Waarom ik minder lees dan voorheen

Geplaatst op 10 januari 2021 door Emmy in Boeken, Persoonlijk / 8 Comments

De afgelopen jaren was het voor mij niet meer dan logisch dat ik meer dan 150 boeken per jaar las. Ik heb twee jaar lang zelfs rond de 300 gelezen boeken gezeten. Een getal dat nu astronomisch hoog klinkt en een enorme ver-van-mijn-bed-show. Ik ben namelijk een stuk minder gaan lezen het voorgaande jaar en ik ben er helemaal content mee.

Soms zou ik willen dat ik echt even in een trein naar een andere wereld kon stappen.

Had je dit drie, vier, vijf jaar terug gevraagd dan zou ik intens balen. Ik had toen ook last van FOMO – fear of missing out. Ik wilde álles wat er op de young adult markt te vinden was lezen en het liefst zo snel mogelijk ook. Nu heb ik daar geen problemen mee: ik vind het belangrijker om te lezen waar ik zin in heb om er plezier in te blijven houden. Ik lees niet meer voor de recensies, maar voor mezelf. Ik heb dan ook behoorlijk wat boeken die op mijn ongelezen boeken-plank stonden weggedaan, omdat ik ze toch nooit zou gaan lezen en ze me alleen maar extra druk gaven. Ik voelde me bijna schuldig dat ik ze nog niet gelezen had!

Natuurlijk hou ik nog intens van bloggen. Elke keer dat er een reactie binnenkomt waarin iemand aangeeft een boek op mijn aanraden gekocht te hebben, voel ik een vonkje in mijn borstkas. Dat vind ik oprecht zo ontzettend mooi. Andere blogs lees ik ook om geïnspireerd te raken om een bepaald boek op te pakken, dus ik ben blij dat jullie mijn blog nog steeds weten te vinden. Al bijna 10 jaar lang – want Zon en Maan bestaat in april 10 jaar (WAUW!)

De afgelopen tijd ben ik anders gaan lezen: ik pak boeken op omdat ze me prikkelen. Ik ben er nieuwsgierig naar. Dit zijn soms boeken die ik vroeger nooit opgepakt zou hebben, maar nu wil lezen omdat ze bijvoorbeeld veel door leerlingen worden gelezen. Hierdoor verbreed mijn smaak en lees ik ander soort boeken. Veel YA’s lezen super vlot en daar lees ik er de laatste tijd wat minder van. Of ik lees ze in ieder geval langzamer.

Zo gek is dat natuurlijk niet. Een kindje vraagt veel van mijn tijd. Op de dagen dat ze thuis is heb ik maar een paar momenten mijn handen vrij en dan heb ik niet altijd puf om te lezen. Soms wil ik gewoon lekker tekenen, een serie kijken of animal crossing spelen op mijn switch. Oh en vergeet het schrijven niet! En ja, ik ben ook drukker bezig met het huishouden. Ik kan me het moment dat ik uren achtereen heb gelezen ook niet meer herinneren: het zijn vaak kortere momenten waarin ik even in een andere wereld duik.

Ik weet ook niet of ik het nog kan: zo lang achter elkaar lezen. Mijn concentratie is echt dramatisch. En met dramatisch bedoel ik: DRAMATISCH. Mijn gedachten dwalen veel sneller af en omdat ik qua mood niet het beste jaar heb, ben ik al snel weer bezig met ‘al die dingen die ik nog perse wil doen’. De rust vinden om te lezen ontbreekt er dus nog geregeld aan. Vind ik dat jammer? Absoluut. Ik zou graag weer even alles los durven laten om te genieten van een compleet boek in een dag. Voor nu zit dat er gewoon even niet in en geniet ik extra van de momenten waarop het wel lukt om te lezen. Mezelf dwingen elke dag een stuk te lezen doe ik ook niet meer. Want ik leg mezelf teveel op en ervaar daar enorm veel stress van. Heel dubbel: ik moet plannen om dingen voor elkaar te krijgen, maar ik plan alsnog teveel in. Dit zijn altijd golven in mijn leven geweest, vaak beinvloed door externe factoren. Nu is dat bijvoorbeeld ook mijn werk – of nou, het moeten thuiswerken. Ik hoop zó dat de scholen weer snel open mogen!

Mijn concentratie, die trouwens ook deels door mijn zwangerschap achteruit is gegaan, zorgt ook voor een ander – logisch – gevolg: ik lees langzamer. Tuurlijk, ik kan nog steeds sprinten, maar ik neem dan niet alles meer op en dat is zonde. Dus gaat alles in een langzamere versnelling.

