Wanneer je dromen even in de ijskast moet zetten: ik heb pcos

Geplaatst op 12 mei 2018 door Emmy in Persoonlijk / 102 Comments

Vandaag deel ik een iets andere blogpost dan normaal met jullie. Geen boeken, maar iets persoonlijks waar ik dit komende jaar vooral mee bezig ga zijn. Fysiek en mentaal. In deze blogpost wil ik jullie een beetje vertellen hoe en wat…

Ik heb altijd al moeder willen worden. Dus toen wij besloten dat de tijd rijp was, zat ik nog heel naïef in de veronderstelling dat je stopt met de pil en dat het binnen een paar maanden raak is… Was dat eens even een teleurstelling!

We zijn nu meer dan twee jaar verder en nu weet ik dondersgoed dat zwanger worden niet zo vanzelfsprekend is als je denkt, wanneer je jong bent. Voor ongeveer 1/6 van de vrouwen tenminste. Helaas ben ik er daar een van.

Al een hele tijd liep ik met het idee om deze blogpost te schrijven, maar ik wilde eerst de boel een beetje verwerken en daarna een tijdje met het traject bezig zijn waar ik ondanks mee ben begonnen. Dit is immers iets wat in mijn leven en minstens het komende jaar zal blijven spelen, en er toch naar buiten moet. Iets wat misschien ook wel invloed zal hebben op mijn blog, vanwege het intensieve karakter. Afgelopen maandag heb ik namelijk – ondanks dat ik al met een speciaal onderzoek meeloop – definitief te horen gekregen welke aandoening ik heb.

Was dit een verrassing? Nee. Het was eigenlijk al voor 99% zeker en ik voelde me ook niet rot toen ik het hoorde. Die klap heb ik al eerder een beetje kunnen verwerken. Ik ben wel dankbaar dat er nu meer onderzoek gedaan gaat worden, maar voor ik echt in het we-gaan-je-helpen-een-kindje-te-krijgen-traject terecht kom, moet ik aan andere zaken werken. Bijvoorbeeld mijn gewicht.

PCOS

Vorig jaar is er bij mij PCOS geconstateerd en afgelopen week is het definitief bevestigd. Heel kort samengevat betekent dit dat je teveel eiblaasjes op je eierstokken hebt, wat komt door een disbalans in je hormonen. Hierdoor is er minder kans op een rijp eitje en/of een eisprong, waardoor het natuurlijk erg lastig is om zwanger te worden. Het is gelukkig prima te behandelen, maar in het ziekenhuis moet je onder een bepaald BMI zitten willen ze je helpen. Als je me wel eens ontmoet hebt, dan weet je dat ik een dikkerd ben. Ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat ik dus nog niet in aanraking kom voor deze hulp.

Een diëtiste volgde, meerdere onderzoeken volgde, ik werd ook nog aangemeld voor het lifestyle programma in het ziekenhuis voor wat extra begeleiding. Maar je moet het toch zelf doen. Fysiek vond ik dat zwaar, maar emotioneel misschien nog erger. Het heeft echt een paar weken geduurd voordat ik uit het ‘ze zullen me niet helpen, misschien krijg ik wel nooit een kindje’-dal ben geklommen. Ondertussen sta ik er positiever in: ik ga hiervoor. Ik ga mijn droom waarmaken. Ik kan dan ook oprecht blij zijn voor mensen in mijn omgeving die zwanger zijn; omdat ik me nu realiseer dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Het is een wondertje.

Maar goed. Mijn verpleegkundige kwam met een folder aanzetten; een speciaal onderzoeksprogramma in Rotterdam, speciaal gericht op vrouwen met PCOS. Ik besloot me meteen aan te melden en ging opnieuw het onderzoekstraject in. Vandaar dat je op instastories misschien wel wat Erasmus MC afbeeldingen langs hebt zien komen. Gelukkig wist ik nu meer wat ik kon verwachten van de onderzoeken. Binnenkort moet ik weer langs, voor een suikertest dit keer, want een van de gevolgen van PCOS is dat je vaak een hoger insulinegehalte hebt en eerder suikerziekte kunt krijgen. Dat gaan we binnenkort checken. Feest. Maar het is voor het goede doel.

