Wat komt er kijken bij het samenstellen van een box?

Geplaatst op 6 juni 2018 door Emmy in Boeken / 11 Comments

Ik heb grote respect voor alle bedrijven die met boxen werken; boekenboxen, goodiesboxen.. Zeker nu ik zelf ook een aantal boxen heb samengesteld, besef ik hoeveel werk dit eigenlijk is. Ik komt zo ontzettend veel bij kijken, niet alleen tijd, maar ook geld. Het leek mij interessant om jullie eens een kijkje in de keuken te geven wat er allemaal komt kijken bij het samenstellen van een box.

Ik bedoel deze blogpost absoluut niet om mensen een les te lezen; ik wil oprecht eens laten zien wat er allemaal komt kijken bij het samenstellen van een box. Ik denk namelijk dat dit door heel veel mensen (inclusief mijzelf!) teveel onderschat wordt. 

Thema bedenken -> de voorbereiding

Wanneer ik begin met het bedenken van een box, begin ik met het verzinnen van een thema. Bijvoorbeeld de Shadowhunterbox van deze maand. Daarna bepaal ik wanneer de box uit moet komen en welke oplage de box gaat hebben. Oftewel; hoeveel boxen ga ik maken. Vervolgens begin ik met het budget; hoeveel boxen moet ik verkopen om mijn kosten eruit te halen? Hoeveel goodies kan ik maken/kopen? Welke goodies zouden bij het thema passen? Wat vinden YA lezers leuk om te krijgen? Wat is betaalbaar? Ik maak meteen het thema bekend en zet de box in de webshop, in de hoop dat klanten meteen willen kopen. Hoe meer boxen verkocht worden, hoe meer ruimte ik heb om toffe boxen samen te stellen. Dit vind ik altijd zo spannend!

Goodies uitzoeken

Deel twee van de voorbereiding bestaat uit het daadwerkelijk kiezen welke goodies ik ga toevoegen aan de box. Bijvoorbeeld bedenken welke kaarsen erin komen; hiervoor moet ik materiaal bestellen: blikjes, sojawas, kleurstof, geurstof, lonten, glitters en uiteindelijk ook een label.

Ik probeer altijd goodies te vinden die passen bij het thema, of waarvan ik denk dat de kopers dat leuk zullen vinden. Soms werk ik hierbij samen met andere webshops, zodat ik anderen ook een kans kan geven om geld te verdienen (al kost mij dit vaak een groot deel van mijn budget). Deze fase is vooral een fase die ik heel erg eng vind, omdat het mij erg veel geld kost. Als ik niet genoeg boxen verkoop, blijf ik niet alleen met heel veel voorraad zitten, het kost me ook alleen maar geld. Dingen als dozen kan ik natuurlijk altijd wel gebruiken, maar de rest niet altijd.

In excel hou ik bij welke goodies er in de box zitten, hoeveel ik er van besteld heb en hoeveel een item dus per box heeft gekost. Soms moet ik namelijk veeel meer inkopen dan de oplage van de box. Dan hoop ik het achteraf nog een beetje te kunnen verkopen. Zo niet, dan maak ik er vaak een beetje verlies aan.. En dat is natuurlijk wel jammer.

Maken als een baas

En dan komt het maakproces. Goodies maken, illustraties maken voor de quotekaarten, boekenleggers en labels.. Kaarsen maken, kaarsen poetsen.. Eventuele andere items maken, zoals de boekenleggerlinten.

Als het kant en klare goodies zijn of goodies die door andere creatievelingen zijn gemaakt of goodies die ik heb laten drukken, begint het wachtspel. Dit is soms erg frustrerend, omdat het zo nu en dan langer duurt dan je hoopt. Maar het is zoooo tof om uiteindelijk iets in mijn handen te hebben wat ik zelf heb ontworpen. Toen ik een tijdje terug mijn pins binnenkreeg deed ik echt een dansje (en haalde meteen mijn vingers open aan een nietje); ik was zoooo blij met het eindresultaat. Ook dat is soms een enorme gok; wordt het wel zoals het van te voren was bedacht?

AAAAH ALLES MOET NOG NAAR DE DRUKKER.