Tja, andere verantwoordelijkheden, af en toe meer tijd nemen voor een andere hobby, een verminderde concentratie en een emotioneel gezien heftig jaar zorgen ervoor dat ik wat minder lees. Nog steeds lees ik veel, hoor! Maar wel minder. Een logisch gevolg is natuurlijk dat er ook wat minder recensies en blogposts zullen verschijnen op Zon en Maan, waarvoor sorry! Wel zal ik mijn best doen andere leuke boekige/spirituele/emmy-achtige content te blijven leveren.

Heb jij momenten dat je minder leest? Voel je je daar dan schuldig over of kan je je er wel aan toegeven?

Tags: , ,

Divider

8 responses to “Waarom ik minder lees dan voorheen

 1. Voor mij zijn de momenten dat ik minder lees het einde van het jaar. In oktober komt hij al een beetje, in november komt hij al wat meer en in december is ‘ie er dan echt. De winter leesdip. Dit jaar heb ik in december nauwelijks van een boek kunnen genieten, dus ben ik The Lunar Chronicles maar gaan herlezen. En dat ging echt een heel stuk beter.

  Mijn voornemen is om minder met buitenlandse YA (fantasy) hypes mee te gaan. Ik merk dat de internationale hypes mij bijna nooit weten te grijpen, ik plemp ze bijna altijd op de DNF stapel. Waarom? Geen idee. Er zit bij mij wel een patroon in merk ik, boeken die in het buitenland de hemel in worden geprezen pakken mij vaak niet en helaas zijn dat heel vaak boeken van auteurs van kleur. Daar baal ik van. er is geen andere aanwijsbare reden dan dat het boek mij niet weet te overtuigen. Dan lijkt het alsof je ze expres niet goed vindt omdat je wit bent, maar dat is bij mij niet zo. Dus durf ik ze ook niet te recenseren, en al helemaal niet in het Engels. Want dan krijg je weer shit over je heen en dan zit je weer in dat cirkeltje.

  Een ander genre lezen helpt bij mij dan ook, ik merk ook dat ik een beetje een YA bore out krijg soms.

  • Ik snap dat wel, over de hypes. Ik had eerst ook ‘last’ van het feit dat ik alles wilde lezen. Nu pak ik echt de dingen die me aanspreken in plaats van wat iedereen goed lijkt te vinden. Tuurlijk wil ik het wel problemen, maar dan alleen als ik echt denk: JA!

 2. Ik las het afgelopen jaar door alle extra tijd juist absurd veel. Ik voel nu heel erg de druk dat dat dit jaar ook al zou moeten, terwijl ik nu al weet dat dit een drukker jaar is. Ik ga afstuderen en dus ook solliciteren, een baan zoeken dat soort dingen. Ik heb trouwens wel regelmatig boeken op jou aanraden gelezen en jou eigen boek natuurlijk!

  • Ah wat leuk om te horen! En wat fijn dat je zo veel hebt kunnen lezen! Als ik Lily niet had gehad was ik misschien ook veel meer met een neus in de boeken te vinden. En wie weet komt het later in het jaar alsnog terug, die enorme leespower. We gaan het zien! Succes met afstuderen in ieder geval!

 3. Heb afgelopen jaar juist iets minder gelezen door leesdip door de rare tijd waar wij in zitten.
  Denk dat dit jaar ook niet super veel lezen wordt. Heb sinds oktober eigen domein en host en ben sindsdien veel bezig veel aan het overzetten.
  Eenmaal klaar wil ik verder met schrijven van mijn bundels om deze te verkopen in mijn eigen webshop op mijn site.

  Genoeg ideeën voor dit jaar.
  Plus ons kinderwens en werk van mijn partner.

 4. Pfoee ja dat stukje over concentratie kan ik me volledig in vinden! Mijn concentratie is tijdens het lezen van een boek ook echt dramatisch. Ik kan me tegenwoordig ook niet echt meer in een boek verliezen zoals ik dat een aantal jaren geleden kon – en dat vind ik echt enorm jammer! Ik wou dat ik gewoon even alles kon laten vallen en een hele dag kon gaan lezen zonder me zorgen te maken over van alles en nog wat!

 5. Mijn leesgewoontes zijn ook zo veel veranderd een paar jaar geleden. Een paar jaar geleden las ik zo veel meer. Nu met werk en andere afspraken heb ik er gewoon zo veel minder tijd voor. En ik nam er ook minder tijd voor misschien, ondanks dat ik wel wilde. Ik pak het nu wel meer op en dat vind ik super fijn.

  Maar 300 boeken per jaar? Dat is echt heel veel! Waar haal je de tijd vandaan, haha.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.