Niet veel later – zelfs voor ik überhaupt de uitslagen van de onderzoeken had ontvangen – kreeg ik een uitnodiging om een intake voor het programma te komen doen! Zo blij! Niet alleen omdat ik nu met veel meer begeleiding geholpen zal worden (ook op emotioneel vlak en met beweging), maar ook omdat ik nu het gevoel heb dat ik alle handvaten aangrijp om mijn droom waar te maken.

Het programma

Het is intensief, elke week moet ik naar Rotterdam (dikke boeken lezen, elke maandag!), waar we sporten en begeleiding krijgen van een dietiste en een psychologie. Hoe en wat, dat zal ik jullie besparen, maar het is fijn. Zwaar, maar fijn. Mijn groep is ook erg prettig; we hadden meteen een klik en we steunen elkaar meteen. We hebben immers dezelfde dromen!

We krijgen huiswerk, thuisoefeningen en gaan vooral aan de slag om ons leefpatroon gezonder te maken, waardoor je op een gezond BMI komt waarbij het ziekenhuis je wel zal helpen, maar ook om de rest van je leven profijt van te hebben. Dat klinkt goed, toch? Ik ben er heel blij mee dat ik in aanraking kom met dit onderzoek.

Maar ik zal niet liegen; het is zwaar om dromen in de ijskast te moeten zetten. Dat er zo’n enorme hobbel voor je ligt. Het kost me behoorlijk wat energie om dit een plek te kunnen geven en ook om dit natuurlijk aan te pakken….

Ik weet niet zo goed hoe ik dit moet afronden, dus ik laat het hier maar bij. Ik ga er gewoon lekker tegenaan. Meer sporten, beter eten, stapje voor stapje (ik ben al meer dan 10kg afgevallen sinds ik in januari bij de diëtiste loop, hoezee!) en dan komen we er hopelijk wel. Gewoon, met een beetje extra hulp.

Bedankt voor het lezen. Love jullie.

Tags: ,

Divider

102 responses to “Wanneer je dromen even in de ijskast moet zetten: ik heb pcos

 1. Wat ontzettend naar om te horen, Emmy 🙁 Wel echt supergoed van je dat je toch positief blijft en dat je in een paar maanden al 10 kg bent kwijtgeraakt. Heel veel liefs en succes de komende tijd!

 2. Anneke

  Ach lieve Emmy, wat knap dat je dit met ons deelt. Ik vind je echt zo positief en ik hoop dat jullie wondertje snel mag komen.

 3. Knuffel. Knap dat je dit met ons deelt en dat je al zoveel bent afgevallen. Knap dat je ook andere stappen durft te zetten.

  Het is heel moeilijk maar er is echt wel licht aan het einde van de tunnel. Mijn vriendin kon ook niet gelijk kinderen krijgen vanwege iets anders maar heeft nu een tweeling. En een jeugdvriend probeerde met zijn vriendin al meer dan 5 jaar en hebben nu ook een kindje. Het kan. Heb hoop. <3

  Ik wens je veel succes en sterkte (want makkelijk is het niet). Ik weet dat we elkaar niet echt kennen en dat je met veel andere mensen het vast kan delen, maar ik wilde toch zeggen dat de deur altijd open staat als je het kwijt moet. Ik vind je een mooie, sterke vrouw en zie je graag op mijn feed en wil je dan ook graag steunen.

 4. Annette

  Wow! Wat een heftig verhaal! Ik geloof erin dat het je allemaal gaat lukken! Je kan het! En als het een keer minder gaat, bied ik met alle liefde een luisterend oor!

 5. Wat een heftig verhaal! Ik vind het erg knap van je dat je dit deelt. Ik wens je ontzettend veel succes en geluk toe. Blijf positief en ik hoop dat je droom uit mag komen.
  We kennen elkaar dan misschien niet, maar ik wil je wel laten weten dat ik met je mee leef.
  Liefs, Manon

 6. Do

  Aw, wat een heftig verhaal Emmy! Heel veel succes en sterkte de komende tijd, you can do this <3 <3 Heel knap dat je zo goed bezig bent en dit met je lezers deelt! Heel veel liefs. x

 7. Ik wist al van je situatie maar ik vind het echt super dapper dat je dit deeld met je volgers! Lieve Emmy je weet dat ik er ben voor je en heel veel succes met dit traject. Ik weet dat je het kan want je bent een topper!