Ik heb de mazzel dat ik al mijn ontwerpen zelf kan maken. Dit scheelt mij natuurlijk erg veel geld, al kost het me wel tijd (en dat kost ook weer geld). Toch kom ik meer dan eens een beetje in tijdnood. Zo was ik met een andere box vergeten een bestand naar de drukker te sturen, waardoor al het drukwerk vertraging opliep. HELP. Drukwerk is ook lastig, want het wordt pas goedkoop in grotere oplages… Om een voorbeeld te geven… Stel, ik heb een oplage van 50 en betaal 25 euro voor kaarten, dan kost een kaart mij dus 50 cent per box. Fairyloot heeft duizenden boxen, en kunnen bjivoorbeeld 5000 kaarten laten drukken voor nog geen 100 euro. Reken maar uit… Dit is ook precies de reden waarom kleine boxen onmogelijk kunnen opboxen tegen de grote spelers. 

Maar goed.. hoe krijg ik alles drukklaar? Meestal teken ik het en scan ik het later in, om vervolgens digitaal te verwerken. Stiekem horen daar kosten bij die ik eigenlijk niet meetel. Zoals; materiaalkosten, de kosten voor mijn scanner en de kosten voor mijn software. Oei, als ik daar nu aan denk, dan weet ik eigenlijk niet of ik eigenlijk wel wat verdien aan mijn boxen!?

Verkopen als een baas… denk ik?

Terwijl ik dingen bedenk en aan het maken ben, moet ik de box natuurlijk ook aan de man brengen. Socials bijhouden, de mail bijwerken, zo nu en dan reclame maken. Dit vind ik best lastig; het liefst ben ik namelijk fulltime bezig met mijn bedrijfje, maar dat is helaas niet mogelijk. Is jullie nog gouden tips hebben… 🙂

Eén gouden munt, twee gouden munten…

Er zijn zo veel kleine dingen waar ik rekening mee moet houden… Ik ben eens gaan kijken wat er allemaal geld kost, waar ik eigenlijk helemaal niet zo snel bij stil sta… Ook niet bij andere boxen.

Waar moet ik rekening mee houden en doe ik eigenlijk te weinig?

 • BTW! Van de prijs van de box gaat nog BTW af, dus ik hou sowieso al minder over.
 • Verpakkingsmateriaal. Elke doos kost geld.
 • Reserve items in het geval dat er iets kapot gaat.
 • Mijn printer/scanner + inkt
 • Stickers voor de verzendlabels
 • Tape
 • Gas en energie (voor het maken van kaarsen)
 • Software van mijn computer
 • Materiaal en papierkosten
 • Webhostgerelateerde zaken.
 • De verzendkosten van de goodies

Alles kost geld. BOEHOE. Nee hoor, ik doe het graag.

Verzenden

En dan is het tijd om alles in te pakken. Dozen vouwen; bedenken hoe het het beste in de doos past; alle items in de doos doen. Doos dicht. Labels erop.

Verzenddag. De boxen staan klaar. God mag weten hoe ik ze op mijn fiets naar het PostNL punt ga brengen. Hopelijk nemen ze wel zo veel pakketjes aan! Wat als iedereen de box nu stom vindt!? Zomaar wat gedachten op de dag van versturen. Het is altijd een heel geregel, vooral als je geen auto hebt. Alle boxen zijn ingepakt, iedereen die extra items heeft besteld, heeft een zwaardere doos.. Het is klaar om de wereld in te gaan. Super spannend.

Er komt zo veel meer bij een box kijken dan alleen maar wat items bedenken en kopen en in boxen sturen. Het kost serieus tijd en geld om het voor elkaar te krijgen; geld waarvan je niet eens weet of je het allemaal terug gaat verdienen. Maar de toffe reacties en het wel mee bezig zijn is zo leuk, dat ik er absoluut niet mee wil stoppen.

Wil jij een klein bedrijf nu extra steunen? Koop dan een box of andere items, of deel een positieve unboxing. De meeste mensen met dit soort bedrijfjes doen dit allemaal naast hun gewone werk en dat is hard werken!

Tags:

Divider

11 responses to “Wat komt er kijken bij het samenstellen van een box?

 1. Priscilla

  Ik weet nog goed hoe blij ik was met de “Magic is Might” box. Ik vond hem he-le-maal geweldig!
  Ik kreeg hem voor mijn verjaardag. De thee die in de box zat, daar kan ik zelfs nu nog van genieten en dan de geweldige mok <3

  Ik vind het heel leuk dat je hier een bericht over plaatst want zo wordt duidelijk hoeveel werk het is. Ik heb er zelf namelijk nooit zo bij stil gestaan.

