Dit was mijn 2016 in boeken

Geplaatst op 8 januari 2017 door Emmy in Persoonlijk / 16 Comments

We zitten al een week in 2017 en ik heb genoten van een fijn weekje blog vrij, waarin ik wel aan mijn blog gewerkt heb, maar geen stress hoefde te ervaren om voldoende content te genereren. Die content ligt al lekker klaar voor komende tijd! Hebben jullie mijn blog gemist?

Vandaag ga ik weer terugblikken naar het vorige jaar en wel naar de statistieken van mijn afgelopen leesjaar. Ik heb mijn goodreads challenge van 250 gehaald en jullie hebben mijn plannen voor 2017 ook al kunnen lezen.

Elk jaar maakt goodreads een mooi overzicht waarbij je kunt terugzien hoe jouw leesjaar was. Alle voorgaande jaren zijn ook gewoon te zien, dus dan kan je leuk vergelijken. Zo nu en dan ben ik dol op lijstjes, dus ik neem je graag mee!

Hoeveel ik las

Volgens Goodreads las ik 254 boeken, wat goed is voor 76.270 pagina’s. In werkelijkheid heb ik 267 boeken gelezen, omdat ik een aantal boeken opnieuw gelezen heb. Bijvoorbeeld voor de leesclub, of omdat het boek ook nog in het Nederlands is verschenen, terwijl ik het al eerder in het Engels las.

Helaas is goodreads nog niet zo gemakkelijk met rereads, dus houd ik mijn gelezen boeken ook nog braaf bij in een notitieboekje (dit doe ik al sinds 2012). Komend jaar ga ik ook Het Boekendagboek bijhouden.

De dikke en de dunne

Ik lees veel fantasy en dit zijn vaak dikke boeken, toch was het gemiddelde boek maar 311 pagina’s. Dit is minder dan voorgaande jaren: 392 (2012), 358 (2013), 349 (2014) en 321 (2015).Β  Als ik dit schrijf (op 4 januari), heb ik er al weer bijna 1000 pagina’s opzitten. Het dikste boek van 2016 was De Verre Kust, het derde deel van de reiziger serie. In 2017 wil ik deel 4 en 5 ook gaan lezen. Het dunste boekje was een kinderboekje van Frozen.

Het populairste boek dat ik las was De Alchemist. Dit boek heb ik opnieuw gelezen en ik kon hem nog toevoegen! Bijna 2 miljoen gebruikers op Goodreads lazen dit boek ook. Slecht 1 persoon las het prentenboek Hiep Hiep Haas! Niet zo gek, want dit boek heb ik zelf toegevoegd. Als Goodreads Librarian doe ik dit geregeld.

Gemiddeld kregen de boeken een 3,7 van mij dit jaar. Hetzelfde gemiddelde als in 2015. Daarvoor lag mijn gemiddelde hoger, een 3,8.

Dit zijn alle boeken die ik las in 2016 en welke waardering ik het boek op goodreads gaf. Vrijwel elk boek heb ik afgelopen jaar ook gerecenseerd.

Ik las in 2016 minder boeken dan in 2015, maar nog altijd meer dan in 2014.

Ik las daarentegen wel minder pagina’s. Al zijn natuurlijk niet alle boeken meegeteld, vanwege het herlezen.

Ik hoop dat ik in 2017 weer net zo’n inspirerend leesjaar als in 2016 mag hebben.

Hoeveel boeken heb jij in 2016 gelezen?

Tags: ,

Divider

16 responses to “Dit was mijn 2016 in boeken

 1. Gaaf overzicht zo zeg!! Jouw cijfers haal ik bij lange na niet hihi..

  Ik las er in totaal 151, volgens goodreads wat minder ivm re-reads en zat bij Goodreads op de 45.000 pagina’s hiermee. Mijn gemiddelde rating was 4,0. Dikste boek was Lady Midnight en dunste boek was Gonna catch pikachu.

 2. Mooie cijfers! Ik geraakte maar aan 46 boeken, maar ik weet dat dat ook ligt aan het feit dat ik nu naar het werk fiets ipv dat ik met de trein ga. En komend jaar wordt het er niet beter op met een kleintje erbij.
  Ik ben alvast niet slecht gestart dit jaar aangezien ik nu in boek 4 bezig ben πŸ™‚

 3. Fijne cijfers! Ik houd ook van lijstjes. Zelf las ik op de valreep 74 boeken waar ik heel happy mee ben want tijdens mijn zwangerschap las ik nauwelijks zoveel pagina’s in totaal ? Dit jaar zet ik in op 100 boeken.

 4. Wow 267 boeken! Ik vond 113 (inclusief rereads) al veel XD mijn doel voor komend jaar is 80 boeken, want ik heb wel gemerkt dat het lezen naast een fulltime baan soms wat lastig is. En ik heb liever dat ik mijn reading challenge ruimschoots haal dan dat ik heel het jaar zit te stressen πŸ˜‰

 5. Sandy van der Kolk

  Mijn hemel wat heb jij een hoop boeken gelezen!!!! En wat leuk zo’n overzicht!! Ik ga mezelf geen leesdoelen stellen, alleen heb ik met mezelf afgesproken dat ik een boek maximaal 100 pagina’s geef om me echt te pakken en anders mag ik ‘m echt wegleggen van mezelf. Ook al heb ik het boek gekregen. Weer wat anders als je aan een leesclub meedoet want dan verplicht ik mezelf om ‘m helemaal uit te lezen, hoe tenenkrommend hij ook is. Ik ga het dit jaar wel voor het eerst bijhouden welke ik gelezen heb, gewoon voor de leuk πŸ™‚

 6. Ik vind deze overzichtjes altijd zo leuk om van iedereen te zien! Echt heel leuk dat Goodreads dit doet aan het einde van het jaar. Ik las dit jaar 64 boeken en iets meer dan 20.000 pagina’s, waar ikzelf erg tevreden ben, maar toch heb ik mijn reading challenge voor dit jaar op 70 boeken gezet voor dat extra stukje uitdaging!

 7. Een vriendin van me kwam met een geniaal idee. Als je een re-read doet, moet je je editie aanpassen op Goodreads. Als je dit doet maakt Goodreads een duplicate aan, en staat het boek twee keer op je plank. Op die manier telt hij Rereads wel mee! (Echt mijn mind was blown)

 8. Net als jij hou ik mijn gelezen boeken ook in een schriftje bij en bij het aanmaken van deze lijstjes leg ik beide echt naast elkaar. Bij rereads pas ik de datum aan. Op die manier zitten ze er steeds bij in het meest recente jaar en kloppen die gegevens dus alleszins al wel. Ik las vorig jaar 140 boeken en ben nu alvast benieuwd hoeveel het er dit jaar zullen worden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.