 8. Aww Emmy, wat zwaar dat je dit zo moet meemaken … maar inderdaad: het is een hobbel in de weg en geen stopbord! 🙂 Je bent er alleszins vroeg genoeg bij naar leeftijd toe, dus je geraakt er wel! ? Superknap ook dat je al 10+kg kwijt bent ?

 9. Lieve Emmy, ik vermoed wat je doormaakt. Het is niet eenvoudig om je droom even te moeten uitstellen, maar je werkt eraan. Dat is al een stap in de goeie richting. Geef niet op. Ik heb endometriose en toch heb ik 3 kinderen kunnen krijgen met telkens een ingreep ervoor. Ik ben heel dankbaar voor die wondertjes. Dus doe zo voort. En proficiat met je gewichtsverlies. Yes, you can! Veel liefs en ik blijf je volgen
  Danielle

 10. Mandy

  Ik snap hoe het is om dromen te onderbreken of in de koelkast te zetten.
  Maar ik heb gemerkt dat gezondheid altijd eerst komt!.
  Ik vind het echt kanp dat je de stappen onderneemt en al zoveel bent afgevallen ^^.
  Ik hoop dat het allemaal gaat lukkrn en dat je syraks een kindje kan krijgen 🙂

 11. Priscilla

  Lieve Emmy,
  wat ontzettend knap van je dat dit zo deelt met iedereen. Ik heb veel bewondering voor je. Wat knap dat je al zo veel bent afgevallen.
  Ik weet zeker dat het je gaat lukken en ik hoop dat je een kindje gaat krijgen.
  Veel sterkte lieverd ?

 12. Desiree

  Wat knap dat je dit deel! En wat knap dat je er zo positief in staat. Dat is het allerbelangrijkste. Ik hoop voor je dat het allemaal gaat lukken en je de doelen behaalt die je voor jezelf neerzet. Ik gun je van harte een kindje en ik weet zeker dat je een geweldige moeder zou zijn.

 13. Mariska

  Ik wens je echt alle succes en sterke van de wereld toe! Ik hoop en duim dat je/jullie droom (uiteindelijk) uit mag komen!!

 14. Kim

  Lieve Emmy, wat een heftig verhaal! Ik vind het zo erg dat je dit moet meemaken. Maar kop op, you can do this ;-). Zeker met de steun van je familie, vrienden, medebloggers en volgers! Heel veel succes! XXX Kim

 15. Je wist al dat ik je superknap vindt. Dat doorzettingsvermogen van jou is echt mega. Ik ben trots op je. Jij kan dit.
  En je weet dat je altijd mag appen 😉
  Dikke kus en knuffels

 16. Veelsterkte

  Lieve Emmy,
  Dank je dat je dit met jouw volgers hebt gedeeld. Ik vind je zo dapper! Tien kilo afvallen in zo’n korte tijd is trouwens waanzinnig knap. Ik kan mij goed voorstellen dat het voelt als nog langer moeten wachten. Ik wens jou en jouw man heel veel kracht toe en hoop echt dat jullie droom mag uitkomen.
  Nb: wellicht helpt jullie verhaal ook anderen.

 17. Heftig is het inderdaad. Je krijgt ooit echt je kindje wel. Begrijp je helemaal daarin.
  ik en m’n partner hebben ons kinderwens ook op laag pitje staan in verband met zijn depressie en Burn out.

  Heb geduld en je droom wordt echt werkelijkheid. Topper dat je bent dat je al 10 kilo bent afgevallen. Je komt er wel.

 18. Leanna

  Jeetje Emmy, wat een klap zeg. Dat lijkt me heel naar om te horen… maar ik heb er alle vertrouwen in dat jij hier goed doorheen gaat komen! En mooi dat je het deelt op je blog. Ik haalde zelf veel kracht uit het online delen van mijn ziekenhuisperiode, ik hoop dat dat ook voo jou geldt. Succes!

