Serie: De lange winter #1
Uitgever: Iceberg books | Juni 2021
Genres: Sciencefiction
Aantal pagina's: 384
ISBN: 9789083073101
Uitgave: Paperback
Goodreads
In de nabije toekomst is er een nieuwe ijstijd aangebroken. Sneeuw valt in de zomer. Gletsjers verpletteren complete steden in Noord-Amerika, Europa en Azië. Wereldwijd verlaten mensen hun huizen en trekken naar gebieden waar ze nog wel kunnen overleven. Landen sluiten bondgenootschappen en bereiden zich voor om de laatste bewoonbare zones van de wereld in handen te krijgen. De mensheid balanceert op het randje van de afgrond. Wetenschappers, wanhopig op zoek naar antwoorden, sturen sondes het zonnestelsel in om metingen te doen. Nabij Mars ontdekken ze een mysterieus object dat naar de zon onderweg lijkt. Is dit de oorzaak van de ijstijd? Kan het een overblijfsel zijn van een lang uitgestorven beschaving? De anarchie op de aarde neemt ondertussen toe en een internationaal consortium begint aan een missie om contact te maken. Maar het loopt niet zoals gepland: in de duistere ruimte doet het team een ontdekking die de loop van de menselijke geschiedenis zal veranderen – en mogelijkerwijs zal beëindigen.
Een tijdje geleden werd ik door Iceberg Books benaderd of ik twee van hun sciencefictiontitels wilde lezen. Winterwereld sprak me voornamelijk aan omdat het toekomstbeeld waarin de natuur een nieuwe ijstijd in gaat me aansprak. Klimaatsverandering is altijd actueel en ik was ontzettend benieuwd hoe de auteur de mens liet reageren op extreme weerfenomenen.
Er is een nieuwe ijstijd aangebroken. Overal op de wereld worden steden verpletterd door gletsjers, valt er sneeuw in de zomer en trekken mensen naar de gebieden op de wereld waar het nog warm genoeg is om te leven. Wetenschappers zoeken wanhopig naar antwoorden. Ze vinden antwoorden in een mysterieus object dat onderweg is naar de zon. Zal de mensheid gered kunnen worden van de afgrond?
Met het extreme weer is niet moeilijk je voor te stellen dat er een nieuwe ijstijd zou kunnen ontstaan. In Winterwereld is precies dat aan de hand. We volgen hierin voornamelijk twee personages: Emma, de enige overlever van een ruimtestation dat is aangevallen en James, die onder bijzondere omstandigheden uit de gevangenis wordt gehaald. Beiden zijn belangrijk voor het voortbestaan van de wereld. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat er snel wordt uitgezocht wie of wat dit veroorzaakt en vooral: hoe het gestopt kan worden.
Emma en James vond ik interessante personages. Ze voelden levendig en echt en hielden het verhaal op de been. Nu vind ik het vrij onwaarschijnlijk wat James allemaal bereikt heeft, maar ik gaf hem het voordeel van de twijfel. Het verhaal zelf bevat een tal van typerende sciencefiction elementen, waaronder de invloeden van buitenaards leven. Nu had ik een andere invloed op de IJstijd ook interessant gevonden, maar ik vond dit wel goed uitgewerkt. Overtuigend uitgewerkt bedoel ik daar vooral mee.
Wat me vooral verraste is dat Winterwereld vooral in de ruimte afspeelt, terwijl ik het idee had dat we vooral de focus op de veranderende aarde zouden hebben. Het boek was een ander soort overleven dan ik had verwacht. Ik weet niet wat ik beter had gevonden.
Al met al vind ik Winterwereld een aardig sciencefiction boek. Het was anders dan ik had verwacht, maar zat goed in elkaar en las lekker weg. Sciencefiction is niet altijd iets waar ik zin in heb, maar het boek wist mijn aandacht vast te houden.
Geef een reactie