Wat komt er allemaal kijken bij je eigen webshop?

Geplaatst op 22 november 2019 door Emmy in Letters & Lights / 0 Comments

Op 30 oktober vierde ik het driejarig bestaan van Letters & Lights. Ongelofelijk hoe snel de tijd gaat, want ik kan me nog levendig herinneren dat ik op de fiets zat van mijn werk en bedacht me dat ik meer met mijn onderneming wilde doen. Zon en Maan Illustraties bestaat immers al sinds 2012 en ik heb sindsdien fantastische tekeningen mogen maken voor bedrijven en particulieren. Ik wilde echter heel graag meer met boeken doen en ook meer dingen zelf maken. Binnen een dag wist ik wat ik wilde en overlegde ik samen met mijn man wat mijn mogelijkheden waren.

Er komt immers meer bij kijken dan eventjes wat producten maken en deze in een webshop knallen. Ik wilde geen Etsy shop, want ondanks dat je dan internationaal goed te vinden bent, ben ik het niet eens met hun hoge kosten én had ik geen zin in extra administratie omdat ik naar het buitenland zou versturen. Ik zat een tijdlang met mijn handen in het haar hoe ik mijn producten moest gaan prijzen, wat een gezonde marge zou zijn en hoeveel producten ik dan minimaal moest verkopen om mijn investering terug te krijgen. Ik begon klein, maar al snel maakte ik mijn eigen webshop. En toen pas drong het tot me door hoeveel werk het is!

De producten maken is immers één ding, ik moet ook labels laten drukken, voldoende grondstoffen, geuren en blikjes op voorraad hebben… En vooral constant inspelen op de behoefte van de klant. Dit is lastig en ik heb meer dan eens geïnvesteerd in producten die teveel tijd of geld kostten, of die helemaal niet bleken te lopen. Het risico van het vak, natuurlijk! Ik sta achter al mijn producten en heb ze met liefde gemaakt. Een eigen webshop is vallen en opstaan om vervolgens weer voor te gaan.

Nog steeds vind ik het heerlijk om te doen. Ik heb superfijne samenwerkingen gehad, fantastische events mogen draaien en heel veel tevreden klanten blij mogen maken. Daar geniet ik van. Intens. Zelfs nu mijn zwangerschapsverlof eraan komt, weet ik zeker dat ik het toch ga missen om nieuwe producten te maken.

Gaat de webshop in die periode dan dicht? Nee. Ik blijf open, omdat mijn man me kan helpen met verzenden. Ik maak echter even geen nieuwe producten meer en kan even geen samenwerkingen meer aangaan. Dit geeft me echter wel weer heel veel tijd om na te denken over nieuwe items… Mij kennende kan ik toch niet helemaal stil zitten! Zelfs nu nog, terwijl ik al flink op de rem sta ben ik bezig met nieuwigheden die mijn bedrijf tot een hoger level kunnen tillen. Zo heb ik onlangs EINDELIJK bedankkaartjes laten drukken bij drukwerknodig.nl. Het formaat is handig en ik ben dol op kraftpapier. Daarnaast zijn ze lekker stevig en is de kwaliteit hoog.

Ik vind ze heel erg schattig geworden en ik hoop dat ik zo een persoonlijke toets kan aanbrengen aan elk pakketje. Tuurlijk, dit zijn extra kosten (verpakkingsmateriaal is duuuuuur), maar het is het waard.

Natuurlijk heb ik dromen voor de toekomst. Zo hoop ik ooit een eigen verjaardagskalender toe te kunnen in de shop en is een schoolagenda al jaren mijn grote droom. Ik wil notitieboekjes toevoegen, voorzien van een leuke kaft. Of misschien zelfs een boek laten drukken met leuke reading challenges, review mogelijkheden of andere creatieve uitspattingen. Wellicht dat die dromen ooit eens uit kunnen komen! Voor nu gaan we ons in 2020 maar eens focussen op onze baby en Supernerd (juni 2020, jongens… JUNI!)

Een webshop draaien is veel werk, vooral als je alle producten zelf moet maken. Ik zou echter niets anders meer willen: Letters & Lights is een heel fijn onderdeel van mijn leven en ik ben er trots op wat ik al heb mogen bereiken.

Tags: , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.