3PAK – Margje Woodrow, Joost Klein & Karin Amatmoekrim

Geplaatst op 27 september 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

3PAK – Margje Woodrow, Joost Klein & Karin Amatmoekrim3PAK door Margje Woodrow, Joost Klein, Karin Amatmoekrim
Ook door deze auteur: Geraakt, Het Gym
Uitgever: CPNB | September 2019
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 64
ISBN: 9789059655096
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

3PAK is een geschenkbundel met korte verhalen van 3 topauteurs. Tijdens de Boekenweek voor Jongeren is het geschenk verkrijgbaar bij boekhandels en bibliotheken. Daarnaast wordt 3PAK ook op scholen cadeau gedaan door docenten Nederlands en is er bij het boekje speciaal lesmateriaal door Malmberg ontwikkeld waar scholieren en docenten klassikaal mee aan de slag kunnen.

Ook voor dit jaar zijn er weer drie diverse auteurs gevraagd voor het geschenkboek. De drie auteurs die in 2019 3PAK schrijven zijn Karin Amatmoekrim, Joost Klein en Margje Woodrow.

Elk jaar verschijnt er met de boekenweek voor jongeren het boekje 3PAK. In dit boekje zijn drie korte verhalen gebundeld die geschreven zijn door populaire auteurs. Dit jaar was het de eer aan Margje Woodrod (Snitch), Joost Klein (Albino) en Karin Amatmoekrim (Het Gym). Eindelijk eens drie auteurs waar ik mee bekend was, dus ik keek er naar uit om hun verhalen te lezen. Ze waren allemaal compleet verschillend, maar pasten toch in de belevingswereld van jongeren. Waarom? Dat zal ik zo toelichten.

Ik ben er heel blij mee dat de verhalen van 3PAK dit jaar echt aansluiten bij jongeren. Dit is wel eens anders geweest, namelijk. Het zijn drie aantrekkelijke korte verhalen die weliswaar ontzettend verschillend van elkaar zijn, maar wel echt jongeren in de hoofdrol hebben.

Het eerste verhaal, Exposure, is geschreven door Margje Woodrow en gaat over Gwen. Gwen zit op de middelbare en heeft het best lastig thuis: haar ouders verplichten haar goede cijfers te halen en als ze dat niet doet krijgt ze straf. Samen met haar beste vriendin en diens scharrel beginnen ze een instagramaccount waarop ze filmpjes plaatsen waarin leraren voor schut worden gezet. Dit lijkt eerst heel grappig, maar Gwen vindt het al snel te ver gaan. Kan ze voorkomen dat het ergste filmpje tot nu toe op internet verschijnt?

Dit verhaal zit vol met herkenbare gebeurtenissen. Elke school heeft instagramaccounts waar zogenoemde memes in worden gedeeld. Best kwalijk, maar best moeilijk te voorkomen. Het is daardoor een heel actueel onderwerp en ik vind het goed dat Gwen er echt over nadenkt. Ook de druk die ze thuis ervaart en de groepsdruk van haar vrienden is erg herkenbaar voor jongeren. Mij zette het als mommy-to-be ook aan het denken: hoe wil ik mijn kindje opvoeden? Welke afspraken gaan we maken met betrekking tot social media? Hoe ga ik ze helpen? Gwen krijgt in dit geval te maken met een soort mentale mishandeling van haar vader, omdat zij alleen maar gekleineerd wordt en zelfs vreest voor haar leven als bepaalde gebeurtenissen uitkomen. Dit is schrijnend, maar helaas komt die angst best vaak voor. Exposure was een verhaal waar ik best meer over wilde lezen en daardoor een fijne start van 3PAK. Ik gaf het verhaal een ****/5

Ook met Joost Klein was ik al bekend. Ik las zijn debuut Albino en dat vond ik heel indrukwekkend vanwege zijn unieke vorm. Het was lastig om te beschrijven wat ik van het boek vond en dat had ik met Brüders auf Berlin ook, zij het dan op een minder positieve manier. Brüders auf Berlin gaat over Joost die samen met zijn vrienden in Berlijn is. Nou ja, zij zijn hem op komen zoeken. Ze gaan naar een feestje en ontmoeten wat meiden en drinken veel.

Ik voelde me een beetje stuurloos bij dit verhaal. Ik snapte niet zo goed waar het verhaal heen ging en wat de bedoeling nu precies was. Ik voelde me alsof ik ronddobberde in een rubber bootje met alleen maar water om me heen. Ik kon er maar weinig mee. Ik zie graag een kop en een staart in een verhaal. Natuurlijk wist ik al dat deze auteur bijzonder werk maakt waar je van moet houden en deze beviel me helaas minder. Ik zou het beoordelen met een **/5

Tot slot was daar het verhaal Echo van Karin Amatmoekrim. Ik heb Het gym deze zomer nog gelezen en ik was daar erg van onder de indruk.

Echo gaat over een meisje dat net in een klein dorpje is komen te wonen en daar naar school gaat. Ze wordt verliefd op een meisje en ontdekt een torenkamer in school, waar ze begint te schrijven. Ze laat haar schrijfboekje daar expres achter zodat het meisje het kan vinden, in de hoop dat ze het zal lezen en meer voor de hoofdpersoon zal gaan voelen.

De schrijfstijl vond ik erg poëtisch en pakkend. Ik zag het complete schoolplein voor me en dat was een erg esthetisch beeld in mijn hoofd.

Het verhaal is klein en fragiel en gaat over verliefdheid. Daarnaast speelt het mythologische verhaal van Echo en Narcissus een grote rol, wat grote impact had om mijn beleving van het verhaal. Ik vond dit echt heel erg mooi en zou het ****,5/5 ster geven. Ik zou hier ook wel meer over willen lezen, want ik wil verdwalen in de verhalen van de hoofdpersoon en de school waar ze in rondloopt.

Ik vond dit de leukste 3PAK tot nu toe. Zowel de doelgroep als de uitwerking is duidelijk bedoeld voor jongeren.

Wat mij betreft is de 3PAK van dit jaar meer dan geslaagd. Ik denk dat ik het de leukste vindt tot nu toe. Misschien omdat ik van alle auteurs al wat gelezen had, of misschien omdat ik alle verhalen nu echt qua inhoud en doelgroep bij jongeren vond passen. Een aangenaam cadeau!

four-stars

Tags: , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.