Wat is nou magie?

Geplaatst op 7 oktober 2012 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

Nu heb ik gisteren natuurlijk mooi een betoog geplaatst over onze houding tegenover witte en zwarte magie, maar misschien is het dan wel zo handig (en leuk) om het eens te hebben wat ik nou onder magie versta.

Op wikipedia staat het volgende: Magie of toverij is de vermeende kunst van het manipuleren van de werkelijkheid vanuit de gedachte dat men in contact kan treden met het bovennatuurlijke door middel van rituelen en bezweringen.

In principe hebben ze daar gelijk in hoor, maar het woord manipuleren vind ik hierin te negatief overkomen.

Magie is niet manipuleren, magie is in een richting sturen. Of het daadwerkelijk gebeurd is altijd een ander verhaal. Ik geloof dat magie volledig via de krachten van gedachten gaat en een hogere manier van wensen is. Het is gericht wensen, waarbij je rekening houdt met een aantal factoren zoals oorzaak en gevolg.

Magie is al eeuwen oud. Vele oude culturen hielden zich al bezig met rituelen en bezweringen om dingen voor elkaar te krijgen. Zo riepen ze goden of godinnen aan om deze te eren of tevreden te stellen, zodat het lot hen gunstig zou zijn. In de samenleving hadden ze een aantal mensen die toegang hadden tot die magische kennis en rituele macht. Men studeerde jaren en moest volledig toegewijd zijn aan de studie. Nu is dat wel anders en heeft iedereen de mogelijkheid om magie te beoefenen. Boekhandels staan vol spreukenboeken met kant-en-klare bezweringen en toverspreuken, die, zeker door tieners, veelvuldig gebruikt worden. Je weet immers nooit.

Zeker in de wicca en andere paganistische stromingen, vind men dat er bepaalde regels aan magie verbonden zijn. Zo mag je alles doen, zolang je maar niemand kwaad doet. En moet je er rekening mee houden dat alles wat je stuurt, je in drievoud terug krijgt.  Om de resultaten optimaal te maken, wordt er deskundig gekeken naar wat de juiste tijd zou zijn voor de spreuk. Met volle maan? Of juist bij wassende maan? In september of juist in maart. Elk seizoen en elke maanfase heeft zo zijn eigen kenmerken die de energie van het ritueel zou kunnen beïnvloeden.

Nou kan ik niet echt zeggen dat ik veel rituelen heb meegemaakt, dus eigenlijk mag ik misschien niks zeggen; maar ik denk niet dat het heeeeeel erg veel uitmaakt of je een spreuk nou op maandag doet of dinsdag. Waarom? Omdat ik denk dat je de juiste sfeer en energie zelf kan creëren. Nu houdt ik altijd wel een beetje rekening met de jaarfeesten, maar als ik de nood voel een ritueel uit te voeren, kijk ik zelf naar wanneer het voor mij goed voelt om te doen.  Ik ben nu eenmaal iemand die heel erg op gevoel werkt, dus dat is misschien wel iets wat goed bij mij voelt.

Dit baseer ik op de tijd waarin ik nog wel eens een klein ritueel deed. Dat kon over vanalles zijn en ik zocht dan verwoed de juiste kleur kaarsen bij elkaar en hoopte dat de wierook die ik koos de juiste was. Op een gegeven moment dacht ik: waar ben ik mee bezig!? Ik voel me zo opgejaagd, zo volgens het boekje! Dat wil ik niet! Als ik het met die ene geur wierook wil doen, dan doe ik dat, ongeacht wat de boekjes daarover zeggen.

Op dat punt zette ik een dikke punt achter rituelen volgens het boekje en gebruikte ik een tijdlang helemaal niks anders dan de kracht van visualisatie en gedachten. Dit zorgde ervoor dat ik meer in mezelf kwam. Nu ben ik langzaam weer op het punt dat ik bewust hulpmiddelen pak, maar dan degene die voor mijn gevoel bij het doel kloppen. Ik sta er meer bij stil en volg mijn intuitie. De combinatie daarvan maakt het veel sterker en ik denk dat die tijd van visualisatie het mogelijk maakt voor mij om dingen beter te plaatsen.

Magie komt immers uit jezelf en niet uit een boekje. Als jij graag van te voren een lijstje maakt van wat je wilt en hoe je het aanpakt, vooral doen! Iedereen heeft zijn of haar eigen manier. Ik doe het zo, maar misschien is jou eigen manier heel veel beter voor jou!

Terug naar wat ik dan als magie zie. Magie is een energiestroom, gecreëerd… nee misschien niet zo, maar gevormd uit wensen en de kracht van gedachten. Gevormd uit de gedachten van één iemand of juist van een groep. Het is als een soort stroom die het universum in gaat en uiteindelijk terug bij je komt, met of zonder zichtbaar resultaten. Soms lijkt het alsof je maar niet krijgt waar je voor gewenst hebt, maar soms uit het zich juist op een heel andere manier. Soms misschien wel negatief. Een voorbeeld.

Stel, je wilt een eigen spirituele winkeltje openen, maar durft niet zo goed en vraagt tijdens een ritueel om een antwoord. Moet je het doen of niet?! Een eigen winkeltje starten is immers duur en wat vind je omgeving er van? Je vraagt je gidsen om raad en wil graag dat ze laten zien wat het juiste antwoord is.

Uiteindelijk duurt het maar en droom je verder. Maar er lijkt maar geen antwoord te komen. En dan, wordt je opeens ontslagen op je werk of zie je opeens een bordje bij dat ene winkelpand dat het te huur staat. Dat zijn de resultaten die je ook kan zien. Magie is namelijk niet zo dat het je hapklaar wordt gegeven. Er worden je kansen gegeven, kleine openingen waarop jij kan inspringen, zodat je er zelf voor kan gaan.

Veel mensen verwachten altijd heel veel als je het woord ‘magie’ noemt, maar het zijn kleine subtiele dingen. Kleine dingetjes waarvoor je je open moet stellen wil je ze opvangen. Magie gaat over open staan en zien welke magie de wereld al heeft. Magie is energie, net als al het andere in de wereld.

Tags: , , , ,

Divider

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.