Vuur – Mats Strandberg & Sara B Elfgren – Engelsfors trilogie #2

Geplaatst op 1 februari 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Vuur – Mats Strandberg & Sara B Elfgren – Engelsfors trilogie #2Vuur Serie: Engelsfors #2
Andere boeken in deze serie: De cirkel
| juli 2013
Aantal pagina's: 485
ISBN: 9789400501478
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

De Uitverkorenen beginnen aan hun tweede jaar in de bovenbouw van het gymnasium. De hele zomervakantie hebben ze hun adem ingehouden in afwachting van de volgende stap van de demonen. Maar de dreiging komt vanuit een hoek die ze nooit hadden voorzien…
Het wordt steeds duidelijker dat er iets heel erg mis is in Engelsfors. Het verleden en het heden raken met elkaar vervlochten. De levenden ontmoeten de doden. De Uitverkorenen komen steeds dichter tot elkaar en ondervinden eens temeer dat magie niet de remedie is tegen ongelukkige liefdes of een gebroken hart.
Vuur is het tweede boek in de Engelsfors-trilogie.

Het was alweer een tijd geleden dat ik deel 1 van deze serie van de bieb leende, maar ik herinner me nog goed dat ik best wel onder de indruk was van deze Zweedse Young Adult met een paranormaal tintje. Zo veel personages, zo veel verhaallijnen en zo veel gedachten kwamen er samen in een groot verhaal. Ergens duizelde het me wel, want het boek had zo veel verhaal op zo’n uitgebreide manier verteld dat het best wel een hele kluif was. Want eerlijk is eerlijk, dit verhaal is heel wat uitgediepter dan de meeste Young Adult boeken. In deel twee, Vuur, is dat niet anders en ik moest zeker weer even wennen.

Op zich had het verhaal ook korter verteld kunnen worden, zeg het 350 pagina’s, maar dat zou zeker afbreuk doen aan de details die het verhaal zo sterk maken. Op eerste oog lijken sommige details nutteloos en misschien wat overbodige luxe voor de lezer, maar uiteindelijk blijken die elementen dan toch van belang te zijn om het verhaal te ondersteunen of om karakters meer ruimte te geven zich te ontplooien.

De afwisseling die plaatsvind tussen de personages is soms wat verwarrend, want onaangekondigd, maar geeft wel een dynamiek die het verhaal nodig heeft. De schrijfstijl is namelijk behoorlijk anders. Veel meer herhaling en details, wat het wat minder vlot lezen maakt. Die herhaling heb je af en toe ook wel nodig om even op te halen wat er ook al weer in het vorige boek gebeurde.
Maar qua actie maakt het veel goed, ook omdat er af en toe een tijdsprong wordt gemaakt. Dit om te voorkomen dat het saai wordt, en het was een goede zet.

De groep, die ik ergens nog steeds aan W.I.T.C.H. koppel, zit prettig in elkaar, juist omdat ze zo verschillend zijn. Dit maakt het interessanter om ze te volgen en veel makkelijker om ze uit elkaar te halen. Ook brachten ze hierdoor wat verrassende acties met zich mee, die ik erg goed gevonden vond en zeker aangrijpend zijn. Benieuwd welke dat zijn? Tja, lees het boek!

Wat ik verder nog steeds een grote plus vind is dat je ergens ook kennis maakt met de Zweedse cultuur. Ik vind het erg verfrissend dat dit in een vrij onbekend land plaatsvind. Het geeft een extra magisch tintje en ergens hoorde ik personages brabbelen in het Zweeds terwijl ik aan het lezen was.

Al met al is Vuur een heel erg leuk tweede deel. Wat ik vooral goed vind is dat het een diepgaand verhaal is waarbij tot nu toe elk boek boordevol spanning zit en ook echt z’n begin en einde heeft. Het grotere geheel wordt ook duidelijk, maar doet geen afbreuk aan de gebeurtenissen die speciaal in dit boek voorkomen.
Ik ben erg benieuwd naar het derde deel, wat verder in dit jaar zal uitkomen.

four-stars

Tags: , , , , , , , ,

Divider

2 responses to “Vuur – Mats Strandberg & Sara B Elfgren – Engelsfors trilogie #2

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.