Waar het licht is – Jennifer Niven

Geplaatst op 17 mei 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 13 Comments

Waar het licht is – Jennifer NivenWaar het licht is | april 2015
Aantal pagina's: 333
ISBN: 9789048821785
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Een meisje leert weer van het leven te houden door een jongen die van plan is te sterven.

Theodore Finch is gefascineerd door de dood en wil een einde aan zijn leven maken, maar elke keer gebeurt er iets waardoor hij het toch niet doet.

Violet Merkey telt de dagen af tot haar diploma-uitreiking, zodat ze het bekrompen stadje waar ze opgroeit voorgoed achter zich kan laten en niet langer geconfronteerd hoeft te worden met de pijnlijke herinneringen aan haar gestorven zus.

Wanneer Finch en Violet elkaar op de rand van de hoge klokkentoren op school ontmoeten, is het niet helemaal duidelijk wie wie redt. Maar vanaf dat moment groeit er iets van vriendschap tussen hen. Langzaam maar zeker geven ze hun geheimen aan elkaar prijs: Violet ontdekt dat Finch niet de enge freak is waar iedereen hem voor houdt en Finch leert Violet weer van het leven te houden. Violet bewaart Finch’ geheim angstvallig, maar kent zij wel al zijn geheimen?

Lezers zullen van Violet en Finch gaan houden: ze zijn grappig, gevat, onweerstaanbaar en onmogelijk om te vergeten.

Een van de grote voordelen van de actieve Nederlandse Young Adult lezers, is dat we sneller de grotere hypes van het Engelse taalgebied over krijgen. Waar het licht is, All the bright places, was ook zo’n hype en onlangs in het Nederlands verschenen. Mijn verwachtingen waren torenhoog en ik had verwacht dat ik honderdduizend tranen zou huilen.

Het verhaal gaat over Violet, die twee jaar geleden haar oudere zus Eleanor is verloren bij een auto-ongeluk, komt via toevalligheden in aanraking met Theodore Finch, een jongen die het leven niet meer ziet zitten. Ze raken bevriend en vinden elkaar. Violet begint weer kleur in haar leven te zien, maar zal het haar ook lukken om Finch te redden?

Zelfmoord vind ik een heel heftig onderwerp, maar toch wist het boek me niet zo te grijpen als ik had verwacht. Violet en Finch zijn leuke personages waarmee je jezelf makkelijk kunt identificeren. Violet is een blogger, Finch is een beetje een buitenbeentje.. Tja.. Ik denk dat ik voor velen spreek dat dit herkenbaar is!

De manier waarop de personages zich ontwikkelen vond ik erg mooi en deed me een beetje denken aan Eleanor & Park. Maar toch wist het verhaal me niet zo te grijpen. De emotionele achtbaan die ik had verwacht bleef uit en het einde vond ik nogal voorspelbaar. Het was mooi, maar wist me niet weg te blazen.

Dit verhaal is mooi in z’n kleine dingen. Het leren de mooie dingen te zien, hoe klein ze ook zijn, vond ik een mooie boodschap. Ook de manier hoe Violet op zoek gaat naar zichzelf – nu ze haar zus niet meer heeft om op te leunen – vond ik een erg sterk en intrigerend verhaal. Finch vond ik een waarzinnig personage waar ik maar met moeite afscheid van kon nemen. Violet en Finch voelde als oude bekenden.

Al met al vond ik Waar het licht is een erg mooi boek, maar of het voor mij de hype waard is? Ik weet het niet. Misschien is de leesbeleving toch anders in de oorspronkelijke taal. Toch ben ik blij dat heel Nederland nu ook kan genieten van deze nieuwe contemporary topper!

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

13 responses to “Waar het licht is – Jennifer Niven

  1. Annemiek

    Ik heb hem dit weekend in het Engels gelezen en jou recensie beschrijft precies wat ik van het boek vond! Ik hield echt van de personages, maar op de een of andere manier pakte het verhaal me toch niet helemaal. Echt een top-boek, daar niet van, maar de echte emotionele achtbaan met een paar traantjes bleef uit. Wel mooi hoe zo’n heftig onderwerp toch besproken wordt!

    • Ik vind het erg goed als deze onderwerpen op een mooie manier worden besproken. Toch vind ik het wel jammer dat ik er niet echt emotioneel door geraakt werd.

  2. Ik heb hier inderdaad veel goeds over gehoord, maar heb er nu wel ‘lagere’ verwachtingen van haha. Ach, ik zet hem gewoon op mijn to-read lijstje en dan zie ik wel of het er ooit van komt. 🙂

  3. Hmm, misschien waren jouw verwachtingen té hoog… Al hoewel, als ik zo de achterkant zou lezen, zou ik ook nieuwsgierig zijn en er veel van verwachten! Jammer dat ‘ie toch tegenviel…

    • Mijn verwachtingen waren vooral zo hoog door andere bloggers. Helaas ontkom je daar vaak niet aan. Het is niet heel erg, maar soms wel een beetje jammer. Toch weerhoudt het me er niet van recensies te lezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.