 19. Ach lieverd,wat heftig. Die emotionele rollercoaster ken ik, ik ben ook een van die vrouwen die er ontzettend veel voor heeft moeten doen tot aan ICSI toe. Positiviteit heeft mij ook altijd geholpen. En ik heb altijd het doel voor ogen gehouden, waar ik het voor deed. Als je eens wil sparren, gillen of van je af wilt praten, ik ben er voor je. Sterkte, lieve Emmy. Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt <3

 20. Dieuwke

  Ooo lieve Emmy wat schrik ik hiervan!
  Ik weet nog zo goed hoe je vertelde dat je na je afstuderen ook zo graag een kindje wilde.
  Ik gun je zo je eigen ‘Lily’.
  Wat knap dat je dit deelt! Ook een deel van het accepteer en vecht proces. Heel veel sterkte de komende tijd xxx

 21. Faye

  Oh arme emmy ik moest huilen van het feit dat zo’n geweldige vrouw als jij niet meteen kinderen kan krijgen! Zwangerschap is inderdaad een wonder wat heel veel mensen niet lijken te begrijpen! Je bent goed bezig voor je droom en ik weet 1000% zeker dat het je gaat lukken. JE KAN DIT. Ik geloof in je. En even tussen ons, je wordt echt de beste moeder ooit!!

 22. Kirsten

  Ik werd hier wel een beetje stil van moet ik zeggen. Wat heftig zeg! Ik ken je dan we niet persoonlijk maar ik wil je wel veel sterkte wensen in de tijd die komen gaat! Je lijkt mij een sterk persoon dus ik weet zeker dat het je gaat lukken.

 23. Ik vind het echt heel erg knap dat je dit deelt en vooral dat je ondanks alles zo positief blijft. Daar heb ik echt heel erg veel bewondering voor! Heel veel sterkte de komende tijd Emmy!

 24. Wauw, Emmy.. Wat een heftig verhaal! Ik hoop dat het je allemaal lukt en dat je straks de hulp krijgt die je nodig hebt. Heel veel sterkte & ik geloof in je!

 25. Gaia

  Wow Emmy, wat een heftig verhaal! Wat balen voor je dat je POCS hebt. Heel veel succes met afvallen, het is fijn dat je daar hulp bij hebt en het is heel knap dat je al 10 kilo kwijt bent. Heel veel sterkte, je kunt het! Het is lastig om je dromen te moeten pauzeren. Ik hoop dat jullie over een poosje een nieuw kindje mogen verwelkomen! Ik denk aan je.

 26. Chardonay

  Ik reageer niet veel op blogs, maar nu wilde ik wel even reageren. Wauw Emmy! Ik heb er wel alle vertrouwen in dat dit goed gaat komen voor je. Ik denk dat als de tijd rijp is, jij ook een geweldig kindje gaat krijgen en je een goede moeder zult zijn. Heel veel succes en het ga zo door!

 27. Marjolijn

  Wat heftig Emmy! Wat een lang traject ga je in… Maar zoals je zelf ook zegt, het is voor het goede doel! En het lukken; goede mensen overkomt vaak goede dingen 😉

 28. Conny Schelvis

  Lieve Emmy,
  Wat een heftig verhaal meid. Heel veel succes en sterkte voor jullie beiden in de komende tijd !

 29. Sylvia

  Lieve Emmy,
  Ik hoop voor jullie dat de droom van een eigen wondertje mag uitkomen en wens je heel veel succes met het lange traject dat voor je ligt met hopelijk een prachtig lichtje aan het einde!
  Liefs Sylvia

 30. Medusa bren

  Jeetje meiss, wat ongelooflijk naar. En wat heb jij een geweldige positieve kijk erop, dat is altijd goed natuurlijk. Het is idd erg rot als je je dromen een tijd op hold moet zetten. Toch heb ik er alle vertrouwen in dat dit je gaat lukken en dat jullie in de toekomst een kleine op de wereld gaan zetten. Lieve emmy, heel veel sterkte, kracht, liefde en alles wat je nodig hebt gewenst. Knufffff xxxxx

 31. Lieve Emmy, wat rot voor je dat je hiermee moet dealen, maar ook zo knap dat je het zo beschrijft en dat je hebt besloten er helemaal voor te gaan! Ik gun je met heel mijn hart dat het lukt en dat het allemaal helemaal goed komt, op wat voor manier dan ook. Heel veel sterkte in ieder geval, en zorg goed voor jezelf! Mocht je ooit zin hebben om te komen kletsen of theeleuten (ik woon in Rotterdam) dan weet je me te vinden 🙂

 32. Ik vind het zo verdrietig dat zo’n fantastisch mens als jij dit mee moet maken. Heel knap hoe je je sterk houdt, maar wanneer je even moet praten met iemand bij wie het moederschap ook niet vanzelf aan kwam waaien dan mag je me altijd appen ?