 2. Wat een held ben je. Dit moest echt gezegd worden! Ook ik steek er uren en uren werk in, waar niet altijd iets voor terug komt. Toch doe ik het met alle liefde!
  Ik vind het dan ook zeker belangrijk dat mensen inzien dat ook kleine bedrijven waardevolle boxen en items kunnen maken. En dat ze die ook steunen. Door inderdaad iets leuks erover te delen bijvoorbeeld. Dus ik ben het helemaal met je eens!

 3. Wat een held ben je. Dit moest echt gezegd worden! Ook ik steek er uren en uren werk in, waar niet altijd iets voor terug komt. Toch doe ik het met alle liefde!
  Ik vind het dan ook zeker belangrijk dat mensen inzien dat ook kleine bedrijven waardevolle boxen en items kunnen maken. En dat ze die ook steunen. Door inderdaad iets leuks erover te delen bijvoorbeeld. Dus ik ben het helemaal met je eens!

 4. Lisa

  Jeetje, dat is wel een eye-opener! Het is er ook echt wel aan af te zien dat je er zoveel moeite in steekt. Je boxen zijn oprecht heel mooi en zien er professioneel uit. Ik ben ontzettend blij met mijn Magic is might box en alle andere boxen zagen er online ook super uit. Ik heb echt respect dat je het doet en steeds iets origineels weet te verzinnen!

 5. Annette

  Ik ben me er terdege van bewust dat het heel oneerlijk vergelijken is als je elke box afzet tegen bijvoorbeeld Fairyloot. Vooral Nederlandse boekboxen hebben het zwaar te verduren, terwijl ze ook gewoon de markt tegen hebben. Nederlandse boeken zijn nu eenmaal duurder dan Engelse, daar sta je al op achterstand. En dan heb je het inderdaad nog niet over de oplages, waarbij een grotere oplage een lagere kostprijs per item betekent.

  Ik vind zelf dan ook niks leukers dan boxen kopen bij kleinere winkels. Die boxen zijn over het algemeen zo persoonlijk, met zoveel liefde gemaakt en zo bijzonder! Jouw boxen zijn een bijna instant buy (behalve als ik het fandom niet goed ken), Anderwereld is een bijna instant buy en ik heb een aantal kleinere kaarsenwinkeltjes die ik altijd in het oog houd.

  Ik heb zelf ontiegelijk veel respect voor de tijd en moeite die in dit soort boxen gaat zitten! (Daarom betaalde ik ook met liefde de douane kosten voor littleboxofjoy, die elke boekbox volledig persoonlijk samenstelt!) Maar ik vind het heel fijn dat iemand dit opschrijft, zodat hopelijk meer mensen inzien dat het makkelijker gezegd dan gedaan is om dit af te leveren!

 6. Goed dat je het deelt. Het is inderdaad zo dat veel mensen er niet bij stil staan hoeveel werk er in gaat. En geld. Zo lastig als je meer moet bestellen dan je nodig hebt. 🙁

  Ik zou al je boxen en kaarsen willen bestellen maar helaas, dan gaat mijn man steigeren haha. Maar zo af en toe bestel ik eens wat bij jou <3 Zoals je mooie boekenleggers.
  (En ik zie nu dat je een grishaverse box hebt en aaaaaaah….)

 7. Ik denk dat veel mensen er inderdaad niet bij stilstaan hoeveel tijd en geld er in kruipt. Dat merkte ik vroeger ook toen ik wel eens voor vrienden op bestelling wat cupcakes versierde. Als je echt al je materiaalkosten maar ook de verbruikte energie aanrekent dan moet je toch wel iets vragen. Enkel en alleen om uit de kosten te komen en dan heb je uiteraard nog niet eens iets aangerekend voor alle tijd en energie die je er in hebt geïnvesteerd. Zelf bestel ik niet zo snel een verrassingsbox omdat ik altijd wat schrik heb dat de inhoud zou tegenvallen. Maar wat ben ik blij dat ik voor de Magic is Might box een uitzondering heb gemaakt. Die inhoud was echt geweldig! Dat deel ik dan uiteraard ook graag in een blogpost.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.