Who Runs the World? – Virginia Bergin

Geplaatst op 19 augustus 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Who Runs the World? – Virginia BerginWho runs the world? door Viriginia Bergin
Uitgever: Macmillan | Juni 2017
Genres: Young Adult, Sciencefiction
Aantal pagina's: 336
ISBN: 9781509834037
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Welcome to the Matriarchy.

Sixty years after a virus has wiped out almost all the men on the planet, things are pretty much just as you would imagine a world run by women might be: war has ended; greed is not tolerated; the ecological needs of the planet are always put first. In two generations, the female population has grieved, pulled together and moved on, and life really is pretty good - if you're a girl. It's not so great if you're a boy, but fourteen-year-old River wouldn't know that. Until she met Mason, she thought they were extinct.

Ik hoorde van Who Runs the World? Via mijn collega, die met een aantal woorden wist te vertellen waarom ze het een heel erg tof boek vond. Ik besloot het boek te onthouden en later eens te kopen of te lenen, maar toen kwam de schrijfster, Virginia Bergin, ook naar YALC! Ik kocht het boek op de beursvloer en liet hem door haar signeren. Voordat ik in Nederland was, had ik het boek al verslonden.

Het is zestig jaar geleden sinds een virus bijna alle mannen heeft uitgeroeid. Degene die nog over zijn, leven in afgesloten leefgebieden, zodat ze niet meteen kapot gaan door het virus. River heeft dus nog nooit een man gezien en leeft braaf volgens de afspraken die de vrouwelijke bevolking hebben afgesproken. Maar dan ziet ze op de weg iemand liggen met een ding tussen zijn benen. Het is Mason, een jongen.

Ik denk dat elke vrouw er stiekem wel eens over nadenkt; hoe zou de maatschappij zonder mannen zijn? Een wereld waarin vrouwen alles regelen en overleven. Who Runs the world? Schetst deze wereld zonder overdreven feministisch te zijn; oudere vrouwen in het boek herinneren zich de mannen namelijk nog, maar weten dat ze nu gewoon zonder moeten zien te overleven.

Hoewel ik zelf wel eens grap dat vrouwen in theorie geen mannen nodig zouden hebben om zich voort te planten, wordt er in dit boek nog steeds gebruik gemaakt van de andere geslacht om zich voort te planten (zij het via de wetenschappelijke weg). Jongens worden meteen afgestaan omdat ze ziek kunnen worden, maar ook om de mensheid te kunnen behouden. Vrouwen hebben hierdoor een heel andere rol gekregen en ook een heel ander soort familieband en dit vond ik overtuigend overkomen.

Een extra leuk detail is dat er bekende – typische meidendingen – nog steeds van belang zijn in de toekomst. Een van de bekendste toneelstukken daar? Twilight! Ik moest daar heel hard om lachen, maar ik vond het ZO passend, omdat alle oudere vrouwen toen zo’n 15 jaar oud waren. Ik vond het boek daardoor een stuk realistischer aanvoelen; alsof zoiets echt zou kunnen gebeuren.

Who Runs the World? zit vol sterke vrouwen, maar ook vol onbegrip en typische vrouwenstrijd. De maatschappij was overtuigend en niet perfect, wat ik een erg fijne invulling vond. Ik kon mezelf goed voorstellen hoe de wereld er ongeveer uit moest zien met alleen maar vrouwen, maar ik zag ook de gebreken.

Het is een erg aangenaam boek voor alle stoere meiden. Het is niet te feministisch en ik had nergens het gevoel dat vrouwen superieur zouden zijn aan mannen. Het hele idee – wat als een van de geslachten zo goed als wegvalt – is een interessant dilemma om over na te denken, vooral omdat het ergens ook nog echt zou kunnen werken.

Toch is er veel kritiek op dit boek, omdat de vrouwen in het boek leren mannen te haten. Je moet er als lezer even bij stilstaan dat 90% van de personages nooit een man heeft gezien en alleen de verhalen van vroeger kent. De maatschappij is nu zonder oorlog en misdaad en dat is misschien niet heel realistisch (waar zijn de bitchfights), maar ik denk dat veel kritiek is ontstaan bij het gebrek aan inlevingsvermogen in relatie tot de situatie. Vrouwen zijn nu eenmaal veel minder geneigd tot oorlogen en de meeste ruzies ontstaan vanwege mannen. Ik vind ook dat de hoofdpersoon juist heel erg groeit in haar denken nu er opeens sprake is van een man. Daarnaast kan ik me voorstellen dat wanneer veel gruwelijkheden verdwijnen door het wegvallen van een gender, je deze gruwelijkheden vanzelf gaat wijten aan de man. Of het nu waar is of niet, of je het nou oke vindt of niet, dit is nu eenmaal de situatie in het boek. Kan je dat niet aan? Dan is dit niet jouw type boek.

Who runs the world? schetst een ontzettend interessante maatschappij zonder mannen en hoe dit de wereld zou kunnen beïnvloeden.

Ik heb genoten van Who runs the world? en ik vind veel van de kritieken op het boek niet helemaal gegrond. Ik vond het juist een sterk boek, waarin het gedrag van zowel mannen als vrouwen onder de loupe worden genomen. Ik vond de setting erg tof en River als vrij kinds karakter vond ik overtuigend. De ster was de 75-jarige Kate, die Twilight nog heeft meegemaakt en ons af en toe meenam naar het verleden. Ik vond het een overtuigend en vermakelijk boek, zonder dat het enorm feministisch op mij overkwam.

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

2 responses to “Who Runs the World? – Virginia Bergin

  1. Do

    Fijne recensie, ik ben erg benieuwd geworden naar dit boek, hij klinkt in ieder geval erg goed en uniek 🙂 Ook leuk dat er dingen in voorkomen die het realistischer maken, ik zet dit boek op mijn TBR!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.