Wat je doet met passie, doe je goed!

Geplaatst op 17 oktober 2011 door Emmy in Column / 0 Comments

Ik vroeg op facebook en twitter wat rond naar mensen die graag een gastblog zouden willen schrijven voor deze blog en meteen was daar Muireann van Happiness is a state of mind. Zij schreef deze interessante blog over passie hebben voor dingen in het leven! Dus lees lekker mee en geniet!
Op de televisie was er ‘So you think you can dance’. Af en toe vind ik het leuk om naar te kijken. Ik zapte en besloot om te even te kijken. Dansers en danseressen komen het podium op en doen hun ding. Soms verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Andere keren heb ik zin om weg te zappen.
Je haalt ze er zo uit: die mannen en vrouwen die er met passie staan. Het zijn niet de grootste talenten, maar ik geef ze de meeste kans om ergens te komen in hun leven met datgene wat ze werkelijk graag doen. Het gaat hen vaak ook helemaal niet over ‘het ver schoppen’. Neen, het gaat hen over ‘datgene doen wat ze graag doen’. Daarvoor offeren ze graag een job en soms ‘een leven’ voor op.
Ze was zestien toen ik haar leerde kennen. Ze leek wel het cliché van een populaire puber. Ze had een hele vriendenkring, een liefje, haalde goede punten op school en kreeg van zowat iedereen alles gedaan. Ze speelde sinds haar zesde viool en had tijdens haar muziekschool ook leren zingen. Op haar twaalfde was ze er zelfs professionele lessen voor gaan volgen. Als ze zong, leefde ze. Er was helemaal niets vreemds aan tot haar zanglerares haar sopraan leerde zingen en haar met de opera in contact bracht. Het was alsof een nieuwe wereld voor haar open ging, vertelde ze. Ze had sindsdien maar een doel voor ogen: Aïda van Verdi kunnen zingen. Ze leerde tal van opera’s zingen en ging er helemaal in op. Haar vriendje vond het niets en zocht iemand met een hippere hobby. Haar vrienden lieten haar niet vallen, maar vonden het vreemd dat ze geen les voorbij liet gaan en haar vaste oefentijden niet wilde onderbreken. Er werd wel eens gezegd dat ze haar ‘leven opofferde’ om zich volledig te kunnen geven voor de opera.
“Ze offeren hun leven op voor hun passie” is een veelgehoorde uitspraak wanneer mensen een keuze maken. Vaak is die keuze iets wat de grote meerderheid niet zou kiezen. Vrienden, een lief, een huis, kinderen,… dat is voor velen nog begrijpbaar. Maar kiezen voor iets als zingen, dansen, schilderen, schrijven, noem maar op, lijkt voor velen ‘het opgeven van je leven’. In mijn opinie geven die mensen hun leven niet op en is dit een uitspraak van mensen die geen diepgaande passie kennen of ze gewoon negeren. Volgens mij leven deze mensen hun leven niet bewust of kiezen ze voor datgene wat zo voor de hand ligt, omdat het nu eenmaal voor de hand ligt.
Een passie geeft betekenis aan je leven, het is je leven. Je leven offer je dus zeker niet op. Wat ook je passie is je doet het en doet het met liefde. Je geeft alles aan dat ene. Al het andere is minder interessant. Passie is leven! Passie is een bezield leven.

Tags:

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.