had best hoge verwachtingen van Ash Princess, omdat Melisa het een tof boek vond. En wat moest ik me door het begin heen worstelen! Ik moest namelijk erg wennen aan de enorm beschrijvende schrijfstijl, terwijl ik tegelijkertijd de indruk kreeg dat de wereld nog niet heel duidelijk tot leven kwam. Daarnaast waren de namen onnodig ingewikkeld en werden er soms vreemde woorden gebruikt voor bestaande begrippen. Daar hou ik persoon niet heel erg veel van. Naarmate de invloeden van andere culturen duidelijker werd, vond ik het leuker worden, maar tegelijkertijd stoorde ik me aan het feit dat deze andere culturen leken op culturen uit onze wereld, terwijl het zich in een fictief land afspeelt. Dat vond ik overbodig en er stond wel meer overbodige informatie in het boek, wat Ash Princess soms echt onnodig stroef maakte. Tegen het einde werd alles vlotter en merkte ik dat ik het toch wel een tof boek begon te vinden, maar daarvoor moest ik wel af en toe de hoofdzaak van de bijzaken zien te scheiden.

Op sommige vlakken is Ash Princess helaas toch een vijfde wiel aan de wagen. Een onderdrukte prinses die haar volk kwijt is en een seksistische en verschrikkelijke heerser die haar en zijn eigen volk kleineren. Alleen zij kan de boel rechttrekken. Dit hebben we helaas al heel erg vaak gelezen en dan moet een boek wel heel goed uitgewerkt zijn wil het daadwerkelijk iets toevoegen aan het aanbod. Tuurlijk is er al tijd ruimte voor dit soort boeken, maar het zal niet de leeshonger van het gros van de mensen kunnen stillen. Dit verhaal hebben we qua plot en personages al behoorlijk vaak langs zien komen. Ook de magie in dit boek is niet helemaal nieuw, zij het wel smakelijk. Gelukkig was Ash Princess niet volledig een kopie van andere boeken, want tegen het einde raakte ik toch behoorlijk verslaafd aan de wereld van prinses Theodosia (wat een naam) en ben ik tot de conclusie gekomen dat ik het tweede deel toch wel graag snel zou willen lezen. Tja, misschien hou ik stiekem ook wel een beetje van boeken die op sommige vlakken wat voorspelbaar zijn omdat er gewerkt wordt met succesvolle clichés.

Clichés zijn namelijk niet bij voorbaat al storend. Clichés zijn clichés omdat ze werken. En bij het ene boek past het perfect en bij het andere boek denk je ‘hou toch op joh’. In het geval van Ash Princess vond ik het wel werken. Het paste bij de sfeer van het boek en hoewel de voorspelbaarheid soms van de pagina’s spoot, wist het soms juist weer te verrassen door toch een andere weg in te slaan. Het einde bevatte wendingen waar ik zelf heel gelukkig van werd. Gelukkig maar!

Waar ik niet gelukkig van werd was de gigantische liefdesdriehoek. Hou toch op.

Hoewel Theodosia nooit mijn favoriete hoofdpersoon zal worden, vond ik de ontwikkeling die zij doormaakte voldoende. Zij groeit van meelopend schaapje uit tot iemand die weerwoord durft te geven en fier rechtop durft blijven te staan zodra er zich problemen ontwikkelen. Ik ben blij dat ze zo is geworden, want aan het begin van het boek vond ik haar veel te veel zelfmedeleiden hebben. Tuurlijk, ze werd gemarteld en heeft verschrikkelijke dingen gezien. Maar aan de andere kant mag ze nog altijd in het kasteel wonen en mooie jurken dragen. Gelukkig werd ze wat harder naarmate het boek vorderde, waardoor ik haar ook leuker begon te vinden. Ik moet namelijk zeggen dat ik normaal gesproken een boek vooral vanwege personages en setting tof vind, maar dat ik relatief weinig met de personages uit Ash Princess had. Met geen enkele. Wel wat interesse in bepaalde personages, maar deze zijn nog onvoldoende uitgewerkt om echt heel duidelijk over te komen.

Ik verwacht bij het gevolg dat er een in Ash Princess ontstaande rivaliteit uitgewerkt zal worden en dat ook de rol van de Schaduwen veel groter zal worden. Hier liggen namelijk nog interessante kansen waarvan ik hoop dat ze worden uitgewerkt.

Hoewel Ash Princess behoorlijk veel clichés bevat, zitten er veel smaakvolle elementen in die mij bevielen!

Ash Princess was qua inhoud weinig verrassing, maar toch vermakelijk. Het is geen heel vernieuwend verhaal en zeker als je al veel gelezen hebt is het behoorlijk voorspelbaar. Maar ik geef toe; het einde smaakt naar meer dus wacht ik met smart op het vervolg.

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

3 responses to “Ash Princess (Ash Princess Trilogy #1) – Laura Sebastian

  1. Oh, klinkt toch best leuk. Ik moest bij Ash Princess een beetje aan Koninginnen van Kendare Blake denken op een of andere manier, maar aan je recensie te zien is het toch flink anders. Hm, misschien toch een kans geven, dit boek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.