Ariadne – Jennifer Saint

Geplaatst op 29 november 2023 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Ariadne – Jennifer SaintAriadne door Jennifer Saint
Uitgever: Orlando | Juni 2021
Genres: Mythologie
Aantal pagina's: 350
ISBN: 9789493081840
Uitgave: Luisterboek, Paperback
Goodreads
four-stars

In een van de beroemdste Griekse mythes verraadt Ariadne haar vader, koning Minos, door Theseus te helpen de Minotaurus te verslaan. Theseus op zijn beurt verraadt Ariadne. Dit is haar verhaal. Als prinses van Kreta en dochter van koning Minos, groeit Ariadne op met het angstaanjagende geluid van het klepperende hoefgetrappel van de Minotaurus, die in het labyrint onder het gouden paleis van Knossos gevangen wordt gehouden en elk jaar mensenoffers eist.

Wanneer Theseus, prins van Athene, op Kreta aankomt als offer voor het monster, wordt Ariadne verliefd op hem. Om Theseus te helpen om de Minotaurus te doden, zal Ariadne haar familie en haar land moeten verraden. En Ariadne weet maar al te goed dat in een wereld die wordt geregeerd door de goden, het trekken van hun aandacht je duur kan komen te staan.

De betoverende debuutroman Ariadne is een indrukwekkende hervertelling van de oude Griekse mythe van Theseus en de Minotaurus.

Ik ben dol op mythologie en daardoor eigenlijk ook op hervertellingen van bekende mythes. Nu ken ik de basics uit de Griekse mythologie wel (thanks Mythos), maar veel van de specifieke verhalen zijn me nog nieuw. Daarom geniet ik er echt intens van dat er veel vrouwelijke schrijvers zijn die vrouwelijke iconen uit de mythologie een stem geven in een eigen boek. Dat vond ik al bij Circe, maar Ariadne doet daar voor mij niet aan onder.

Net als Mythos heb ik er bij Ariadne voor gekozen om het boek te luisteren. Mijn motief was vooral dat ik bang was dat ik het boek anders nog tijden op mijn TBR zou laten staan, wat bij Een lied voor Achilles bijvoorbeeld ook het geval was. Nu heeft het boek relatief kort op mijn tbr-plank gestaan.

Wat ik zo mooi vind aan dit boek is dat het weliswaar over een aantal grote helden en figuren uit de Griekse mythologie gaat (Minos, de minotaurus, Theseus), maar dat de focus echt ligt op háár verhaal. Háár rol. En daarmee kreeg deze prinses van Kreta echt een eigen stem, verlangens en gedachten.

Ik vond haar een prettig personage om over te lezen, omdat ik de indruk heb dat zij zich gedurende het boek enorm ontwikkelde. Van onnozel en naïef (en bovenal verliefd) tienermeisje naar een moeder die daar eigen rol in het verhaal erkent. Gedurende het boek wordt zij meerdere malen geconfronteerd met zaken die ze niet aan durft te pakken en op den duur durft ze hier standvastiger in te zijn. Dit vond ik erg realistisch, want veel heldinnen in boeken slaan opeens om. Ariadne leerde langzamer van haar tekortkomingen en dat zij zelf het heft in eigen hand moest nemen om haar leven naar eigen hand te zetten.

Ik vond Ariadne een erg mooi boek en ik heb er ontzettend van genoten om het boek te lezen. Als je van Griekse mythologie houdt en de vrouwen uit de verhalen een stem wilt geven, dan is dit echt wat voor jou. Ik weet in ieder geval zeker dat ik meer van dit soort boeken wil lezen!

four-stars

Tags: , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.