Het gym – Karin Amatmoekrim

Geplaatst op 14 juli 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Het gym – Karin AmatmoekrimHet Gym door Karin Amatmoekrim
Ook door deze auteur: 3PAK
Uitgever: Prometheus | Oktober 2012
Genres: Roman
Aantal pagina's: 256
ISBN: 9789044622256
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

De Surinaamse Sandra woont in een achterstandswijk. Ze gaat als enige uit haar wijk naar het zelfstandig gymnasium. Alles op 'het gym' is anders dan ze gewend is. Haar klasgenoten zitten op hockey, praten onverstaanbaar bekakt en hebben belachelijke namen als Jojanneke en Liselotte.
Hoe moet Sandra omgaan met de kakkers die ze nu vrienden noemt? En wat moet ze doen met die ene klasgenoot die vastberaden is haar het leven zuur te maken? Sandra vecht voor een plek in een wereld waarin oude regels niet meer gelden en nieuwe regels volkomen onbegrijpelijk zijn.
Het gym is een briljant en schrijnend verhaal over de multiculturele kramp van Nederland, eindelijk eens van binnenuit en met ongelooflijk veel humor beschreven door een van Nederlands meest getalenteerde schrijvers.

Een van de voordelen van werken in een mediatheek is dat ik geprikkeld word om boeken op te pakken die ik normaal gesproken nooit gezien zou hebben. Het Gym was ook zo’n boek. Ik trok hem uit de kast toen ik boeken voor een leerling zocht en het trok me best aan. Ik besloot ook dit boek mee te nemen voor mijn zomerproject.

Het verhaal gaat over Sandra, die als enige van haar buurt naar het gymnasium mag. Ze vindt haar maar lastig om als Surinaamse in te burgeren tussen al die kakkers en ze maakt zich ook best zorgen of ze er wel tussen past. En wat moet ze met die ene klasgenoot die haar het leven zuur probeert te maken?

Ik heb de laatste tijd veel boeken gelezen waarin discriminatie en racisme een rol spelen. Ook in Het gym speelt dit een rol. Hoewel het boek al wat ouder is (ze spreken nog van guldens), is het nog steeds een pijnlijke afspiegeling van de maatschappij.

Sandra is een overtuigend personage. Ze komt duidelijk uit een minder ontwikkelde wijk en is nog heel beïnvloedbaar. Ze is echter ook slim, en leert haar mannetje te staan. Ik vond haar ontwikkeling heel mooi en sterk.

De andere personages waren haast meer een karikatuur van alle vooroordelen die mensen over elkaar hebben, of dit nu een kakker op het gymnasium is, of een niet zo slim meisje in een achterstandswijk. Op zich maakte deze overdrijvingen alle personages herkenbaar, het voelt ergens ook een beetje dubbel.

Wat ik wel heel bijzonder vond is Sandra’s kijk op literatuur. Ze schrijft een essay over een man met een kantoorbaan die ’s avonds thee over zijn sokken giet en haar docent vindt dat fantastisch. Dit absurde is misschien ook wel kritiek op het literatuuronderwijs en dat deed me doen glimlachen. Ik mag Sandra’s vindingrijkheid wel.

Ondanks dat het dus duidelijk een tijd geleden afspeelt en de taal zo nu en dan wat grof is, vind ik het nog steeds een toegankelijk en actueel verhaal. Helaas gaat het er nog steeds zo aan toe. Het maakte behoorlijk wat indruk op me en ik had echt het gevoel alsof ik even in Sandra’s leven mocht meekijken.

Het was bijna alsof ik zelf even op Het Gym zat.

Al met al is Het gym een indrukwekkend boek over de multiculturele samenleving van Nederland. Ik heb het met veel bewondering gelezen en ik denk dat veel leerlingen het ook zullen waarderen. Het gaat namelijk over vooroordelen, pesten, discriminatie en andere actuele thema’s.

four-stars

Tags: , ,

Divider

2 responses to “Het gym – Karin Amatmoekrim

  1. Dit boek heb ik al zo vaak willen lezen, maar toch gebeurt het elke keer niet. Ik heb het zelfs in mijn boekenkast gehad en toen uiteindelijk weggedaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.