 33. Emmy, wat heftig zeg! Maar wat fijn dat je in het programma andere vrouwen om je heen hebt waar je dit mee kan delen. Ik hoop dat alles voorspoedig gaat met de leefstijlaanpassingen. En dat je het wonder van zwangerschap en moederschap daarna mag ervaren. Dikke knuffel vanaf hier!

 34. Elly

  Lieve Emmy, wat een heftig verhaal! Maar stoer en krachtig dat je dit deelt. Met jouw altijd positieve instelling ga je er weer helemaal voor. En ik weet zeker dat het je gaat lukken. Dat je al 10 kg bent kwijtgeraakt is daarvoor al het eerste bewijs. Chapeau, lieve Emmy. Ik wens je doorzettingsvermogen, energie, positiviteit, geluk en vooral veel succes, met het gewenste resultaat als bekroning. Liefs, Elly

 35. Yasmi

  Ohh Emmy wat enorm moeilijk en wat stoer dat je dit zo deelt. Ik vind het super knap hoe je hier in staat en dat je zo aan jezelf werkt om je droom werkelijkheid te maken.

  Alle liefde en hoop dat jullie ook zo’n prachtig wondertje mogen krijgen! Ik ken uit mijn eigen zwangerschap een aantal meiden die in soortgelijke situaties zaten en nu allemaal een prachtig kindje hebben. Hou de moed vast, jij kunt dit!!

 36. Hey Emmy, wat heftig dat je je kinderwens op deze manier even in de wacht moet plaatsen. Ik vind het super knap dat je er ten volste voor gaat en dat je nu al 10 kilo afgevallen bent sinds januari. Daar kan ik alleen maar bewondering voor hebben! Ik hoop dat de rest van het afvallen net zo voorspoedig gaat en dat je daarna geholpen kunt worden in het ziekenhuis. Heel veel sterkte de komende tijd en weet dat er heel veel mensen met je meeleven! Als ik al die reacties hier zo zie gaan er heel veel mensen voor de toekomst van jullie gezinnetje duimen.

 37. Lej Buss

  Ik reageer amper op blogposts maar hier wil ik toch een uitzondering maken. Ik vind het enorm moedig van jou dat je over dit persoonlijke en waarschijnlijk zeer gevoelige onderwerp wil praten. Een kinderwens hebben die je (nog) niet kan vervullen doet pijn, I know ?
  Je zal al wel vele ups en downs ondergaan hebben, je staat nu zo te lezen best positief tegenover je toekomst dankzij je stappenplan, zeg maar en dat gaat alleen maar voordelen geven.
  Ik ben zeer blij om te lezen dat je wel een mooi opvangnet hebt, eigenlijk ook van je lotgenoten uit die doelgroep.
  En proficiat al met de 10kg die je al kwijt bent. Best een enorme prestatie.
  Ik wens je nog heel veel energie en succes. Ook al ken ik je niet echt, als ik je wat kan leren kennen door je blogposts, kan ik me zo voorstellen dat je een geweldige mama zult zijn dus het is je zeker en vast gegund!

 38. Ik ben een van die mensen die stopte met de pil en zwanger werd, maar in mijn omgeving (bij vrienden) heb ik gezien hoeveel leed het kan veroorzaken als het allemaal niet zo makkelijk gaat. Omdat de droom er is en alleen maar groter wordt als blijkt dat je toch gaat moeten vechten. Wie moeite moet doen, verwacht natuurlijk ook een beetje een beloning (ofzoiets).

  Ik vind het knap van je dat je dit deelt, want er zijn veel vrouwen en mannen die kampen met een kinderwens die niet zo eenvoudig te verwezenlijken is. En al is het bij iedereen wel met een andere oorzaak, het leed is er niet minder om. Dit is iets wat bespreekbaar moet worden gemaakt. Met jouw blogje doe je daar weer een stapje toe.

  Geweldig van je dat je al tien kilo kwijt bent en succes met het verdere traject! Go kanjer!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.