Woorden van glas – Pamela Sharon

Geplaatst op 26 februari 2024 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Woorden van glas – Pamela SharonWoorden van Glas door Pamela Sharon
Ook door deze auteur:
Uitgever: Moon | Oktober 2023
Genres: Contemporary, Young Adult
Aantal pagina's: 320
ISBN: 9789048871025
Uitgave: Paperback
Source: Bibliotheek
Goodreads
four-stars

Lieve X-ers,

Vanaf nu is niemand meer veilig, vanaf nu ben je zelf je ergste vijand. Alles wat je zegt en doet kan worden vastgelegd, en will be used against you. Wij zien alles, en met alles bedoelen we ook echt alles.

Dus wees lief, dan zijn wij dat ook voor jou.

Tot snel!

Liefs,
Project X

Op het Corbeau College is van alles mis. Er wordt gepest, de jongens met de grootste mond worden voorgetrokken en er worden persoonlijke filmpjes gedeeld. De zestienjarige Summer is er helemaal klaar mee.
Als ze op een dag tijdens nablijven naast de populaire Nova komt te zitten, blijken ze het ondanks hun verschillen al snel over één ding eens te zijn: op het Corbeau moet het anders. En dus besluiten Summer en Nova een anonieme website op te richten waar leerlingen filmpjes in kunnen sturen over alles wat er misgaat op school.
Maar mag je, ook al doe je het om van je school een betere plek te maken, zomaar alles online zetten?

Onlangs kwam Pamela Sharon bij mij op school om een aantal brugklassen te vertellen over haar boeken. Natuurlijk motiveerde mij dat enorm om haar nieuwste boek, Woorden van glas, meteen te willen lezen. Het geluk wilde dat dit boek echt nét beschikbaar was in mijn mediatheek, dus de timing was echt top.

Woorden van glas zit boordevol herkenbare thema’s voor jongeren. In dit boek draait het voornamelijk over een paar jongeren die een anonieme roddelsite beginnen met het doel hun school beter te maken. Natuurlijk loopt dit enorm uit de hand, maar het stukje roddelsite is erg herkenbaar. Het boek zal voor jongeren erg actueel aanvoelen en dat doet het vaak goed. Daarnaast komen er ook thema’s als pesten, populair zijn, de verhoudingen tussen jongens en meiden en verliefdheid aan bod. Allemaal in een lekker vlot en spannend geheel waar ik me enorm bij vermaakt heb.

Het boek is ontzettend toegankelijk geschreven en dat vind ik vaak wel een must. Ik weet precies bij welke type leerling ik dit boek aan kan raden en daar heb ik als leesbevorderaar heel erg veel aan. Het is namelijk geschikt voor een heel breed publiek. De niet-lezer zal het fijn vinden dat er flink wordt afgewisseld tussen gewone tekst, appjes en posts op de website, maar zal ook genieten van de drama op school. De wel-lezer zal de diepte induiken en genieten wat er precies aan de hand is en aan de slag kunnen met grenzen (van jezelf of een ander), de onderlinge verhoudingen en de motieven van de personages. Je kunt heel veel met dit boek en dat vond ik fantastisch.

Het taalgebruik sluit mooi aan op jongeren en er is voldoende ruimte voor eigen interpretatie en daar hou ik ook van. Maar het belangrijkste vind ik dat hun belevingswereld goed is overgebracht.

Pamela Sharon heeft een heel gaaf boek neergezet en ik heb Woorden van glas met veel plezier gelezen. Ik vond personages Summer en Nova beiden heel interessant en de vlotte pen waarmee dit boek geschreven is, maakte het lastig om het boek weg te leggen.

four-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.